Skocz do zawartości

Zawieszenie - Amortyzator - Regeneracja Czy Wymiana

hulit1
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co ja zrozumialem amor od b6 ma rowniez 315mm od oczka do oczka wiec tyl nie usiadzie.

Poza tym chyba zle sie rozumiemy. Nawet gdyby byl minimalnie krotszy to niczemu nie szkodzi bo nasze amory po prostu swojej roli nie spelniaja kiedy mamy pasazera na pokladzie.

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Aeternus

17

• Łukasz600

18

• szoter

10

Nie wiem ile ma długości amor od B6 >2000r ale jak zamieniałem swój to wiem, że >2000r był dłuższy o kilkanaście mm. A jak nie to również od RF900 jest minimalnie dłuższy a mocowanie to samo co w B6.

z tego co ja zrozumialem amor od b6 ma rowniez 315mm od oczka do oczka wiec tyl nie usiadzie.

Poza tym chyba zle sie rozumiemy. Nawet gdyby byl minimalnie krotszy to niczemu nie szkodzi bo nasze amory po prostu swojej roli nie spelniaja kiedy mamy pasazera na pokladzie.

Wiesz ale jak będzie krótszy w B6 yo nawet dobry amor nie pomoże jak i tak będzie siadał jak na wcześniejszym zepsutym, więc albo taki sam rozmiar w dobrym stanie albo większy :) Tak mi się wydaje

Nie wiem ile ma długości amor od B6 >2000r ale jak zamieniałem swój to wiem, że >2000r był dłuższy o kilkanaście mm. A jak nie to również od RF900 jest minimalnie dłuższy a mocowanie to samo co w B6.

Właśnie za tym patrzyłem bo też przeczytałem, że pasuje do B6 a jest troszkę dłuższy :)

Wiesz ale jak będzie krótszy w B6 yo nawet dobry amor nie pomoże jak i tak będzie siadał jak na wcześniejszym zepsutym, więc albo taki sam rozmiar w dobrym stanie albo większy :) Tak mi się wydaje

Właśnie za tym patrzyłem bo też przeczytałem, że pasuje do B6 a jest troszkę dłuższy :)

Dobry amor musi miec zarowno tlumienie dobicia jak odbicia - radze sprawdzic.

W momencie wymiany amora warto przesmarowac zarowno lozyska wahacza jak lozyska poszczegolnych elementow lacznika miedzy amorem a wahaczem.

Dobry amor musi miec zarowno tlumienie dobicia jak odbicia - radze sprawdzic.

W momencie wymiany amora warto przesmarowac zarowno lozyska wahacza jak lozyska poszczegolnych elementow lacznika miedzy amorem a wahaczem.

To wiadomo, najpierw trzeba sprawdzić czy to wszystko będzie pasowało i się odpowiednio spisywało na drogach :) Rozbiorę resztę moto to będę pewnie się przymierzał do wymiany na amora z B6 albo z RF-ki 900 jak gdzieś dorwę bo na allegro nie widziałem dzisiaj :)

• 4 weeks later...

Tak jak w temacie. Z tego co zorientowalem sie na forum najodpowiedniejszy bylby amor z motocykla po 2000roku

Dlugosci jaka minimalnie powinna byc to 315mm od wewnetrznej krawedzi oczka do rowniez wewnetrznej krawedzi drugiego oczka.

Na allegro niestety wszystkie amory jakie sa wygladaja gorzej niz moj 18letni. Takie dowalone zyciem. Ponadto licze ze uzytkownik PBC da mi gwarancje ze w razie czego moglbym odeslac niepasujacy amor:)

Cena jaka jestem gotow za te czesc dac to okolo 200zlotych.

Ma ktos?:>

Podpinam się do opcji kupna :)

Qnerk coś miałeś na stanie? Jak wygląda sytuacja? :)

Panowie, a może zregenerować swój stary amortyzator? Ja za regenerację amora w B12 zapłaciłem ok. 260 PLN z przesyłką, za nowy w ASO zaśpiewali ponad 2400 PLN. Amortyzator zregenerowała ta firma z Gdańska. Nowe uszczelniacze, nowy olej, gaz. Dostałem 24 miesiące gwarancji.

Czas od wymontowania i przesłania amortyzatora do jego odebrania - 7 dni roboczych :D Uwinęli się, bo inaczej mój urlop motocyklowy stanąłby pod znakiem zapytania. Przejeździłem całą trasę i ani razu amortyzator nie dał mi najmniejszego powodu do narzekań. Właściwie to dosiadłem zupełnie innego motocykla i musiałem się go uczyć na nowo.

Kupując używkę, nie wiesz, co się trafi - bo większość jest "wymontowana z mało jeżdżonych motocykli, rozebranych na części".

PS: ja tu tylko podpowiadam pewne rozwiązanie, ale "róbta, co chceta" :P

O widzisz bardzo fajna alternatywa. Ja sie obawialem po prostu zeze koszty regeneracji sa po prostu zbyt duze.

A jako ze mieszkam 15km od Gdanska to jutro do nich pojade z amorem i spytam sie czy da sie cos zrobic. Dzieki wielkie!:)

Tylko chyba ten nasz amor od B4 jest nierozbieralny... I tu się pojawi pewnie problem, ale dowiedz się jak możesz i daj mi znać tu w temacie może faktycznie wyjdzie lepiej i taniej na dłuższą metę niż używka :)

Oni zrobią w amortyzatorze "trepanację czaszki", zostanie mała "blizna" po zaspawaniu otworu, którą najlepiej jest zalakierować i będzie super.

A czyli takie poważniejsze operacje też robią, to może faktycznie zamiast kupować i dopasowywać inne zrobić w tej firmie i mieć tą gwarancję w razie czego a tak to też się zapłaci coś koło 200 za używkę a padnie po miesiącu i dupa... Aeternus to czekam co tam załatwisz, zapytaj czy przy dwóch będzie zniżka :lol::D

Jutro przed poludniem do nich skocze wiec dam znac. Jezeli podejma sie tej roboty to bedziesz mogl swoj amor podeslac na moj adres i ja go tam do nich zawioze. No chyba ze wolisz bezposrednio do nich.

Podeślę do Ciebie w takim razie żeby załatwić od razu 2 za jednym zamachem, zawsze to ktoś pewny będzie miał na to oko :D

Szukałem info na ten temat i wiem, że pasuje amorek z GSX-R 92-95. Nie wiem, jak z innymi (na pewno zbiorniczek musi być na miękkim przewodzie). Tył idzie w górę, ale jeździ się ponoć dużo lepiej - to są opinie ex-użytkownika Bandita, z jego doświadczeń.

Aaa i koszt zakupu to 100-150 zł.

Tak tylko to wciaz bol taki ze amor jest kilkunastoletni ale dziekuje za informacje. Jak jutro nie nic nie zalatwie to bedzie trzeba szukac uzywki. Jak wroce to dam znac ; )

No i wlasnie wrocilem. Generalnie miejsce strasznie na uboczu i ciezko tam trafic no ale co sie dowiedzialem.

Koszt regeneracji to okolo 300-400 zlotych. Ja sie zdecydowalem tak czy siak swoj zostawic. Za cztery dni mam do odbioru wiec dam jeszcze znac co do ostatecznej ceny ; )

Kurde trochę drogo... Za tą kasę można by coś wyhaczyć w miarę młodego i dobrego, daj znać jak z ostatecznymi kosztami :)

Drogo, nie drogo, ale oryginał w ASO kosztuje grubo ponad dwa patole. Widać podrożało, bo ja swój regenerowałem dwa sezonu temu. Daj znać, jak odbierzesz.

Zastanawiam się czy kupienie kilkunastoletniej używki to opłacalny interes...

No tak przeliczajac to 400zlotych wydaje sie sporo ale tez nie wiadomo co kupimy z allegro. Moze amor bedzie trzymal miesiac moze rok a moze wcale. A jezeli oddamy swoj to zaplacimy te 150zlotych wiecej ale mamy cos pewnego z gwarancja wiec chyba warto.

A z ta cena to mnie zszokowales chociaz co sie dziwic skoro oni za zwykly dekiel chcieli 700zlotych gdzie silnik na allegro kosztuje 1200..

Koledzy, mam amortyzator do sprzedania - gazowy do B6 95-99' - w planach miałem opchnąć go na allegro, więc tym bardziej bedę się cieszył jeśli wspomoże kogoś z PBC

jest w poznaniu, można obejrzeć,sprawdzić, wysyłkowo rownież można go sobie sprawdzić i odeslać gdyby coś nie grało w nim

PS możliwa wymiana na oryginalny wydech do B6 95-99' - bo za takowym sie rozglądam

Edytowane przez Dalon

Koledzy, mam amortyzator do sprzedania - gazowy do B6 95-99' - w planach miałem opchnąć go na allegro, więc tym bardziej bedę się cieszył jeśli wspomoże kogoś z PBC

jest w poznaniu, można obejrzeć,sprawdzić, wysyłkowo rownież można go sobie sprawdzić i odeslać gdyby coś nie grało w nim

PS możliwa wymiana na oryginalny wydech do B6 95-99' - bo za takowym sie rozglądam

Dalon poszło PW

Panowie wlasnie dzwonilem do firmy ktora amortyzator regeneruje. Za pol godziny bede mial do odbioru a koszt calosci to 330zlotych. Mysle ze nienajgrzorzej. Prosto z warsztatu pojade do garazu zamontowac amor i sprawdzic jak sie sprawuje wiec jeszcze napisze; )

jak coś mam amortyzator tył bandit 00-04 na sprzedanie oddam w dobrej kasie ;)