Skocz do zawartości

Bagaż - Sakwy - Torby - Tankbag - Rolki - Jakie?

Gość Zeraw
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

a nie lepiej coś takiego klik

tylko nie wiem, czy lapek 17" się zmieści bo do 16" na bank,

koleś na motobazarze w Poznaniu miał takie i w różnych cenach, jak miał 2 ryski, których nie było nawet widać to kosztowało ok. 200zł.,

next: ten plecak pełni rolę ochronną -> skorupy, a nie łamie pleców,

next: ja bardziej bym się przejmował połamanym Dziorkiem, aniżeli lapkiem po wypadku ;]

myslalem nad tym Vanucci ale futura pełna to po primo a po drugie primo to chyba 17" nie wejdzie (choc wymiary to 42x27) a na stronce jest ,ze plecak ma 45x29 ale chyba w najszerszych miejscach. Ciulowo bo w sklepach ni ma takiego sprzetu i brak mozliwosci sprawdzenia łopatologicznie :D

Edytowane przez dzichad1

czasem zawartość laptopa przewyższa klikadziesiąt razy jego wartość :P a po całkowitym zniszczeniu dysku raczej nie do odzyskania

to zawsze warto mieć dysk z backup'em ...

Dlaczego tak dopytuję? Bo sam jeżdżę prawie codziennie z laptopem na plecach... No i myślę jak Wy robicie....

Ja jeżdżę z czymś takim - tylko ma 23 litry:

WolfGang Plecak wycieczkowy GUIDE 25 DURA.ON NYLON

255.jpg

Mój DELL 430 mieści się do kieszonki wewnętrznej w tym plecaku. "Gąbka" na plecach moim zdaniem wystarczająco go chroni przed wstrząsami. Zdaję sobie sprawę, że przy jakimkolwiek ślizgu laptop ucierpi - no ale staram się nie mieć wypadków ;)

Już drugi sezon tak śmigam i lapek jest cały i zdrowy.

Plecak nie kosztował wiele (no wiadomo, że lanserski nie jest jak te o których piszecie wyżej ;) ) ale da się w nim wyjść na wycieczkę, zabrać na rower, naładować 20 browarów i wygląda normalnie.

Nie powiem, że nie chciałbym mieć super plecaka na moto, super na rower, ze dwa do chodzenia po górach - ale uważam, że jak ktoś nie ma za dużo kasy to nie ma co się żyłować na super "laptopowy" plecak.

Jest jeszcze jeden zajebisty plus takiego plecaka jak mam - uświadomił mnie kumpel - zawodowy fotograf. Jeździ wszedzie z gównianym wojskowym plecakiem - wygląda jak student z browarami :D W środku dwa body, cztery szkła + "niewiadomoco jeszcze" za GRUBĄ kasę.

W torbie na sprzęt fotograficzny albo takiej na laptopa raczej nie nosi się ziemniaków - nie prowokuje się złodziei i małolatów chętnych na łatwą kasę...

jj

No ale to tylko mój punkt widzenia - no i nikt nie musi się z nim zgadzać ;)

Edytowane przez cleaner

to zawsze warto mieć dysk z backup'em ...

A o tym to chyba nie trzeba nikogo przekonywać, kto na lapku trzyma ważne dane.... I nie trzeba nawet jeździć bajkiem żeby porządnie uszkodzić sprzęt... Wszystkie sytuacje gdzie mogłem rozwalić lapka miały miejsce w pracy albo w domu... Ściągnięcie z biurka zawadzając o kabel zasilacza, próba zabrania lapka z biurka podłączonego wciąż do LANu - że o kawo/herbato/sokach nie wspomnę ;)

jj

Cleaner tak dla wyjasnien - plecak nie do lasnu bo za niego max 7 pkt mozna dostac :D :D :D

Mysle jednak ,ze skoro mam jakis grosz do wydania to czemu nie pocisnac czegos takiego. Nie wiem jak procentowo (i czy w ogole) lapek ma wiecej szans na przezycie w takim plecaczku przy slizgu w porownaniu np. z Twoim plecakiem.

Druga sprawa - gor i wycieczek po nich nienawidze, browara nie pije - chyba ,ze jako popychacz a litrowa finka miesci sie przy dobrej technice w wiekszosci kieszen :D , rower co najwyzej stacjonarny na siłce lub w domu bo na zwykły mam lęki :D :D - zerwane dwa wiązadła w kolanie , przed operacją. Zreszta jadac na moto tez mysle o kolanie ale to inna bajka.

Tak wiec podsumowujac ma byc to plecak TYPOWO laptopowy do jazdy na moto (dom - praca, praca-dom wiec i tu nie ma szans na kuszenie potencjalnego kradzieja :lol: ) a i mysle w zalozeniu te plecaki pomagaja mimo wszystko chronic w jakims stopniu kregoslup. Na jakies wycieczki oczywiscie zwykly plecak turystyczny a nie ta skorupa. Moim skromnym zdaniem lepszy taki plecaczek za 80-100 ejro niz alpina za 500-600 zł (w tej cenie logo jest najbardziej wartościowe)

Edytowane przez dzichad1

HE HE HE - z tym lansem dobre :)

Pokazałeś swój punkt widzenia - no i OK - pewnie w Twojej sytuacji myślałbym podobnie.... Po prostu mamy trochę inne priorytety jeżeli chodzi o plecak :) Ja tak naprawdę kupiłem go na "wycieczki" i rower (wiem wiem - na rower są inne plecaki - ale w takie można włożyć chyba tylko isostara i banana ;) )

a później zacząłem brać go na moto....

Pewnie laptop szlifu by nie przetrzymał - ale mam nadzieję, że nigdy nie będzie musiał przejść takich testów :)

jj

Mysle jednak ,ze skoro mam jakis grosz do wydania to czemu nie pocisnac czegos takiego. Nie wiem jak procentowo (i czy w ogole) lapek ma wiecej szans na przezycie w takim plecaczku przy slizgu w porownaniu np. z Twoim plecakiem.

to kup sobie cos innego do moto - jakies torby sakwy stelaze itd - do wydania jest na 1000innych rzeczy:) a taki lansowy plecak jest tylko do lansu!! przeciez producenci musieli wymyslic cos na co by wzieli tych co szukaja ochrony dla lapa-przeciez nie dadza im nomralnego plecaka tylko mega pancerny...za mega oporowa cene:) ja dalej twierdze ze taka sztywna skorupa nie ochroni lapka przed niczym!!wrecz zaszkodzi w razie gleby bo zamiast absorbowac energie uderzenia to ta skorupa wg mnie spoteguje uderzenie bo bedzie szytwno mega a nie miętko:) tyle odemnie

a co do lapow 17` to sam mam taki i zycze powodzenia w szukaniu (p.s. na codzien sam wale lapa do takiego mini etui na 17` i do plecaka cos ala cleaner ino wiekszego)

to kup sobie cos innego do moto - jakies torby sakwy stelaze itd - do wydania jest na 1000innych rzeczy:) a taki lansowy plecak jest tylko do lansu!! przeciez producenci musieli wymyslic cos na co by wzieli tych co szukaja ochrony dla lapa-przeciez nie dadza im nomralnego plecaka tylko mega pancerny...za mega oporowa cene:) ja dalej twierdze ze taka sztywna skorupa nie ochroni lapka przed niczym!!wrecz zaszkodzi w razie gleby bo zamiast absorbowac energie uderzenia to ta skorupa wg mnie spoteguje uderzenie bo bedzie szytwno mega a nie miętko:) tyle odemnie

a co do lapow 17` to sam mam taki i zycze powodzenia w szukaniu (p.s. na codzien sam wale lapa do takiego mini etui na 17` i do plecaka cos ala cleaner ino wiekszego)

No wlasnie nie chce zadnych sakw, torebek, krawatów itp idt bo mnie sie to nie podoba ! ma byc czysta N bez walizek. Aby Was przekonac ,ze nie do lansu jak kupie (jezeli kupie) bede na niego zakładał folie budowlaną koloru blue każdorazowo przed jazdą :lol::lol: aby ludziki mysleli ,ze z kielnia na plecach z budowy wracam :D . Naleze do ludzi upartych i jednak mimo sugestii dalej poszukuje takiego plecaczka :P . Tak jak pisalem bedzie tylko na droge praca-dom , dom-praca a na zwykle wypady normalny turystyczny plecak.

P.S pewnie czesc czytala ale tu jest test axio swift Mój odnośnik

Edytowane przez dzichad1

ja od kilku dni główkuję jak się zapakować na tygodniowy wyjazd z dziewczyną...

mam boczne sakwy Vanucci, ale bez bocznego stelaża to raczej lipa, bo sie porysuje i bedzie sie non stop odbijać od zadupka :-/

mam na miejscu gościa, który powiedział, że wykona mi taki stelaż profesjonalnie, chyba się skuszę, bo nigdzie czegos takiego za rozsądną kase dostać nie można :(

ja od kilku dni główkuję jak się zapakować na tygodniowy wyjazd z dziewczyną...

mam boczne sakwy Vanucci, ale bez bocznego stelaża to raczej lipa, bo sie porysuje i bedzie sie non stop odbijać od zadupka :-/

mam na miejscu gościa, który powiedział, że wykona mi taki stelaż profesjonalnie, chyba się skuszę, bo nigdzie czegos takiego za rozsądną kase dostać nie można :(

tez mam sakwy vanucci i smigalem z nimi po francji niemczech i anglii i jakos daly rade bez stelaza.

robisz tak

kupujesz przezroczysta tasme do obklejania w arkuszach i oklejasz boki w mijscu gdzie styka sie sakwa z boczkiem motocykla

dodatkow jak masz zapakowane sakwy mocujesz je jakims sznurem albo guma pod blotnikiem( na rogach sa takie dodatkowe platikowe uszy)0 akurat do tego)

i jazda.zeby sie nie suwaly na jedna strone zapakuj je rownomiernie jesli chodzi o wage.

szkoda kupowac robionych stelazy pdo sakwy tylko, lepeij juz kupic pod kufry i jezdzic w nich z zakwami do czsu kiedy nie kupisz kufrow

zdjecie tych moich sakwojazy sa wczesniej w watku na pierwszej stronie

Edytowane przez jacekrysiek

tez mam sakwy vanucci i smigalem z nimi po francji niemczech i anglii i jakos daly rade bez stelaza.

robisz tak

kupujesz przezroczysta tasme do obklejania w arkuszach i oklejasz boki w mijscu gdzie styka sie sakwa z boczkiem motocykla

dodatkow jak masz zapakowane sakwy mocujesz je jakims sznurem albo guma pod blotnikiem( na rogach sa takie dodatkowe platikowe uszy)0 akurat do tego)

i jazda.zeby sie nie suwaly na jedna strone zapakuj je rownomiernie jesli chodzi o wage.

szkoda kupowac robionych stelazy pdo sakwy tylko, lepeij juz kupic pod kufry i jezdzic w nich z zakwami do czsu kiedy nie kupisz kufrow

zdjecie tych moich sakwojazy sa wczesniej w watku na pierwszej stronie

dałem w Gnieźnie do zrobienia stelaż pod sakwy. Wymierzyłem sobie i jutro mam odebrać, zobaczymy co z tego będzie ;-) Myślę, że za maks 100 zł to chyba będzie dobry interes. Nie oczekuję jakiegoś wielkiego efektu estetycznego, to ma po prostu spełnić swoją funkcję ;-)

jak za 100 to warto. daj foty jak juz beda zalozone z sakwami i bez

kurde, mialem odebrać i okazało się, że nie przewidziałem spawania tulejek pod kątem innym niż wyszło :/ ale spoko, okleiłem boki Bandziorka i rano ruszam ;-)

w poniedziałek albo wtorek bede juz mial te stelaże, 120 zł. Powiem Wam, że naprawde zajebista sprawa ;-)

A jak mocujecie namiot?

Założenia: kierowniczka, kierownik, kufer, sakwy, tankbag. Myślę nad 2 koncepcjami: 1: namiot na kufer - niestety nie mam bagażnika na kufer a i kufer raczej z mniejszych, 2: stelaż osobno, tropik z sypialnią albo kufer, albo na kufrze pod pajączkiem lub jako oparcie... Przekombinowałem?

Uszanowanie

caly namiot wysoko na kufer to troche za ciezko juz i tak bedzie ,lepiej rozloz osobno stelaz i staraj sie gdzies nisko umocowac ,a plandeke wyzej na kufer pod pajaczek albo gumy.

a karmimaty gdzie??

ja zamiast karimaty mam folię ratunkową, w ogóle miejsca nie zajmuje, kosztuje grosza a izolacja od podłoża super

warto zainwestowac w namiot bez stelarza, tzw. iglo. zajmuje mniej miejsca, latwo sie rozwija i szybko sklada.

Ja mocuje zawsze na kufrze a zamiast karimat biore dmuchany materac. ciezki ale komfort snu 1000x wiekszy.

nie no folia ratunkowa to po calosci pojechales :)

W razie czego w tesco maja maty samopompujace w cenie 49pln, po zwinieciu ma mniejsza srednice niz odpowiednio gruba karimata, poduszki dmuchane w cenie oko 5pln albo samopomujace poduszki za 20kilka z tego co pamietam + krzeselka rybackie za 13 czy 15pln.

kurde to od razu może łóżko wodne ;-) no bandyci a tacy wygodniccy ;-) folia ratunkowa świetne spełnia swoje zadanie. miękko to mogę mieć z babą w łóżku ;-)

kurde to od razu może łóżko wodne ;-) no bandyci a tacy wygodniccy ;-) folia ratunkowa świetne spełnia swoje zadanie. miękko to mogę mieć z babą w łóżku ;-)

hehe jak masz mientkom babe:P a co jak masz tfardom?

2 tygodnie na foli ratunkowej na różnych kampingach gdzie może być zarówno dużo kamieni i innego rodzaju twardych wynalazkow w ziemi? chyba nie, dzieki :)

kraik folia aluminiowa moze isie spraewdza jako izolacja cieplna ,ale jesli chodzi o wygode to chociaz troche slomy czy siana albo jakies galazki swierkowe pod spod

no tak, ale słomy nie musisz wozić ze sobą w bagażu więc miejsce zaoszczędzasz ;-)

Dałem co prawda osobny wątek, o kuferkach, ale może komuś się przyda... Zapodałem ostatnio sobie takie ustrojstwo:

gallery_55_253_68536.jpg

• administrator changed the title to Bagaż - Sakwy - Torby - Tankbag - Rolki - Jakie?