Skocz do zawartości

Śrubki kierunkowskazów - szczegół, ale kłuje.

maniomen
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Może nie jest to istotna kwestia, ale mam takie czysto teoretyczne pytanie, może ktoś będzie wiedział, gdzie mnie pokierować.

Otóż grzebie sobie w swoim nowym nabytku i powoli go "naprawiam", doprowadzając do jak najlepszego stanu, bez bankrutowania. Tu coś jest odpięte, tam lata, tu coś pęknięte, tam ubytek lakieru trzeba uzupełnić i doszedłem do kierunkowskazu, konkretnie tylnego, lewego, którego kloszyk się obluzował. Myślałem, że dokręcę go i będzie po problemie, aczkolwiek zawiodłem się. Okazało się, że powinny być tam trzy śrubki, aczkolwiek są dwie, a nawet tych dwóch nie mogę dokręcić porządnie, bo niby są już wkręcone do oporu, ale kloszyk nadal lata. Podejrzewam, że albo otwory się wyrobiły, albo śruby są za długie włożone, może niefabryczne. A jako że nie widzi mi się wydawać grubych pieniędzy na kierunkowskaz w ASO, to pomyślałem, że kupię po prostu taką śrubkę i po problemie (chyba że kupię kierunkowskazy nie od Bandita, a jakieś uniwersalne i przepnę, chociaż wolałbym zostawić oryginał). Z tym że mam problem, ponieważ w sklepach metalowych nic takiego nie widzę. Mają normalne, już duże śruby z dużymi gwintami i główkami, a to śrubeczka typowo do plastiku, z gwintem jak wkręt, z małą główką. Nie mam pojęcia, czy takie coś można kupić w sklepie, jak castorama, czy leroy merlin, bo w drodze do Warszawy mam takowe, ale raczej też tam takich rzeczy nie widziałem, tylko też normalne śruby i wkręty.

Macie może pomysł, skąd takie śrubki wykombinować? Czy może przeczesać piwnicę w poszukiwaniu starych zabawek i z nich pozyskać niezbędny element?

Jest też ASMET, hurtownia śrubek, ale niby mają tam wszystkie śrubki, a jak pokrywę sprzęgła ściągałem w Junaku i śrubki krzyżaki na torxy chciałem wymienić, albo chociaż na imbusy, to nie mieli, to się zawiodłem i wkręciłem nowe z hurtowni części motocyklowych, niestety krzyżaki.

Ale pozostaje kwestia znalezienia trzeciej, której brakuje. A nie ma co wymieniać kierunkowskazu działającego i wydawać więcej, skoro można zrobić za mniej, ale niestety trzeba się naszukać.

Dawaj focie i wymiaty. Zobaczę u mnie w Legionowie czy nie mają.

Ps. "Wymiary"

Przy rozkręcaniu okazało się, że kloszyk lata, ponieważ tam, gdzie śruba jest, to jest połamane mocowanie, przez co nie da się tego dokręcić z oczywistych powodów. Także klejenie mnie jeszcze czeka.

https://drive.google.com/open?id=1b7sX55jBov5RmwW8ctRRHP0lsSYVRQSE

Proszę zdjęcie.

Długość gwintowanej części 1,4 cm, szerokość gwintu coś koło 3 mm.

Szerokość główki 5mm. Reszta wymiarów zrobiona na wszelki wypadek.

Jak znajdziesz coś ciekawego, jakiś sklep, to daj znać. Będzie okazja, żeby zrobić sobie pierwszą wycieczkę krajoznawczą.

Podjadę po pracy i zapytam. Wieczorkiem dam znać czy coś mają.

Ok. Dzięki. A ja się wezmę za reperowanie złamanego mocowania.

Sprawdziłem dobie przy okazji w serwisówce i tam są 4 długości 3x16 3x20 i 3x30

Ale zapytam co mają :)

Czyli to pewnie te 3x16, licząc całą długość śruby.

Nie spiesz się, bo niestety siedzę teraz do 23:00 w pracy i dopiero z rana będę dalej majsterkować.

Byłem w sklepie i niestety poległem :(

Nawet nic nie dało się dobrać na szybko.

Ostatecznie możesz kupić TU

Zwróć uwagę że są dwie długości wkrętów.

Blink96.jpg

Hmm... A ja mam dwie takie same, gdzie powinienem mieć różne oficjalnie. Bo mam tą skrajną i tą górną.

Coś się dobierze. Dzisiaj przy nim siadam, to się wszystkiego dopatrzę, domierzę i będzie cacy.

Dzięki za informacje.