Skocz do zawartości

gregor
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

czy wydział komunikacji podczas rejestracji motocykla sprowadzonego z zagranicy, zblokowanego do 35kw może wysłać na dodatkowe badanie techniczne do rzeczoznawcy celem sprawdzenia mocy, oraz kto ponosi koszt takiego badania ?. Motocykl to średni bandit 2001r. w dowodzie rejestracyjnym wpisane 35kw, oraz opisany sposób zdławienia.

Życie pokazuje, że wszystko zależy od danego Wydziału Komunikacji. 

Zadzwoń do nich. Na pewno udzielą odpowiedzi.

p.s.: koszt ewentualnej oceny rzeczoznawcy ponosisz Ty.

pozdrawiam

Edytowane przez Waluś

Badania techniczne wykonuje stacja kontroli pojazdów,w przypadku blokady na 35KW musi to być stacja okręgowa a nie podstawa.

Dopiero diagnostyka jeśli ma jakieś wątpliwości to może zażyczyć sobie opinii rzeczoznawcy.

Przerabiałem temat i wszystko zależy od kaprysów wydziału komunikacji a nawet od poszczególnych użytkowników.

Jedź do wydziału komunikacji i dokładnie popytaj,jak jeden urzędnik będzie stwarzał problem to próbuj na drugi dzień u innego.

W zasadzie to jeśli w dowodzie jest już wbite 35KW to to powinno wystarczyć , ale co urząd to inna mentalność.

Wydali dowód tymczasowy i wpisali 35kw, ale zaznaczyli że będa dzwonić , aby udać się do rzeczoznawcy. Dlaczego urzędnik w jednym wydziale komunikacji obciąża kogoś dodatkowymi kosztami bo ma takie widzimisię i nie ponosi z tego tytułu żadnej odpowiedzialności, a w innym urzędnik nie stwarza żadnych problemów? Prawo w całej Polsce jest chyba takie samo.

Jak wydali tymczasowy to może wszystko będzie ok.

Na pewno masz aktualne badanie techniczne a to właśnie o badanie 

w szczególności tu chodzi.

Poczekaj na termin wydania twardego dowodu ( a telefony z wydziału ja bym olał).

54 minuty temu, gregor napisał:

Dlaczego urzędnik w jednym wydziale komunikacji obciąża kogoś dodatkowymi kosztami bo ma takie widzimisię i nie ponosi z tego tytułu żadnej odpowiedzialności, a w innym urzędnik nie stwarza żadnych problemów? Prawo w całej Polsce jest chyba takie samo.

Ponieważ drabinka urzędnicza nie zmienia się od lat, podobnie jak zrzucanie odpowiedzialności i świecenie statystykami "na dywaniku".

Jeśli nie spełnisz wytycznych naczelnika (mimo, że ów wytyczne wyssał sobie z palca) to lecisz z marszu ponieważ on też musi się komuś wyżej wytłumaczyć.

To powyższe w zestawieniu z dziennikami ustaw, które nie zawsze są jasno interpretowane, powoduje, że są ludzie, którzy zadają pytania jak Ty ;)

Tak słyszałem, nie znam się ;)

p.s.: prawda jest taka, że sami sobie na to zapracowaliśmy, kombinując z zaniżaniem mocy w kwitach itp. Urzędnik woli mieć zabezpieczenie w papierach a nie w słowie.

pozdrawiam

Edytowane przez Waluś

Badanie techniczne zrobione w 1 połowie marca, diagnosta nie miał żadnych obiekcji. Z ciekawości spróbójemy zhamować sprzęta.

Godzinę temu, Waluś napisał:

Urzędnik woli mieć zabezpieczenie w papierach a nie w słowie.

pozdrawiam

No ale to diagnosta w tym przypadku ponosi odpowiedzialności.

Tak jest. Odniosłem się do ogólnej sytuacji w tamtym zdaniu.

Edytowane przez Waluś

Telefoniczne wysyłanie kogoś do rzeczoznawcy? Prędzej bym pomyślał, że ma jakieś układy z rzeczoznawcą, moim zdaniem takie rzeczy muszą być potwierdzone pismami,  a nie przez kontakt telefoniczny 

Nie mam pojęcia o co chodzi. W papierach wszystko pasuje. Może po prostu nie lubią motocyklistów?

12 minut temu, gregor napisał:

Nie mam pojęcia o co chodzi. W papierach wszystko pasuje. Może po prostu nie lubią motocyklistów?

Olej telefony i czekaj na termin odbioru twardego dowodu.

20 minut temu, adi234 napisał:

Olej telefony i czekaj na termin odbioru twardego dowodu.

20 minut temu, adi234 napisał:

Olej telefony i czekaj na termin odbioru twardego dowodu

zobaczymy co z tego wyniknie

Ja przerabiałem temat dławienia Bandita sprowadzonego z Francji . I jeśli już dokumenty przeszły wstępnie przez urząd to mogą Ci za przeproszeniem naskoczyć. . Broń boże nie wdawaj się z nimi w dyskusję bo i tak nie mogą zmienić Ci danych w dowodzie na podstawie swoich domysłów, tym bardziej że je już zatwierdzili wydając miękki dowód. Jedynie do rzeczoznawcy mógł Cię skierować diagnosta bo to jemu w razie czego urwą głowę . Od siebie Ci powiem ,ze co urząd to obyczaj

Tak trochę odchodząc od tematu, przestrzegam przed odblokowaniem wcześniej zblokowanego motocykla. Wszystko będzie OK do czasu jakiegoś zdarzenia drogowego  - a już w najgorszym wypadku jakiegoś zgonu. Jeśli się okaże, że moto odblokowane a kierownik nie mia pełnego A, to znaczy że się poruszał bez uprawnień a wtedy to już same kłopoty począwszy od odpowiedzialności za zdarzenie do odmowy wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela.

• Upvote 1

8 godzin temu, pawcioj napisał:

Tak trochę odchodząc od tematu, przestrzegam przed odblokowaniem wcześniej zblokowanego motocykla. Wszystko będzie OK do czasu jakiegoś zdarzenia drogowego  - a już w najgorszym wypadku jakiegoś zgonu. Jeśli się okaże, że moto odblokowane a kierownik nie mia pełnego A, to znaczy że się poruszał bez uprawnień a wtedy to już same kłopoty począwszy od odpowiedzialności za zdarzenie do odmowy wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela.

Nic dodać, nic ująć.  Tak jak wszędzie, jest dobrze dopóki nic się nie stanie

To całe blokowanie to już samo w sobie jest na granicy prawa. Wgle w przypadku mojego Bandita blokada była na podciśnieniu . I na gaźnikach były zastosowane plomby przez firmę która blokowała motocykl . I teraz ,żeby zrobić serwis gaźników  każdorazowo trzeba się udać do firmy która blokowała Bandita bo zerwanie tych plomb jest uznawane jak ingerencja w blokadę. Zakładając ,że motocykl kupi ktoś z Warszawy to nie wierzę ,że na serwis się uda do Krakowa. Inaczej sytuacja się trochę ma w motocyklach z wtryskiem bo tam sytuacja łatwiejsza

U mnie plomb nie ma. Moto zblokowane, do blokad mam tuv z firmy alpha technik z numerem vin motocykla, oraz z opisem blokowania. Jest wpisana moc 35kw, oraz że motocykl z tymi blokadami rozwija max 170km/h. Testowaliśmy v max wyszło nieco ponad 150 km/h. Ale nawet gdyby były plomby, a urzędnik w swoim komputerku nie ma tego typu motocykla z taką mocą , i nawet choć przedstawisz mu wszystkie możliwe dokumenty, a brakuje odrobinę dobrej woli z jego strony, to i tak będzie stwarzał problemy. Przecież to nie jest pierwszy średni bandit na A2 w Polsce.

W dniu 26.03.2019 o 10:51, pawcioj napisał:

Dokładnie. No i tłumaczenie , że "ja nic nie wiedziałem", nic tutaj nie pomoże...