Skocz do zawartości

Quickshifter b12

Koło
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siema chłopy, siedząc i dumając w garażu, po jeździe na rn22 z quickshifterem, w mojej głowie zrodził się pomysł żeby wsadzić takie ustrojstwo do b12 97r i tu się rodzi pytanie czy jest to w ogóle możliwe przy gaźnikach i fajkach ? Może ktoś próbował, przerabiał temat, z tego co patrzyłem to żadnego dedyka nie ma, więc trzeba by coś modzić, jakieś pomysły ? Z czego by to zaadaptować i co z elektryką ? Bo wiadomo w bandicie 3 kable na krzyż 😛 zapraszam do tematu, dajcie swoje przemyślenia i pomysły 😜

Szukaj do gsxr 1100. Jest kilku producentów.

• Upvote 1

Napisałem do healtech i faktycznie mają qs do gsxr 1100, więc można się nad tym pochylić ;)

• 9 months later...

jestem na etapie projektowania, ale do wodniaka 650. Konstrukcja postawiona na Arduino, czujnik nacisku bądź zwykły scwitch z małym skokiem wciśnięcia na dźwigni zmiany biegów. Po spełnieniu warunku Arduino odcina zasilanie wtrysków na ok 65 ms po czym wszystko wraca do normy.

Jak uda mi się coś więcej zdziałać to się pochwale.

W przypadku gaźników trzeba byłoby się wpiąć zasilanie cewek, co też jest do zrobienia.

• Upvote 1

• 4 weeks later...

Pochwal się co uda ci się wymodzić ;)

jestem na etapie projektowania, ale do wodniaka 650. Konstrukcja postawiona na Arduino, czujnik nacisku bądź zwykły scwitch z małym skokiem wciśnięcia na dźwigni zmiany biegów. Po spełnieniu warunku Arduino odcina zasilanie wtrysków na ok 65 ms po czym wszystko wraca do normy.
Jak uda mi się coś więcej zdziałać to się pochwale.
W przypadku gaźników trzeba byłoby się wpiąć zasilanie cewek, co też jest do zrobienia.
Proponuję zrobić na jakimś czujniku bezdotykowym ( halla, indukcyjny ). Zwykle swictche przy tej ilości przełączeń będą się szybko psuły, dochodzi jeszcze problem drżenia styków.

Wysłane z mojego fona

Właśnie zbieram info na ten temat, myślałem nad czujnikiem tensometrycznym takim jak oryginalnie mają kity z quickshifterem. Ale ciężko znaleźć coś sensownego bądź ceny masakryczne. A nie o to tutaj chodzi :D

• 1 month later...

Czekam aż to wymodzisz i jestem pierwszym który chce dostać twój kit na testy oczywiście za opłatą :D

No właśnie projekt stoi w miejscu narazie, ze względu na zawalenie robotą. Szukam cały czas czujnika takiego jak mają oryginalne zestawy, ale bez rezultatu. Robienie czujnika opartego na switchu niby ma sens ale jest bardzo zawodne. Jeśli ktoś by wpadł na coś podobnego chętnie sprawdzę :)
https://zapodaj.net/f8b51198f95e2.png.html

Głównym problemem jest to że czujniki dostępne na sklepach są drogie, ceny sięgają nieraz 1000 zł co w tym przypadku jest bez sensu :D

Coś się ruszyło :D

Właśnie dotarł do mnie czujnik halla, sterownik pwm do odcinania zapłonu/wtrysków i magnesy neodymowe.

https://zapodaj.net/7722760646910.jpg.html

Mam nadzieje że w najbliższym czasie uda mi się coś skleić i połączyć z shiftlightem który już mam zainstalowany i zrobiony na Arduino.

Muszę się dokształcić jak rozwiązać problem robienia 2 zadań naraz przez arduino.

No i kolejnym problemem jest szarpanie silnika, z którym się użeram od dłuższego czasu. Jak tylko coś skleje to wrzuce :D

• 3 weeks later...

No jasne że tak :D jak będziesz coś miał to wrzucaj, bardzo ciekawy temat się tworzy ;)