Skocz do zawartości

Montażownica

Louder
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.
Zdaję sobie sprawę, że wymiana opon nie zdarza się każdego dnia, a i nie należy do drogich usług, jednak nie byłbym sobą gdybym nie spróbował swoich sił . Zastanawiam się nad sensem i ewentualnym ułatwieniem w postaci montażownicy jak w poniższym linku:

https://allegro.pl/oferta/montazownica-motocyklowa-zmieniarka-do-opon-16-21-8034328805?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Czy ktoś z was miał do czynienia z takim sprzętem?
Jeżeli tak, to czy warto mieć taki "eksponat" w garażu?

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Nie warto, bo i po co ? Siła razy gwałt ? A na wyważenie koła i tak pojedziesz do wulkanizacji.

No chyba, że chcesz to zabierać w trasę :)

• Like 1

Nie warto, bo i po co ? Siła razy gwałt ? A na wyważenie koła i tak pojedziesz do wulkanizacji.
No chyba, że chcesz to zabierać w trasę
Koła można wyważayć statyczne we własnym zakresie - tak, lubię sobie utrudniać życie

Mam podobną montażownicę do opon, ale używałem ją tylko do kół motocykli terenowych. Widziałem, że ludzie używając takich montażownic zmieniają koła w szosówkach, ale dodatkową zabezpieczając ranty felg specjalnymi nakładkami, żeby łyżki nie uszkodziły powierzchni. 

Mam podobną montażownicę do opon, ale używałem ją tylko do kół motocykli terenowych. Widziałem, że ludzie używając takich montażownic zmieniają koła w szosówkach, ale dodatkową zabezpieczając ranty felg specjalnymi nakładkami, żeby łyżki nie uszkodziły powierzchni. 

Cenna uwaga, planuję się zaopatrzyć także w takie nakładki:

https://allegro.pl/oferta/nakladka-ochronna-na-felgi-alu-montazownica-sice-6061002170?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

A wracając, przydaje Ci się, czy raczej jest zbędnym gadżetem?

7 minut temu, Louder napisał:

A wracając, przydaje Ci się, czy raczej jest zbędnym gadżetem?

Przydawała się. Obecnie nie mam czasu grzebać w warsztacie.

Przykładowo, za zmianę opony płaciłem 20 zł + dojazd do wulkanizatora - (minus) stracona godzina. Samemu zmieniałem oponę z dętką w około 15 minut. Czasami ktoś znajomy wpadł na zmianę, zostawił 10 zł lub 4 pak złotego napoju za zmianę. Jak masz miejsce na przechowywanie tego ustrojstwa to się nie oglądaj. Zakup tylko dobrą wyważarkę i będziesz samowystarczalny w kwestii zmiany opon.

ps. Pamiętaj, że ja używałem tego tylko do kół motocykli cross/enduro :)

Powodzenia :) jeszcze do crossa ujdzie w tlumie ale sa takie opony które sa problematyczne nawet przy profesjonalnym sprzecie takze czasami po prostu lepiej rzucic pare groszy i miec problem z glowy

Powodzenia jeszcze do crossa ujdzie w tlumie ale sa takie opony które sa problematyczne nawet przy profesjonalnym sprzecie takze czasami po prostu lepiej rzucic pare groszy i miec problem z glowy
Nie chodzi o oszczędności, tylko o nowe skille .
Możesz rozwinąć temat problematyczności?

Chodzi o to, że są opony, które ciężko zdjąć (a czasem i założyć) mając profesjonalną, pneumatyczną montażownicę a tu jakieś przenośne dziwadło, przez które tylko się niepotrzebnie naklniesz. Jeszcze jakbyś pracował tylko na świeżym DOT to pół biedy.

Zastanów się jak często zmieniasz opony.... 

Godzinę temu, Waluś napisał:

Zastanów się jak często zmieniasz opony...

No w moim przypadku takie coś by miało rację bytu, bo ja co roku wymieniam u siebie opony :D

No w moim przypadku takie coś by miało rację bytu, bo ja co roku wymieniam u siebie opony
Też będzie raz na rok, góra raz na dwa lata, ale jak już wspomniałem bardziej chodzi o sprawdzenie / nauczenie się . Skłaniam się ku zaryzykowaniu, ale chętnie poznam jeszcze inne opinie, jeżeli macie takowe

6 minut temu, Louder napisał:

Też będzie raz na rok, góra raz na dwa lata, ale jak już wspomniałem bardziej chodzi o sprawdzenie / nauczenie się emoji41.png. Skłaniam się ku zaryzykowaniu, ale chętnie poznam jeszcze inne opinie, jeżeli macie takowe emoji4.png

Jakie by te inne opinie nie były to i tak Ciebie to nie przekona😁

Decyzja już dawno była podjęta na zakup tego ustrojstwa.  

mam sporo rzeczy które używam raz do roku, nie dla tego zeby zaoszczedzic, tylko dla. własnej satysfakcji,

jestem za :) i czekam na opinie

• Like 1

Pociete rece , pocieta opona , przebite detki i wyszczerbione obrecze nie nalezą raczej do najbardziej satysfakcjonujacych rzeczy :)

Zgadzam się, że nie każdą oponę będziesz mógł tym ogarnąć. Ostatnio kupiłem oponę wzmacnianą (metzeler tourance EXP) i była tak sztywna, że nawet na profesjonalnej maszynie był problem żeby ją wsadzić na obręcz. Podejrzewam, że na takiej ręcznej maszynie w ogóle nie dałbyś rady tego zamontować.

To jak już decyzję podjołes na kupno. To koniecznie musisz dokupić szpadel i magnes.😏

A i nie zapomnij podzielić się wrażeniami z pierwszego demontażu opony z felgi. 👍

Kupuj i testuj. Tez mam pare gratów używanych sporadycznie. Niektóre tylko raz użyte i leżą sobie w szafce.