Skocz do zawartości

Szyba - Owiewka Do Bandita N-Ki - Jaka?

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde jak wam glowe urywa i sie garbicie przy 130 na eNce to ja juz nie wiem, albo 45 kilo wazycie albo 80lat macie :p:

hehe, prawda, jak dla mnie spokojnie 150-160 mozna podrozowac

hehe, prawda, jak dla mnie spokojnie 150-160 mozna podrozowac

mozna to i na krowie jezdzic :D

Kurde jak wam glowe urywa i sie garbicie przy 130 na eNce to ja juz nie wiem, albo 45 kilo wazycie albo 80lat macie :p:

Ja się pochylam już powyżej 90 km/h :D No ale ja to ja :P

Jeździłem na początku z szybką i stwierdziłem że nic ona nie daje, teraz jeżdżę bez szybki i da się nawet 200 pojechać przez jakiś czas a nawet więcej. Co do pochylania się to Ja się zaczynam pochylać tak ok 160-170 a również chuchro jestem.

drodzy forumowicze. 

Czy ktoś z was na miał okazję porównać jazdę z owiewkami z linków poniżej? 

http://sklep.scigacz.pl/owiewka-uniwersalna-puig-plus-p-18445.html?cPath=156_1114_1115

http://www.puig.pl/owiewki_naked_custom_skuter/do_nakedow-uniwersalne/male-naked/owiewka_uniwersalna_puig_naked_lekko_przyciemniana-p545.html

Nie pytam o wywody teoretycznej dochodzeniówki, ale o kogoś, kto miał okazję jeździć z obydwoma typami owiewek. 

Powiem tyle, że mam 185 wzrostu i mam zamontowaną tę mniejszą owiewkę. I sprawuje się nieźle, tj. chroni klatkę piersiową przed naporem wiatru. Lecz cały strumień jest koncentrowany tuż pod kaskiem i na kasku. Stąd moje pytanie do ludzi, którzy ewentualnie mieli okazję porównać podczas jazdy te dwie owiewki. Czy te 7 cm różnicy w wysokości wyraźnie podnoszą linię przepływu wiatru? 

Pozdrawiam

Edytowane przez bartek124

drodzy forumowicze. 

Czy ktoś z was na miał okazję porównać jazdę z owiewkami z linków poniżej? 

http://sklep.scigacz.pl/owiewka-uniwersalna-puig-plus-p-18445.html?cPath=156_1114_1115

http://www.puig.pl/owiewki_naked_custom_skuter/do_nakedow-uniwersalne/male-naked/owiewka_uniwersalna_puig_naked_lekko_przyciemniana-p545.html

Nie pytam o wywody teoretycznej dochodzeniówki, ale o kogoś, kto miał okazję jeździć z obydwoma typami owiewek. 

Powiem tyle, że mam 185 wzrostu i mam zamontowaną tę mniejszą owiewkę. I sprawuje się nieźle, tj. chroni klatkę piersiową przed naporem wiatru. Lecz cały strumień jest koncentrowany tuż pod kaskiem i na kasku. Stąd moje pytanie do ludzi, którzy ewentualnie mieli okazję porównać podczas jazdy te dwie owiewki. Czy te 7 cm różnicy w wysokości wyraźnie podnoszą linię przepływu wiatru? 

Pozdrawiam

Cześć,

Sam mam 186cm i zamówiłem Puig Plus właśnie ze względu na kierowanie wiatru na ponad kask. Odpowiem konkretnie jak się sprawuje za ok 3 tyg bo jest ściągana w Włoch. Zauważ, że Plus jest nie tylko wyższy ale również szerszy. Niewiele, ale podejrzewam, że przy wyższych prędkościach będzie czuć różnicę.

pozdro

ja mam puiga  (zwyklego ) zamontowanego. mam 184 . na klate nie wieje ale wszystko dostaje albo na kask albo wrecz w brode.

Edytowane przez Walle

Cześć,

Sam mam 186cm i zamówiłem Puig Plus właśnie ze względu na kierowanie wiatru na ponad kask. Odpowiem konkretnie jak się sprawuje za ok 3 tyg bo jest ściągana w Włoch. Zauważ, że Plus jest nie tylko wyższy ale również szerszy. Niewiele, ale podejrzewam, że przy wyższych prędkościach będzie czuć różnicę.

pozdro

Właśnie to także zauważyłem jak i to, że owiewka nie jest gładka, a co za tym idzie nie będzie tak falowała od naporu powietrza. Po drugie oprócz tego, że jest  szersza, to do tego jest tak wyprofilowana, że może odciągnie strumień wiatru od ramion. 

beeson, z niecierpliwością oczekuję Twej opinii na ten temat. Jak i fotografii moto z założoną owiewką, bo wydaje mi się, że moto nie straci na wyglądzie. A zamówiłeś przyciemnianą?

Walle, podejrzewam, że hałas jaki powstaje w kasku jadąc ze zwykłą owiewką (przynajmniej u siebie to zaobserwowałem) powodowany jest przez to, że powietrze kierowane jest tuż pod kask gdzie aerodynamika najbardziej kuleje. 

Pozdrawiam

Edytowane przez bartek124

Dokładnie, profil też jest inny. Zamówiłem przyciemnianą, wydaje mi się, że zupełnie czarna nie byłaby wizualnie dobra i na pewno ograniczałaby widoczność przy złożeniu. Teraz jeszcze kufer ale to temat na inny wątek...

• 2 months later...

Jest informacja o braku zestawu montazowego, pewnie dlatego taka cena.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

• 3 months later...

Witam, doradźcie mi jaką szybe do bandita N z 2006 roku kupić? wyraźcie swoje opinie jaka ktoś posiada? i mam takie pytanko, każda szyba do nakeda bedzie pasowało do mojego bandziora? bo jak szukam na allegro szyby do nakeda to sa z kpl montażowym, z blaszka do przykrecenia do lampy, a jak dobrze mi sie wydaje to ja mam miejsce do przykrecenia szyby, razem ze śrubami wkreconymi. ale nie wiem jaka to szyba bedzie pasowała. Podpowiedzcie mi proszę....

Witam, doradźcie mi jaką szybe do bandita N z 2006 roku kupić? wyraźcie swoje opinie jaka ktoś posiada? i mam takie pytanko, każda szyba do nakeda bedzie pasowało do mojego bandziora? bo jak szukam na allegro szyby do nakeda to sa z kpl montażowym, z blaszka do przykrecenia do lampy, a jak dobrze mi sie wydaje to ja mam miejsce do przykrecenia szyby, razem ze śrubami wkreconymi. ale nie wiem jaka to szyba bedzie pasowała. Podpowiedzcie mi proszę....

Jak wyżej - mam B650 naked z 2006, kupiłem w końcu Puiga Plus, jeździ się znacznie przyjemniej, przy niewielkim złożeniu nie czuć naporu powietrza, szczególnie przy wyższych prędkościach. Szybka zamontowana jest przez dołączony zestaw do stelaża, na którym osadzona jest lapma. Wygląda spoko, sama szybka jest estetyczna i moim zdaniem nie psuje wizerunku moto, mogłaby być nieco niżej aby była bardziej spasowana z obrysem lampy ale to kosmetyka. Z efektu końcowego jestem zadowolony.

Jak wyżej - mam B650 naked z 2006, kupiłem w końcu Puiga Plus, jeździ się znacznie przyjemniej, przy niewielkim złożeniu nie czuć naporu powietrza, szczególnie przy wyższych prędkościach. Szybka zamontowana jest przez dołączony zestaw do stelaża, na którym osadzona jest lapma. Wygląda spoko, sama szybka jest estetyczna i moim zdaniem nie psuje wizerunku moto, mogłaby być nieco niżej aby była bardziej spasowana z obrysem lampy ale to kosmetyka. Z efektu końcowego jestem zadowolony.

Wyślesz linka do takiej szybki co kupiłeś? i mógłbyś wysłać mi foto  Twojego Bandziora jak teraz wygląda z ta szybką? bardzo bym prosił

Też myślę o krótkiej szybie: http://www.barracuda-moto.pl/moto/suzuki/bandit-600/

Tylko pytanko, czy ona nie spowoduje że cały pęd powietrza będę miał na głowie?

Obecnie mi nie przeszkadza napór powietrza do ok 120 km/h, a i do 200 na chwilę daję rady:) nie pochylam się - biorę na klatę ;)

Ojciec ma w dragstarze wysoka szybe, co powoduje, że cały wiatr mam na głowie i to już od 80km/h i nie jest to fajne.

W sumie ta barracuda, to bardziej dla wyglądu ma być, a mniej dla funkcji :P

Edytowane przez pavlacos

Ja szukam raczej małej szybki, coś w ten deseń, taka ala Triumph, Ducati

bike001.jpg

• 1 month later...

Mam u siebie w Bandicie taka szybke:

image_url-8006-1390845271.jpg

niestety przy szybszej jezdzie nei pomaga za duzo, zastanawiam sie czy dalo by sie do tego dokupic deflektor i czy to ma sens?

Planuje pod koniec wakacji dluzsza wyprawe, prawdopodobnie hiszpania i jestem wlasnie na etapie drobnych modyfikacji w celu podniesienia komfortu podrozowania :)

givi a660, puig plus takie klimaty. Jak kupowac to konkretnie albo wcale. Choruje na ta givi ;p

chodzilo mi raczej o to czy szyba do Nki plus deflektor to dobry pomysl i jak sie to sprawdza w praktyce :) 

• 2 weeks later...

Mam u siebie w Bandicie taka szybke:

image_url-8006-1390845271.jpg

niestety przy szybszej jezdzie nei pomaga za duzo, zastanawiam sie czy dalo by sie do tego dokupic deflektor i czy to ma sens?

Planuje pod koniec wakacji dluzsza wyprawe, prawdopodobnie hiszpania i jestem wlasnie na etapie drobnych modyfikacji w celu podniesienia komfortu podrozowania :)

Kolego powiedz mi jak masz zamontowana to szybke, na takich blaszkach do lampy?

tak, dokladnie szyba zamontowana jest za pomoca blaszek do lampy