Skocz do zawartości

Szyba - Owiewka Do Bandita N-Ki - Jaka?

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

No to i ja odświerzę.....dobrze ze merytorycznie, Mad jaro wybrałeś owiewke wkońcu.

Sam przeszukałem wszelki emożliwości i n akońcu doszedłem do tych samych wniosków. Wybór jest tylko miedzy custom (4 mocowanai) a up&down.

No i tera dochodzi problem z obczajniem,tych owiewek fizycznie w polsce przed zakjupem nie idzie pomacać.

Są moje zywe zainteresowanie - co wybrałeś?

• 2 months later...

Zakupiłem puig up&down. Przetestowałem na trasie (1500km). Wcześniej rozważałem tę średnia owiewkę - środkową z zaproponowany wcześniej przez Mad Jaro. Zrobiłem sobie szablony i wyszło że to małe gówienko- odpuściłem.

Up& Down sprawdziłem w różnych ustawieniach pod różnym katem do wiatru i w rożnych wysokościach. Dodatkowo zrobiłem jej 2 dziurki niżej i teraz mam możliwość regulacji szyby o 10 cm! w górę i w dół do maksymalnych (fabrycznych) 55.

Szyba doskonale chroni przed wiatrem, deszczem w wyprostowanej pozycji - zmieniłem kiere na podwyższona akcesoryjną i siedzę na moto w pozycjii prostej.

Ale mam inny problem, wcześniej nie jeździłem tyle na turystykach. Szybę w maksymalnej pozycji mam około brody i niestety wytwarza duży szum w okolicach uszu(kasku) - szukam rozwiązania i nie wiem czy to czasami nie wina garnka sportowego. Dlatego ustawiałem szybę po największym kontem i bardzo ją obniżałem (dodatkowe otwory) aby szyba była taka bardziej nakedowa i na szybkie przeloty nie generowała takich szumów.

inna sprawa ze szyba w ustawieniu turystycznym 55 cm...co prawda daje super osłonę prze wiatrem i deszczem ale tworzy olbrzymie opory powietrza. Komfortowo jedzie się do 160- 170 i mowie tu o prawdziwym komforcie( zresztą opisze to niżej) a po tej prędkości(<170)  zaczyna odbijać się na kierownicy(ten opór) i kierą trzęsie i zaczyna nawet łapać lekkie shimmy!

Reasumują szyba na maksa i jedziesz jak na varadero.....szyba na minimum i jedziesz jak na vfr.

A przez komfortową jazdę mam na myśli możliwość przejechania w słońcu i deszczu be złamania kręgosłupa i bez utraty słuchu 600 km dziennie.

A nie łamanie się za pseudo owiewką przy ładnej pogodzie przez 300 km. Swoją droga kiedyż na ścigaj robiliśmy ścieżki po 500 km ,, i tak - prawda na samym początku każdy w palnik po 2,6 zł..a po 50 kilometrach jednak trochę za głośno, trochę nie wygodnie, tym łbem tak rzuca i zmiana przelotu na 1,6.

Edit: fota nawet mam, podrzucę, przeróbka polegała na wywierceniu dwóch dodatkowych okrągłych otworów(takich samych jak fabryczne) w tej samej linii jak fabryczne tylko dokładnie 5 cm niżej - generalnie wygląda jakby to producent je wymyślił - nawet myślałem czy im nie wysłać tego prostego a jednak potrzebnego patentu.

Edytowane przez iras82
  • Upvote 1

Przekonałeś mnie panie tą recenzją. Dawaj jeszcze foty tych przeróbek.

• 4 weeks later...

Te szyby są niskie i mało dają,ja mam dużo wyższą     http://allegro.pl/owiewka-puig-plus-uniwersalna-czarna-i4595642598.html     i szczerze powiem,że spodziewałem się że lepiej będzie chronić przed wiatrem.

post-7713-0-61061600-1412586072_thumb.jpgCzołem lekko o-t, mam szybkę Puig w bandziorze. Chyba model przezroczysty (półprzezroczytsty) - tu jest właśnie problem. Mam wrażenie, że zmatowiała. Czym to mogę spolerować we własnym zakresie? Macie jakieś sprawdzone pomysły?

attachicon.gifDSC_0016a.jpgCzołem lekko o-t, mam szybkę Puig w bandziorze. Chyba model przezroczysty (półprzezroczytsty) - tu jest właśnie problem. Mam wrażenie, że zmatowiała. Czym to mogę spolerować we własnym zakresie? Macie jakieś sprawdzone pomysły?

Pasta Tempo to wyprowadzi,kumpel w astrze polerował reflektory bo już nic nie było widać.Wyglądają jak nówki ze sklepu.

Polerował ręcznie czy maszynowo?

Ręcznie jechał,ok.15 minut jeden reflektor,sam widziałem co było wcześniej,efekt super.

• 3 weeks later...

Panowie posiada ktos w swoim moto taką owiewke z szybą http://www.motorus.pl/nadwozie/szyby-motocyklowe/kappa/naked-bike/kappa-ka750n-szyba-motocyklowa_p_3817.html ,warta grzechu?czy lepiej darowac sobie tego typu owiewki do nakeda

Myśle ze ta owiewka daje rade, ale lepiej sie upewnic,chłopaki nikt niejezdzi z taka owiewka??? :zdziwiony:

• 4 weeks later...

W załączeniu (obiecana) fota bandita w zamontowanym Puig'u. Ustawiona chyba na najwyższa pozycją po dość dużym kontem

Przy okazji widać akcesoryjna kierownicę

post-8795-0-68157600-1416478890_thumb.jpg

Edytowane przez iras82

• 7 months later...

Mam pytanie do kierowników o wzroście powyżej 190 cm.

Czy przy takich gabarytach standardowa szyba spełni swoje zadanie?

Nie chcę zupełnej ciszy za szybą przy prędkościach ponad 100 km/h ale chciałbym, poprawić nieco komfort jazdy tak do 120 - 130 km/h. Więcej mi nie potrzeba.

• 1 month later...
  • 7 months later...

Zastanawiam się nad kupnem szyby bo mojego motocykla.

Jak wiadomo to street z okrągłą lampą i jakoś nigdy nie sądziłem że będzie jakaś szyba która m podpasuje wyglądem.

Jakimś sposobem w wyszukiwarce wpisałem MRA i zaczęła mnie boleć głowa bo są aż trzy do wyboru

1) RACING-SCREEN FOR NAKED BIKE

2) SPEED-SCREEN FOR NAKED BIKE (HK

3)VARIO-TOURING-SCREEN FOR N.B. (HK)

Najbardziej podoba mi się wersja nr 3 ale też jest najdroższa i z grubsza kosztuje tyle co dwa pozostałe (prawie)

Ale czy deflektor się sprawdza na tyle, że wart jest tej kwoty? Jeśli to ściema to wygrywa nr2. Nr 1 też jest fajny ale z przodu wygląda jak Bandit w koronie więc mam spore wątpliwości.

Dostępne są trzy kolory w każdym modelu. Biały, przyciemniony i czarny.

Moja maszyna to czarna perła więc spoglądam w kierunku przyciemnionym lub czarnym ale nie wiem czy np.czarny będzie praktyczny.

Proszę Was o opinie i prawdę o tym deflektorze :)

Nr3 w ruchu

Zbyszek

Edytowane przez Neonkin

Ta jedna to jakaś do Banowej podobna...

Może coś doradzi!

zamówiona wersja nr 3 w kolorze smoke gray.

Planowany odbiór - wtorek

:)

• 1 month later...

Pytanko mam odnośnie owiewki Puiga.

Znalazłem taką ofertę: http://sklep.metroracing.pl/pl/czesci-nadwozia/176-owiewka-uniwersalna-puig.html#/kolor-dymiony_przezroczysty

Zaciekawiło mnie, że owiewka na stronie sklepu ma inne oznaczenie (CS1) niż ta sama owiewka na stronie oficjalnej Puiga (0869H)

Cena atrakcyjna ale chciałem się upewnić czy to faktycznie jest Puig. Rozmawiałem ze sprzedawcą i wg jego słów jest oryginalny Puig (dostają w pudełkach z plombą Puiga, zamawiane bezpośrednio u producenta), a inne oznaczenie wynika z tego, że jest to owiewka produkowana na sprzedaż do sieci Polo (jakaś niemiecka sieć sklepów motocyklowych) i produkowana jest tylko w dwóch kolorach, dymiony i czarny.

Spotkał się ktoś z Was z czymś takim?

Na stronie Polo ta owiewka figuruje jako owiewka Polo, a nie Puig http://www.polo-motorrad.com/en/minischeibe-leicht-getont.html

Co o tym sądzicie?

Cena atrakcyjna, do tego wysyłka za free. Wziąłbym ale chciałbym się wcześniej upewnić, że to nie jakaś podróbka.

czy to ważne czy oryginał czy nie?

ma działać i tyle

mam taką identyczną pudełko było puig a na szybie jest naklejka puig

czy to ważne czy oryginał czy nie?

Nie, nie ważne. Nie jestem onanistą firmowym. Ważne żeby nie rozpadła się po kilku kilometrach.

Jeśli masz taką i jest ok to dla mnie sprawa jasna.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.