Skocz do zawartości

(Kask) HJC RPHA 11 VENOM 1

Mateusz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

No  i mam kask marzeń. I jak to z marzeniami bywa nie zawsze mają wszystkie odcienie tęczy.

KASK-HJC-RPHA-11-VENOM-400zl-GRATIS-roz-L.thumb.jpg.506c547861e86fcbfed90a3f3a47ca21.jpg

Zacznę od wad bo nie ma ich wiele.

- głośny - w trasy powyżej 200 km drogi, nawet z przerwą dramat, zatyczki i ibuprom trzeba brać.

- przewiewny - w chłodne dni słabo

- pin lock bardzo łatwo się rysuje

- szybka też łatwo się rysuje, nawet od uszczelki, 

- cena

- teraz wyszła druga wersja tego malowania i chyba jest jeszcze fajniejsza

No i teraz ta lepsza strona

- wygląd - oczywiście jedyne prawilne malowanie, Venom- szpan na dzielni i zachwyt u każdego.

- wygodny - po tym jak się ułożył jest super dopasowany, nic nie upija nie wadzi, 

- wentylacja - temperatury 25C i więcej, zero problemu, jest dużo wlotów, wszystkie regulowane i co najważniejsze- czuć że coś się zmienia po zamknięciu/otwarciu

- zapięcie - podwójne D, jak się człowiek nauczy to jest spoko, - no i jest najbezpieczniejsze

- skorupa - mnóstwo jakiś magicznych warstw, brzmią ciekawie i budzą zaufanie

- bardzo szybki demontaż/ montaż szybki

- w okularach jeździłem, nic nie uwiera 

- do miasta i na tor idealny

- nie paruje w środku

- wnętrze bez problemu szybko wyciągam i do pralki

- ciemna szyba- mimo że jest ciemna to w nocy jadąc nieoświetloną droga, mając normalnie świecącą lampę nie dostrzegłem problemu z przemieszczaniem się, jak są latarnie lub miasto to w ogóle jest ok.

- przy wyższych prędkościach, podmuchach wiatru, głowa nie lata jak by bokser nas okładał, 

- spore pole widzenia

Nie nadaje się pod interkom, głośny (niczym mój stary ls2) i brak miejsca do montażu. 

W trasy muszę kupić drugi, cichszy bo idzie oszaleć. 

Dodając wszystkie wady i zalety wychodzi mi iż ja jestem mega zadowolony i szczęśliwy z posiadania tego hełmu.

• Upvote 1

Heh a myślałem ze coś ogarnęli z tym hałasem 🤔

wystarczyło zrobić lepsza cześć zachodząca na żuchwę jak np w shoi (przyłóż rękę cisza 🤔)

Tez mam tego HJCka i jeśli chodzi o głośność to masakra ale z zatyczkami do uszu do Austrii dało rade polecieć :D

Patent z przyłożeniem dłoni działa tylko jak długo tak można jeździć. 😀

Zatyczki do uszu ok, ale za tą kasę miałem nadzieję na nieco więcej wygody akustycznej niż w najtańszym LS2. 

Właśnie muszę kupić nowy kask i ten model brałem pod uwagę ,

ale skoro głośny powyżej 200 ,tzn. że do halinki się nie nadaje ! 😉

malowanie rzecz gustu, brałem pod uwagę ten model przy zakupie ale kupiłem Shoia :)

10 godzin temu, mariuszn2 napisał:

to jest kask sportowy, zatem podobno tak ma być

do sporta czy hajki może bardziej podejdzie bo jest owiewka, a sam kask jest bardzo lekki i dobrze wyważony aerodynamicznie

ostatnio o mało szyby nie straciłem, bo zapomniałem, że jest uchylona, a nie było to 50 :P

poza tym masz jeszcze modele 70 i 90, tam jest to bardziej dopracowane, oglądałem nie jeździłem (jeśli koniecznie ktoś chce hjc)

18 godzin temu, mariuszn2 napisał:

Popatrz na C4 albo C4 Pro od Schubertha. Generalnie one pod Halinkę były zdobione, pod szybką turystykę. Wrzucisz do niego jeszcze interkom, który nic nie będzie wstawać na zewnątrz, co czynić będzie ten jak wręcz idealnym pod tym względem.

Jak pod turystykę to polecam RPHA90 - najnowsze dziecko HJC. Jeżdżę w nim i sobie chwalę, tyle że to szczękowiec. Od kiedy go mam nie używam zatyczek, nawet na dłuższe traski. Jedyny klopot jaki miałem to z rozmiarem. Niby ten sam co poprzedni HJC ale musiałem lekko styropian na wysokości uszu podciąć bo jak miałem kominiarkę to mnie w uszy cisneło.

Wysłane z mojego fona

3 godziny temu, seebst napisał:

Popatrz na C4 albo C4 Pro od Schubertha. Generalnie one pod Halinkę były zdobione, pod szybką turystykę. Wrzucisz do niego jeszcze interkom, który nic nie będzie wstawać na zewnątrz, co czynić będzie ten jak wręcz idealnym pod tym względem.

Prawie jak prorok,dzisiaj kupiłem białego C 3 Pro. 😉 Niestety C4 Pro mnie nie przekonał ,materiały wykończeniowe wewnątrz 

garka zdecydowanie gorsze ( mocno sztuczne ) niż w C3 Pro ,raczej na poziomie C3 Basis ! Trochę szersze pole widzenia

i sensowne przygotowanie pod interkom moim zdaniem nie uzasadniają zdecydowanie wyższej ceny jak za nowość !

Oglądałem też HJC ale jakoś mnie przekonał i coś mówili o braku podwójnej homologacji .Ja kupiłem w W-wie ,na Al.Prymasa ,

a tam jest kilkanaście sklepów motocyklowych i salonów obok siebie ,także pogadałem sobie w temacie  garków.

Tak w ogóle to przyjechałem z nastawieniem aby kupić Shoei Neoteca II,w końcu mam I od 7 czy 8 lat.

Wyszedłem zaś z C 3 Pro ,co było o tyle ułatwionym zadaniem ,że te 8 lat temu C 3 był drugim wyborem.

Mam nadzieję ,że nie będę żałował ,no i będę miał już wyrobioną opinię o 3 różnych firmach (Nolan też ),ha,ha

Mi osobiście wnętrze C4 Pro też nie podchodzi. Mój C4 (zwykły) jest o wiele lepsze wnętrze.

Jednak co do C3 Pro nie przemawia do mnie sterowanie interkomem  w tym kołnierzu. Po kilku latach wyglądać to będzie obleśnie, wszystko spękane... - widziałem na żywo jak ludzie to sprzedawali, masakra... Ale sam kask niczego sobie, dobry wybór :)

@Mateusz Większość rzeczy o których piszesz są trafione w punkt, jednak są też przemyślenia z którymi się nie zgodzę :)

Cytat

- szybka też łatwo się rysuje, nawet od uszczelki,

Szyba faktycznie bardzo łatwo się rysuje, w moim przypadku najbardziej właśnie od uszczelki na górze.

Kolejnym minusem jeśli chodzi o szybę jest zamykanie. Po jakimś czasie szyba pęka w miejscu zamykania i w rezultacie "zamek" odpada. 

Wczytałem się w temat i okazuje się że ten model tak ma i trzeba się z tym liczyć. Koszt nowej szyby 230zł

Cytat

- cena

Według mnie to nie wada, płacimy za super malowanie które z tego co kojarzę są limitowane. W mono kolorze można już kupić ten kask za 1500 zł, a za to co oferuje to dobra cena.

Cytat

Nie nadaje się pod interkom, głośny (niczym mój stary ls2) i brak miejsca do montażu. 

Nadaje się pod interkom idealnie :) ma specjalne miejsca na głośniczki z przygotowanym rzepem. Ja w moim mam zamontowany cardo freecom 4 i do 150 km/h wszystko bardzo fajnie słychać.

A mógłby ktoś polecić kask dla kobiety? Po dzisiejszych jazdach zanosi się na kolejne wydatki ... :)

• 3 weeks later...

ja polecę swojego HJC RPHA ST Balmer MT10, jeżdżę w nim 3-ci sezon i jest spoko, pasuje na moją małą kobiecą główkę :)
Od momentu jak śmigam gixxem, który drze ryja, to jest mi trochę w nim głośno, ale to już kwestia motocykla, raczej nie wygłuszenia.

ło taki - 
https://motoriera.com/producto/casco-hjc-rpha-st-balmer-mc10/

No nie mogłem się doczekać na podpowiedź ... i w sobotę wybraliśmy (w sumie to moja połówka) SHARK RIDILL w malowaniu SPRING - dziś odbiór :)

• 2 years later...

Odgrzewając trochę kotleta gdyby ktoś się zastanawiał nad RPHA 11 i wychodzi z założenia, że coś poprawili na przestrzeni lat, to odpowiem tylko: NIE. Kupiłem RPHA 11 w malowaniu Anti-Venom początkiem maja i jeśli chodzi o głośność to jest masakra, buczy, szumi, ehhh. Zdawałem sobie sprawę, że jest to garnek raczej sportowy aniżeli turystyczny ale stary Marushin kupiony jakieś 11 lat temu za 400PLN jest cichszy i śmiem twierdzić, że ma nawet lepszą aerodynamikę. Jakość malowań elementów, wykończenia środka, działanie mechanizmu szybki, wentylacja jest na najwyższym poziomie to fakt, ale głośność w środku jest masakryczna, po 300km szumi w uszach jeszcze przez kilka godzin. Zapięcie DD najmniej wygodne ze wszystkich kasków jakie mierzyłem, zasada działania wszędzie takie samo, ale tutaj najmniej wygodnie się go zapina.

Gdyby ktoś się rozglądał za RPH11 w powyższym malowaniu rozmiar XL to możemy spróbować się dogadać ;)