Skocz do zawartości

Stacyjka z chin

Gość maly
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, nie wiedziałem w którym temacie zamieścić to pytanie więc napiszę tutaj. Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi :D

W moim bandicie stacyjka jest już nieco wyrobiona, ciężko się przekręca i kluczyk wychodzi nawet na włączonym zapłonie. Dodatkowo wlew paliwa posiada małe pęknięcie.

Na aliexpress widziałem aukcje z nowym zestawem (stacyjka, wlew, zamek siedziska) za ok. 120 zł i zastanawiam się czy ktoś z Was kupił coś takiego? Jak to jest z tego jakością. Zdaję sobie sprawę, że nie równa się to z oryginałem ale może jest nawet ok?

Na polskich ogłoszeniach za troszkę więcej mogę kupić też podobny zestaw, lecz nie będzie on nowy i nie będę miał pewności, że nie będzie się nic zacinało.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

ja kupilem do xv 750 kilka lat temu  i dziala stacyjka

Kluczyk wychodzi ,stacyjka się przycina ponieważ jest zużyta ale wszystko można zrobić , czyli nowy kluczyk a stacyjkę zregenerować. Wolę zregenerowany oryginał niż badziewie pod znakiem "bardzo dobry zamiennik"  Skoro bębenek we wlewie jest pęknięty to tylko jego bym wymienił , kolejna rzecz możesz zacząć od dorobienia kluczyka na tzw. nad wymiar i też jest szansa że pomoże, takie moje zdanie.

Słuchaj tego Pana bo zna sie na tym jak mało kto tutaj. Ludzie wysylają mu nawet zamki ze spodni do regeneracji 😂 

A tak powaznie to @kwinto59 to specjalista w tej branzy - sam korzystalem z jego pomocy i moge polecic :)

W takim razie na razie postaram się zregenerować swoją stacyjkę i zobaczę co z tego wyjdzie. Dzięki za odpowiedzi :)

Tak jak kwinto radzi zacznij od dorobienia nowego kluczyka a potem się pomyśli. Kiedyś w aucie miałem takie problemy i po dorobieniu kluczyka wszystko wróciło do normy. Stary był już mocno wytarty 

Dałem do dorobienia kluczyk i jest podobnie. Ale chciałem to zrobić za szybko, nie pomyślałem i koleś podrobił kluczyk od starego, więc nic to nawet nie powinno pomóc.

Czy macie może jakiś polecany zakład (internetowy lub okolice Wrocławia) który dorobi kluczyk na podstawie tego kodu przy kluczyku?

No i pozostała sprawa zapadki, po przekręceniu na ON da się wyjąć kluczyk, ale to chyba pomoże tylko rozebranie stacyjki.

Kluczyków nie dorabia się u szewca ( tak , tak też dorabiają) tylko w punkcie gdzie również naprawiają zamki i stacyjki, znając budowę wiedzą co robisz. Kod kluczyka ,wyjdzie kluczyk z wymiarami fabrycznymi a ty masz robić nad wymiar czyli jedziesz do punktu gdzie maja maszyny sprzężone z komputerem i robią powyżej nominału sprawdzasz jak nie idzie obrócić jest za mocny , za wysoki i troszkę się obniża i znowu sprawdza.Samemu możesz sprawdzić wysokości kluczyka są 4 wymiary 750,650,550 i 450 możesz zmierzyć suwmiarką zapadek jest 7 , w bazie wiedzy jest opisana regeneracja ale może nie masz jeszcze tam wstępu .

Dziękuje za dobrą odpowiedź, oryginał już nie chce działać, tak na siłe  zacina się, a stary zamiennik daje radę, czy czas na kolejny zamiennik.

Regenerowałem stacyjkę w Dziorku i Fazer-ze.

Do tego wkładki do kufrów wszelakich firm. Wszystko na podstawie wskazówek kwinto59

Działa wszystko wyśmienicie, a łatwo nie mają. Zwłaszcza kufer i stacyjka w Dziorze.

Tak więc tego. Zregenerować raz, a dobrze i z głowy na lata.