Skocz do zawartości

Kosmetyki Do Pielęgnacji Motocykla - Jakich Używacie?

Gość Kornelio
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jako, że interesuję się trochę detailingiem, chciałem was zapytać jakich używacie kosmetyków do pielęgnacji swoich motocykli? Co do czyszczenia lakieru i pielęgnacji?Co do tworzyw sztucznych?Co do metali?

Ja osobiście do oczyszczania lakieru co jakiś czas używam glinki Meguiars, do polerowania mleczka POORBOY'S SSR 2,5 I SSR 1 (ręcznie lub mechanicznie, tylko w razie potrzeby)a do konserwacji wosku POORBOY'S NATTY'S BLUE. Mam też sealant Turtle Wax (syntetyczny wosk) - tani produkt i podobna jakość smile.gif
Do elementów niklowanych/polerowanych NEVR DULL.
Elementy plastikowe i gumowe myję All Purpose Cleanerem m.in od Meguiars. Nadaje im naturalny, półmatowy wygląd. Do konserwacji jeszcze nic nie kupiłem. Ciężko coś wybrać ponieważ większość nabłyszcza plastiki co niestety mi nie pasuje smile.gif
Elementy tłuste benzyną lub jeżeli brud jest natarczywy to penetrant lub rozcieńczony środek do mycia silników (np. dół silnika, wahacz tzn. brud po smarze od łańcucha,elementy ramy od wewnątrz w okolicy osłony zębatki przedniej) .

smile.gif

Zapraszam do wypowiedzi i dyskusji smile.gif

Do smarów/olejów/czyszczenia łańcucha - W5 Chain Cleaner z LIDL'a, 300ml za caaałe 5.99 a spływa wszystko. Do metali/chromu - K2 Aluchrom, fajna sprawa. Do plastików i reszty - jakiś tam SONAX wosk na niedzielną sume. Kiedyś kolega przetestował na moim B6 mleczko, czy wosk ori BMW, to wyjść z podziwu nie mogłem jak się świecił. Niestety jedna przejażdżka i już po efekcie lustra :P

ja polewam swojego wodą z ludwikiem i na autostradę- brud sam s*******a :D

Jak przeczytalem ilu specyfikow uzywasz do czyszczenia jednego moto.....

Ja uzywam carchera do mycia i tyle. czasem jakis wosk pod kolor moto(nic konkretnego), teraz k2 aluchrom kolektory jade ale to w ramach wyjatku.

Jak cos dobrze wyglada to nie trzeba az tak sie pocic, tak samo jak w przypadku aut:)

Bardzo polecam ściereczki z microfazy, można je kupić teraz nawet na stacji paliw. Za pomocą takich ściereczek, czystej wody (spora miska z chłodną wodą) oraz odrobiny mydła (tylko dla przyjemnego zapachu) można wyszorować wszystko w tym motocykl też :rolleyes:

Konieczne są ściereczki w formie szmatki podobnej w dotyku do irchy oraz drugie tak jakby futerka (takie jak z misia pluszowego).

Wystarczy namoczyć futerko i "masować" brudne miejsce lekko bez wysiłku aż cały brud zniknie. Ściereczkę trzeba dobrze wypłukać i dalej pucować ale nie działa dobrze pod bieżącą wodą, lepiej więc zakręcić kran podczas mycia. Potem przetrzeć tą niby irchą - wilgotną. Woda sama wysycha nie zostawiając żadnych śladów - nawet na lustrze => nie trzeba do sucha mozolnie polerować.

Tak na marginesie microfaza to kolejny patent Made in PL, na którym robią $ Japońce i USA.

Stosujemy je w mojej rodzinie wszyscy od lat nigdy nie kupujemy żadnej (poza płunem do naczyń i środkiem do sedesu) chemii: sprzątanie domu, mycie łazienek, 3 samochodów i 2 motocykli :rolleyes:

Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie podpowiem.

A - i nie reklamuję ani nie sprzedaję żadnych z nich więc moja opinia to tylko doświadczenia użytkownika.

Oczywiście po umyciu nakładam ostrożnie wosk w sprayu i nabłyszczacz do plastików, wszystko ze stacji statoil :D

Nie można przesadzać z ilością wosku bo śliski bak nie da się trzymać mocno między udami i nie wolno stosować żadnych nabłyszczaczy do opon (jak w samochodach) bo dla nas to bardzo niebezpieczne :vroom:

Pozdrawiam

Artur

po wymyciu używam silikon w sprayu, rewellka .. świeci się jak wiecie co.. wiecie komu..... :)

Ja polecam profesjonalne środki 3M, niestety trochę kosztują i są w dużych opakowania ale mają dużą wydajność.

Jesli chodzi o mycie to: plyn do naczyn, ciepla woda+jedna gabka do gory motocykla, druga do dolnych brudniejszych czesci i...wystarczy ;)

Mycie proszkiem i płukanie na BP rozwiązuje wszystkie problemy.

Jesli chodzi o mycie to: plyn do naczyn, ciepla woda+jedna gabka do gory motocykla, druga do dolnych brudniejszych czesci i...wystarczy ;)

Płyn do naczyń to najgorsze co może być do lakieru. Odtłuszcza mocno powierzchnie i zostawia niezabezpieczony lakier, przez co jest bardziej podatny na zmatowienie/wypłowienie czy male zarysowania. Polecałbym zakup chociaż najtańszego szamponu :)

Jak przeczytalem ilu specyfikow uzywasz do czyszczenia jednego moto.....

Ja uzywam carchera do mycia i tyle. czasem jakis wosk pod kolor moto(nic konkretnego), teraz k2 aluchrom kolektory jade ale to w ramach wyjatku.

Jak cos dobrze wyglada to nie trzeba az tak sie pocic, tak samo jak w przypadku aut:)

Wszytsko zależy od punktu widzenia i osbistych wymagań co do czystości używanego sprzętu :)

Polecam brytyjskie forum http://www.detailingworld.co.uk/, może zmienisz zdanie na temat tego czy warto dbać o lakier i inne elementy :)

P.S

Jest też polskie forum,nie tak duże, ale ciągle rozwijające się: http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php

Na zachętę wklejam zdjęcia swojego moto po czyszczeniu, myślę takim na 70-80% możliwości bo trochę niedociągnięć jeszcze jest :)

dscf0865x.jpg

dscf0866w.jpg

dscf0867e.jpg

dscf0868v.jpg

dscf0869d.jpg

dscf0870.jpg

dscf0872.jpg

dscf0873qn.jpg

dscf0873qn.jpg

dscf0875i.jpg

dscf0875i.jpg

dscf0878.jpg

Najlepszą jak dla mnie zachętą do takiego traktowania jest to, iż przy każdej możliwej okazji moto jest chwalone i każdy mówiąc o wieku daje mu na oko ok. 2 lat :)

Edytowane przez Kornelio

Mycie proszkiem i płukanie na BP rozwiązuje wszystkie problemy.

jestem za-jakkolwiek mocno z******nego bajka to trzeba szczoteczke i karchera i bedzie git;)

korbi jak kiedys bede w oklicach domu to pojade do ciebie na myjke - bo widze ze moje B czeka na takie dopicowanie:D co ty na to?:D zaplace:D

Edytowane przez Cielak

Płyn do naczyń to najgorsze co może być do lakieru. Odtłuszcza mocno powierzchnie i zostawia niezabezpieczony lakier, przez co jest bardziej podatny na zmatowienie/wypłowienie czy male zarysowania. Polecałbym zakup chociaż najtańszego szamponu :)

Wiesz ze mnie przekonales i chyba jutro zakupie jakis szamponik, bo juz czas najwyzszy abym umyl moto:)

Twoj Bandzior faktycznie wyglada wspaniale, gratki.

Plaster kup sobie jeszcze wosk.Z tańszych np. SONAX albo Turtle Wax i ewentualnie coś do plastików (byle nie tłuste) - do nadkola z podkładką pod rejestrację, oslona łańcucha, boki opon, maskownice przy głowce ramy (w Nce) :)

No i czekamy na zdjęcia po szorowaniu :)

Edytowane przez Kornelio

Plaster kup sobie jeszcze wosk.Z tańszych np. SONAX albo Turtle Wax i ewentualnie coś do plastików (byle nie tłuste) - do nadkola z podkładką pod rejestrację, oslona łańcucha, boki opon, maskownice przy głowce ramy (w Nce) :)

No i czekamy na zdjęcia po szorowaniu :)

Looo spokojnie z tymi uzywkami, poki co kupilem szampon ale jeszcze sprzeta nie wymylem, juz od 2tys km na to czeka :P

Do konca tygodnia chyba sie wyrobie...;)

Muszę przyznać, że mnie zmotywowaliście i będę musiał udać się na jakieś zakupy bo moje chromy wołają o pożądne czyszczenie :/

Kornelio moto błyszczy się jak pieskowi conieco :) też musiałbym zebrać siły i zabrać się za przemycie swojego.

Przede wszystkim przepastowac bak, bo kolanami trochę zmatowiłem :)

Edytowane przez dyras

• 4 weeks later...
  • 3 years later...

Odgrzewam kotleta.

Co myślicie o produktach Castrola ( Bike Polish, Greentec Bike Cleaner); Albo o tej znanej marce S100 ( Total Reininger)

Jako, że nie znoszę myć moto  (dla mnie to syzyfowa praca) to jedna każdy wie, że na czystym i świecącym moto lepiej się jeździ :) a i mimo wszystko chociaż raz w roku winno się mu porządną kąpiel i konserwacje ( najczęściej przed zimą). 

Stąd moje pytanie, warto wydawać kasę na te środki?  Miałem Greenteka i wcale nie jest tak,ze: nanosisz, czekasz i płuczesz :(    Może ten z S100 ??? Coś ktoś ??

Ja leniwy jestem....piana aktywna za 15pln i woda z węża...

http://allegro.pl/tenzi-super-green-specjal-silna-piana-aktywna-1l-i4414605998.html moc ustalasz sam, nanosisz (zwykłym opryskiwaczem po płynie do mycia szyb, nie musisz mieć pianownicy), czekasz...ja w tym czasie pędzlem poprawiam, lepiej brud z zakamarków usunąć po czym woda, najlepiej myjka ciśnieniowa, wosk i moto lśni :D

Efekt...Wojt mi powiedział ze nie jeżdżę na moto :(

Ja leniwy jestem....piana aktywna za 15pln i woda z węża...

http://allegro.pl/tenzi-super-green-specjal-silna-piana-aktywna-1l-i4414605998.html moc ustalasz sam, nanosisz (zwykłym opryskiwaczem po płynie do mycia szyb, nie musisz mieć pianownicy), czekasz...ja w tym czasie pędzlem poprawiam, lepiej brud z zakamarków usunąć po czym woda, najlepiej myjka ciśnieniowa, wosk i moto lśni :D

Efekt...Wojt mi powiedział ze nie jeżdżę na moto :(

Wychodzi na to ,że ja też jestem leniwy.Jeżdżę na myjnię samoobsługową ,

przelatuję przez programy łącznie z woskiem i jest ok".

Kolczyk:

Zaciekawił mnie Twój sposób. W jakim stosunku rozcieńczasz ten preparat? Na lakier i gumowe elementy nie szkodzi?? Na samochód osobowy też mogę użyć?