Skocz do zawartości

Wiosenny przegląd Bandita

napoleon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zbliża się wiosna a co za tym idzie pomału zabieram się za przegląd Bandita i przygotowania do sezonu.

Moje moto to Suzuki Bandit 600N z 98 roku z przebiegiem 80 tysiecy.

Chciałbym wymienić olej, swiece, opony i napęd. 

Czytałem opinie w internecie ale są różne. Chciałbym poradzić się Was co polecacie do swoich maszyn ?

W lutym suzuki będzie miało kolejną akcję serwisową na części i robociznę -30%

Ja w październiku skorzystałem z tej akcji w celu sprawdzenia luzów zaworowych. Koszt wyszedł taki sam, a może nawet i trochę mniejszy jak w warsztacie. A dodatkowo jak Ci brakuje jakiś elementów czy plastików to za dobre pieniądze można sobie wymienić co potrzeba. 

A jeśli chodzi o olej, świece i opony to co możecie z czystym sumieniem polecić ?

Napisz do Benego 🙂

Edytowane przez kazek
  • Upvote 1

Dokładnie - ceny znakomite jeżeli chodzi o eksploatację.

Jeżeli wiesz jaki olej był wcześniej to taki lej dalej...  jeżeli chodzi o świece to tak naprawdę wyboru kosmicznego nie ma - zazwyczaj ngk albo denso... każda będzie okej.

Nie ma się co za bardzo spinać - markowy olej, świece i opony z DOTem, który nie przekracza chociaż tych 3 lat i zostaje cieszyć się z jazdy.

Warto jeszcze zerknąć na hamulce. 🙂

Pozdrawiam

• Upvote 1

Pr,egląd zimowy to usunięcie wszelkich bolączek jakie mieliśmy w sezonie. Jeżeli jest to pierwsze zimowanie moto to zalecam dokładny pełny przegląd. W moim mniemaniu polega na:

Wymiana oluju w przednim zawieszeniu.

Wymiaba płynu hamulcowego 

Sprawdzenie luzów i smarowanie łożys zawieszenia

Smarowanie linek.

Sprawdzenie luzów zaworowych.

Sprawdzenie wiązki oraz wszystkich wtyczek.

Czyszczenie i smarowanie zacisków.

Na  sam koniec olej w silniku.

Jak pisałem w temacie Bandit po 99600 jakiej firmy olej nie ma znaczenia. Byle motocyklowy i spełniający wymogi producenta. Co do świec. Ja akurat montuje NHK irydowa, ale nie ze względu że jest moc czy jakieś tam marketingowe biadolenie. Kupiłem kilka kompletów w w cenie zwykłych.

Opony. Temat rzeka.  Co jeździec to inna technika, a co za tym idzie wymagania. Tu już musisz dobrać pod siebie.

• 8 months later...

Dobra to mam parę pytań do kolegów mianowicie ?? 

1. Kiedy najlepiej właśnie zrobić taki przegląd na zimę już jeśli się ma czas czy już przed sezonem ?? 

2.wymiana płynnie lagach czy jest konieczne jeżeli nie ma takiej potrzeby zachowuje się dobrze i nie wycieka ?? Fakt niewiem kiedy było to robione ale też niewiem czy sobie poradzę he pierwsze moto. Ale chce się nauczyć 

3.smarowanie łożysk zawieszenia ? Coś bardziej dokładnie 

4. Filtr paliwa warto wymieniać gdy nie czuć że coś jest nie tak ?? Jeśli trzeba możecie wskazać jaki ??

Olej w silniku juz wymieniłem razem z filtrem I filtrem powietrza.Bede miał teraz urlopik I z chęcią bym pogrzebal I porelaksował się przy dziorku. Płyn hamulcowy już jest zmywacz do tarczy też. Postanowiłem sobie że luzy zaworowe I świece , napinacz sprawdzę po następnym sezonie z powodu tego że u poprzedniego właściciela dziorek więcej stał niż jeździł. 

1 minutę temu, DominikDominik32 napisał:

Dobra to mam parę pytań do kolegów mianowicie ?? 

1. Kiedy najlepiej właśnie zrobić taki przegląd na zimę już jeśli się ma czas czy już przed sezonem ?? 

2.wymiana płynnie lagach czy jest konieczne jeżeli nie ma takiej potrzeby zachowuje się dobrze i nie wycieka ?? Fakt niewiem kiedy było to robione ale też niewiem czy sobie poradzę he pierwsze moto. Ale chce się nauczyć 

4. Filtr paliwa warto wymieniać gdy nie czuć że coś jest nie tak ?? Jeśli trzeba możecie wskazać jaki ??

Olej w silniku juz wymieniłem razem z filtrem I filtrem powietrza.Bede miał teraz urlopik I z chęcią bym pogrzebal I porelaksował się przy dziorku. Płyn hamulcowy już jest zmywacz do tarczy też. Postanowiłem sobie że luzy zaworowe I świece , napinacz sprawdzę po następnym sezonie z powodu tego że u poprzedniego właściciela dziorek więcej stał niż jeździł. 

A I jeszcze 5 jak smarować linki ?? Szczykaweczka cienka igła I olej pod pancerz ?? Jeśli tak to jaki olej ??

najlepiej PTFE.. te maszynyny sa zajebiste.. najlepsze👍

Edytowane przez Maryusz

23 godziny temu, DominikDominik32 napisał:

A I jeszcze 5 jak smarować linki ?? Szczykaweczka cienka igła I olej pod pancerz ?? Jeśli tak to jaki olej ??

ad.2 

wymienić tylko sam olej a w serwisówce znajdziesz ile go ma być

ad.3

smarowanie łożyk - chodzi o łożysko główki ramy, łożyska tylnego wahacza i łożyska w kiwaczce (mocowaniu amortyzatora)

ad.4

filtr powietrza - zasada taka jak w aucie - jak brudny to wymieniamy. Ja w swoim b12 wymieniam na filtr oryginalny suzuki (za namową kolegi i mojego mechanika który pracował ponad 20 lat w serwisie suzuki)

Najważniejsze  to zawory jak nie wiesz kiedy były ustawiane to robi się to od razu.

smarowanie linek ja używam oleju silnikowego syntetyka

Super wielkie dzięki kolego. Teraz widać przewagę takiego forum nad uLepem z fb. Kolego ale jeśli chodzi o zawory bo chciałbym sam spróbować muszę tylko jeszcze zaopatrzyć się w klucz dynamometryczny ale czy dam radę ?? Hmm I jakie objawy dają rozlegulowane zawory. Pewnie też sprawdzenie napinacza. 

Luz zaworowy najczęściej ulega kasacji więc utrata mocy i problemy z odpalaniem na rozgrzanym silniku. Za duży luz idzie usłyszeć ale to trzeba mieć wprawne ucho ;) - również utrata mocy.

Uważaj z tanimi kluczami dynamometrycznymi bo mają dość duży zakres błędu (półpanewki wałków rozrządu mogą tego nie przeżyć) - zawory dasz rade ustawić bez niego, tyle że potrzeba wyczucia.

Czy dasz rade sam? Ciężko ocenić, dla jednych to chleb powszedni, dla innych nie lada wyczyn. 

W razie co masz do mnie blisko, jak czegoś nie ogarniesz to mogę pomóc. :) 

Raczej coś wiem o mechanice aż takim swiezakiem nie jestem A co do klucza to jednak zdecydowałem że będą 2 jeden z tym małym zakresem A jeden ten z większym. No I w końcu ktoś z bliska pięknie 👊 czyli rozumiem że zajmujesz się naprawa moto ? A która strona Turku ta od Kalisza ??

15 minut temu, DominikDominik32 napisał:

Tak przy miłym oglądaniu Genesis  

jak można to w ogóle oglądać ? ... i jeszcze za to płacić ...

18 minut temu, DominikDominik32 napisał:

Tak przy miłym oglądaniu Genesis  mam pytanko skąd to może się pocić tak delikatnie ?? https://iv.pl/image/20201022-214238.GtVTC1o

https://allegro.pl/oferta/uszczelka-sruby-pokrywy-suzuki-gsf-600-bandit-9540401182

wymienić i będzie git

28 minut temu, popjus napisał:

jak można to w ogóle oglądać ? ... i jeszcze za to płacić ...

Tak samo jak oglądasz barwy szczęścia albo taniec z gwiazdami 😉 też niewiem jak można to oglądać nawet za darmo. 

• Upvote 1

5 minut temu, DominikDominik32 napisał:

Tak samo jak oglądasz barwy szczęścia albo taniec z gwiazdami 😉 też niewiem jak można to oglądać nawet za darmo. 

Tego to i ja nie wiem ... dla mnie to ten sam poziom ...

Ale to chyba nie ma nic wspólnego z techniką ... to chyba off top

Edytowane przez popjus

29 minut temu, Asterix napisał:

Kolego rozumiem że odkrecajac przydało by się wtedy wymienić wszystkie te uszczelki I dodatkowo uszczelkę całej pokrywy ?? 👊

wymienić tylko tą co cieknie. Po zdjęciu dekla będzie widać czy jest reszta uszczelek do wymiany (jak  będą twarde, popękane). Na wszelki wypadek można zamówić uszczelkę pod pokrywę i pod świece 4szt. w serwisie suzuki bo teraz jest rabat 30% na oryginalne części ale tylko w październiku lub w lutym 2021. Koszta oryginału wyszły mnie taniej niż innych firm jak ja kupowałem do swojego.

Super spróbuje zamówić dziś dzwoniłem ale niestety mają nie czynne. Koledzy jeszcz3 jedno pytanko bo będę chciał przy tym wykonać regulacje zaworów I później przy składaniu wkładając uszczelkę na tych pól ksiezycach trzeba czymś posmarować tak słyszałem żeby w późniejszym czasie nie cieklo może ktoś wie jaki to uszczelniacz ??

W dniu 22.10.2020 o 20:57, Asterix napisał:

ad.3

smarowanie łożyk - chodzi o łożysko główki ramy, łożyska tylnego wahacza i łożyska w kiwaczce (mocowaniu amortyzatora)

W Dziorku też występuje taka kiwaczka czy trzeba wyjmować te igielki czyścić I wkładać pojedynczo ?? 

klęknij i zobacz jak jest zmocowany amortyzator tylny do wahacza. Igiełek nie wyjmować tylko wszystko wyczyścić i nasmarować

5 godzin temu, DominikDominik32 napisał:

W Dziorku też występuje taka kiwaczka czy trzeba wyjmować te igielki czyścić I wkładać pojedynczo ?? 

tak na szybko znalezione na forum

Dobra o tylnim zawieszeniu już wiem. Teraz pora na przód lagi. Koledzy mam jedno pytanko mianowicie jaki olej bo interesuje mnie motul 15W interes ile wchodzi na jedna lage I ile minimetrow musi być do.lutra oleju od góry lagi ?? W serwisowce jet podane że 506 ml I 510 ml  niewiem które lepiej ,116mm I 112mm więc które koledzy ??