Skocz do zawartości

Wiosenny przegląd Bandita

napoleon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, Tomek napisał:

Korek 23Nm

Okej, dzięki.

Ale wydaje mi się ze jesli dokręcisz korek z czuciem to nic się nie stanie ,kupować klucz tylko dla dokręcenia korka moim zdanie mało się opłaca.

2 godziny temu, DominikDominik32 napisał:

Ale wydaje mi się ze jesli dokręcisz korek z czuciem to nic się nie stanie ,kupować klucz tylko dla dokręcenia korka moim zdanie mało się opłaca.

Tak pewnie też pomyślał mechanik jakieś pół roku przed tym, jak kupiłem swojego Bandziora i przekręcił korek, he he.

Aczkolwiek powiem ci, że kupię taki klucz, bo zawsze chciałem mieć jakiś. W sensownym, wąskim rozstawie niutonometrycznym, bo im większy zakres, tym mniej precyzyjny, za jakieś sensowne pieniądze.

Przynajmniej jak wezmę się za samodzielne grzebanie, to nie będę musiał na gwałt szukać klucza, albo warsztatu, który mi takowy pożyczy i będę mieć pewność, że dobrze coś skręciłem, a nie tak jak w swoim chińskim Junaku, urwałem już ze trzy śruby (Albo pięć, ewentualnie dziesięć, he he), bo śruba, powiedzmy niemiecka, a nakrętka chińska (albo na odwrót).

Aczkolwiek Junak to zły przykład, bo do niego chyba nie da się znaleźć serwisówki, w której będzie napisane, z jaką siłą daną śrubę dokręcić. Musiałbym do Zongshen pojechać i im ukraść plany z fabryki, he he.

Aczkolwiek nie powiem, górna nakrętka od prawego, tylnego amortyzatora już 3 lata się na poxipolu trzyma i się nie odkręca, także powinienem dostać jakiś order druciarza.😁 Żeby to dobrze zrobić, potrzebowałbym odciąć starą śrubę, przyspawaną do ramy, dospawać równo nową, zabezpieczyć i polakierować, skręcić i jeździć, obserwować.

A tak to cóż. W środę oddałem Bandziora na serwis przedwiosenny, sprawdzą mi stan rozrządu, geometrię przodu po jesiennym wymuszeniu pierwszeństwa, płyn hamulcowy pewnie wymienią, sprawdzą zawory, przewody gumowe, czy nie poparciały od tych napadów prawdziwej zimy, napięcie łańcucha, a ja na wiosnę wymienię olej, filtr, sprawdzę luz na sprzęgle, porządnie go umyję i oby tylko wiosna nie zaczęła się w czerwcu, żeby zacząć wcześniej jeździć i zwiedzać świat.

• 3 weeks later...

Koledzy następne pytanko, czym zastąpić?? Jakim czy może usunąć i latać bez ??

16138083632395160872821429408010.jpg

26 minut temu, DominikDominik32 napisał:

filterek z siatką a nie z włókniną

12 hours ago, DominikDominik32 said:

juz na fb Ci powiedzieli - wywalic, nowy dluzszy wezyk i tyle ;)

Dzieki kolego fb to fb tutaj są bardziej dokładne i fachowe info wiec wole tutaj potwierdzac ;) pozdro 

• 1 month later...

Witam kolegow mam pytanko moze ktoś przerabiał. Po ostatnim demontażu i złożeniu spowrotem teraz szyba w S najprawdopodobniej to ona drży przy większych prędkościach. Ktos juz cos przerabiał takiego ?? Jak ja usztywnić??

Teraz, DominikDominik32 napisał:

Witam kolegow mam pytanko moze ktoś przerabiał. Po ostatnim demontażu i złożeniu spowrotem teraz szyba w S najprawdopodobniej to ona drży przy większych prędkościach. Ktos juz cos przerabiał takiego ?? Jak ja usztywnić??

Może wykręć szybę i jakąś cienką gumową uszczelkę podłóż pomiędzy owiewkę a szybę. Taką mocno cieniutką.

Ja tak zrobiłem w swoim motorowerze, gdzie szyba to zwykła pleksa, którą ręcznie wycięliśmy i na ciepło wygięliśmy, zakrywając potem obklejoną folią blachą. Na danych obrotach niemiłosiernie trzeszczało, ale zdemontowałem wszystko i przełożyłem uszczelkami do okna i jest git.

Ty może nie używaj uszczelki do okna, a czegoś bardziej estetycznego, co  by maszyny nie oszpecić.

Ewentualnie tylko połączenie porządnie umyj, bo może jakieś ziarenko kurzu/piasku się dostało pomiędzy łączenie i to ono trzeszczy.

W dniu 18.04.2021 o 07:29, DominikDominik32 napisał:

Szyba delikatnie drży odkąd pamiętam. Jeżeli natomiast wibracje są dość duże, to wymień tulejki gumowo- gwintowe trzymające szybę. Stwardniały ze starości.

I najważniejsze pytanie. Orginalna szyba czy akcesoryjna.

W dniu 19.04.2021 o 09:13, Tomek napisał:

Szyba delikatnie drży odkąd pamiętam. Jeżeli natomiast wibracje są dość duże, to wymień tulejki gumowo- gwintowe trzymające szybę. Stwardniały ze starości.

I najważniejsze pytanie. Orginalna szyba czy akcesoryjna.

Sory ze tak.dlugi ale czasu nie miałem, szyba oczywiście ori. Wyjomwalem ja wcześniej i po tym.wyjeciu i zamontowaniu zaczęło cos mi drżeć tak od 80 do 140 km wyżej juz nie słychać ;)