Skocz do zawartości

[Tłumik] Montii - Motorsport

wiśnia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

to i ja dodam recenzje, bo ostatnio byłem o nią zapytany

W gamie tańszych tłumików, Montii zdecydopwanie jest godny polecenia.

Na allegro i wszystkich pokrewnych serwisach mozna dostać tłumik za ok 300 zł, okrągły, owalny lub pod zadupek. Oczywiście mowa tutaj o pełnych przelotach, bez żadnych DB-killerów (coś za coś). Dostępne sa praktycznie w każdej średnicy.

Mocowanie tłumika jest na obejmę.

Po zamontowaniu polecam zrobienie porządku z gaźnikami, bo istnieje mozliwość powypalania zaworów (fakt z życia znajomego)

Montaz bardzo prosty (albio odcinamy poprzedni i zakładamy nowy, jesli pasuje dolot) albo wizyta w warsztacie (max 100zł) odkręcają cały wydech, i dorabiają na wymiar - warto czasem odkręcić sobie samemu, i wymienić uszczelki przy kolektorach)

Montii ładnie wygląda, przy rzędowych 4-kach ładnie i basowo buczy. bardzo przydaje sie na miasto (+ 100% do siły, bezpieczeństwa itp itd.) smile.gif

Jeżeli ktoś mieszka w blokowisku, lub w ścisłej zabudowei jednorodzinnej, to jedynym problemem mogą być krzywe spojrzenia sąsiadów, jak przyjdzie pojechać 2oo w późnych godzinach wieczornych (nocnych) lub z samego rana.

Basowe brzmienie dostarcza wielu wrażeń, ładnie strzela przy dohamowaniach, a na paradach i obstawkach weselnych jest 'wystrzałowy'

Na trasach dłuższych, buczenie może stac się męczące, a następnie wkur****e tongue.gif ale za to cały czas mamy mozliwość kontrolowania pracy silnika.

Co do samego wyglądu: w opcjach jest mat lub połysk. Łatwo jest utrzymać czystość po jeździe w każdych warunkach.

Wiadomo, jest to jedna z tańszych firm produkujących tłumiki do motocykli (głównie Montii zajmuje sie produkcją tłumików samochodowych)

Jeżeli jednak ktoś nie dysponuje większymi kwotami $$ a chce dołozyć coś ciekawego do motocykla, to jak najbardziej polecam.

0.jpg

a długo już na nim śmigasz? jak się sprawuje? bo cenowo jest podobny to tego dominatora, ale mówią, że dominatory się szybko wypalają..

Również jestem zainteresowany w/w powiedz cosik więcej jak się zachowuje w eklploatacji (wypalenia itp) i jak dugo na nim śmigasz....

a jak dałbyś jakiś filmik z głosikeim Twojego Dziorka to już by była totalna rewelka :D

pozdro

Mam Monciaka 4 lata. NIc mu się nie wypala a moje moto szczela konkretnie przy schodzeniu z obrotów ;]

Najlepsze jest to, że nie jest wcale głośny jak się jedzie do ~ 5 krpm. Przy 120 na 5 biegu słyszę właściwie

tylko wiatr. Za to przy 120 na 2gim biegu to już ryk jak sk**wisyn. Czyli jak chcesz to masz cicho a jak nie

chcesz to nie masz cicho :)

No i ładnie wygląda:

2010%5C08%5C23%5Cbikepics-2045975-full.jpg

Edytowane przez Tolinek

cały obecny sezon pomykam na Montii i nie mam żadnych ale, jesli chodzi o stan techniczny. Nie zauważyłem żadnego efektu wypalania, wszystko działa bez zarzutu. Jak dojadę do siebie do chaty, to poszperam gdzieś za filmikiem, bo nagrywałem.

monti to zdecydowanie lepszy dźwięk niż dominator- monti jest bardziej basowy- bandzior Tolinka chodzi wyjebiście.

wybacz ale strasznie mnie razilo...

Hehe ;) A myślisz, że czemu ja tak piszę? Zgaduj masz czy szanse :D

Edytowane przez Tolinek

A ja go widziałem na żywca i słuchałem i już jestem przekonany na 100 że sam sobie taki na dniach sprawie :P

dzięki tolinek za prezentacje :D

pozdro

no właśnie, Tolinek ma racje, policz lepiej do czech... :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=qDKWP3BHzXc&feature=related

NO :) To teraz Kolega mam nadzieję już nie myśli że taki ze mnie analfabeta ;)

• 2 months later...

a długo już na nim śmigasz? jak się sprawuje? bo cenowo jest podobny to tego dominatora, ale mówią, że dominatory się szybko wypalają..

A tak konkretniej - "mówią" czy "się wypalają" :blink:

Na oko taki sam kawał blachy...

Dominator ma opcjonalnie DB klillera - nie wiem co to jest ale się domyślam z nazwy ;)

Ktoś ma/miał do czynienia z Dominatorem?

http://allegro.pl/sportowy-wydech-dominator-tlumik-gsx-bandit-600-i1292659743.html

Będę DŹWIECZNY za komentarze :D

był temat o dominatorach ogólnie drze pape na maxa

Mi bardziej zależy na BRUMBRANIU niż darciuuuuuu :lol:

gdzie był ten temat (bo wypatrywałem ale nie znalazłem)?

Mi bardziej zależy na BRUMBRANIU niż darciuuuuuu :lol:

gdzie był ten temat (bo wypatrywałem ale nie znalazłem)?

Chyba znajdziesz coś tutaj :

Temat Dominator

• 4 weeks later...

Dominator ma zbyt "suchy" dźwięk...dla mnie kiszka,,,, :angry: monti albo RM znacznie bardziej basowy.Osobiście polecam Motowydech - robili mi kilka tłumików na zamówienie ...solidna robota i nie brzęcza jak z cienkiej blaszki .