Skocz do zawartości

Ceramizer do silnika

terek4
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

olej ma wplyw nadzialanie sprzegla nie skrzyni ta skrzynia to najprostsza rzecz bez synchronizatorw itd nawet tawotu jak bys nacisl to by dzialala

Godzinę temu, benywariat napisał:

slabo szukasz, darek z garazowego hobby robil 

mozna tez sprawdzic korekty dlugie i krotkie ale we wtrysku 

Podaj linka do tych testów. 

Wygląda na to że się wygłupiłem z tymi testami i niepotrzebnie będę tracił czas

Widziałem to już, ale takiego testu w motocyklu nie widzialem

• 1 year later...

Ja się wezmę podepnę.

terek4 powiedz mi, czy ostatecznie wlałeś tego cerateca i uzyskałeś jakiś sensowny wynik?

Bo jak do Bandziora nie planuję nic wlewać, poza benzyną i olejem, to zamierzam się do wlania tego do swojego Łopla, a i kusi mnie, żeby kapkę wlać do Junaka motoroweru, w którym zrobiłem ostatnio remont silnika, a chciałbym może go dodatkowo zabezpieczyć przed przyspieszonym zatarciem.

Głównie mi chodzi o to sprzęgło. Czy ślizgało ci się bardziej, czy łapało tak samo?

Czy może najlepiej by zrobić tak, że wpuścić ceramizer, a po zakończeniu rozprowadzania go wstępnie, czyli po tych 100 kilometrach, wymienić sprzęgło na nowe (skoro w Junaku i tak swoje już przeleciało, to nie zaszkodziłoby wymienić)?

Aktualizacja, gdyż iż ponieważ sam sobie odpowiedziałem na pytanie, otrzymując przesyłkę.

Kupiłem ceramizer Liqui moly.

Co ciekawe, nie było w środku jakiejś specjalnej instrukcji, jak zalać, ile ma silnik na jałowych pracować i tak dalej. Było tylko napisane, po jakim przebiegu można zalać kolejną płukankę, czyli po 50.000 kilometrów.

Skorzystałem z internetowych informatorów, ostatecznie po zalaniu zostawiając auto na 15 minut na jałowych obrotach, następnie będzie 100 kilometrów spokojnej jazdy, a potem wymiana oleju najpóźniej po 15.000 kilometrów, albo przy standardowym serwisie. Czyli raczej do maja, roku przyszłego (bo wtedy zazwyczaj auto trafia do mechanika na serwis coroczny), nie zrobię tyle kilometrów, więc olej zleci, ale nowego ceramizera nie można dolewać.

Co do motocykli. Można i nie można. W sensie była informacja, że produkt nieodpowiedni do silników ze sprzęgłem mokrym. Więc jak ktoś ma Ducati ze sprzęgłem suchym, może lać, a reszta silników zalana być nie może ceramizerem.

Tyle ode mnie i znikam.