Skocz do zawartości

Castrol Power 1 Racing a ślizgające się sprzęgło

Conorian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim!

Sprawa wygląda tak jak tytuł tematu.

Pacjent to 1290 Super Duke R.
Przez zimę zrobiłem pełny serwis motocykla również z wymianą oleju w silniku (tym razem padło na  Castrol Power 1 Racing 4t 10w50 zgodnie z zaleceniami producenta) oraz sprzęgle hydraulicznym (Motorex Hydraulic Fluid 75 również zalecany przez KTM).
Dzisiaj wsiadam drugi raz w tym sezonie na bestyjkę, pierwsze wciśnięcie sprzęgła przed odpaleniem jakoś ciężko, kolejne już normalnie. Wjazd na obwodnicę, 6-ty bieg gazu z połowa i zdziwienie. Sprzęgło się ślizga. 5-ty bieg to samo. 

Wracam do domu no i się zastanawiam... Raczej nie zapowietrzenie sprzęgła bo wtedy nie powinno działać a tutaj mam uślizg.

Zjechane sprzęglo? Trochę za niski przebieg (12 kkm) poza tym przed zimą było w porządku.

Więc olej. Zacząłem szukać w necie czy ktoś miał podobnie na tej oliwie no i zauważyłem przypadkiem, że Castrol Power 1 Racing 4t 10w50 wszędzie ma czerwony kolorMój egzemplarz natomiast ma kolor taki słomkowy trochę ciemniejszy od Valvoline. 

Czy trafiłem na podróbę Castrola? Zakupiłem go w Inter Cars.

Czekam na Wasze podpowiedzi.

Ja z kolei zaraz idę do garażu, sprawdzę ponownie zapowietrzenie sprzęgła bo to pierwsze ciężkie wciśnięcie trochę mnie nie pokoi jeszcze.

Mam bardzo zle wspomnienia co do tego oleju. Wyj....m go kiedyś po 2000km bo nie mogłem znieść pracy silnika na tym oleju. Może też trafiłem na podróbkę.

Teraz, adi234 napisał:

Mam bardzo zle wspomnienia co do tego oleju. Wyj....m go kiedyś po 2000km bo nie mogłem znieść pracy silnika na tym oleju. Może też trafiłem na podróbkę.

Kiedyś zalałem 5w30 do BMW no i również po chyba niespełna 3-4 tyś. go wywaliłem. Później wlewałem Valvoline, Mannole, różne rzeczy i zawsze było lepiej niż na Castrolu.
To było z 5 lat temu, teraz pomyślałem sobie: Dobra, ile będę obrażony, może coś tam poprawili.

No i chyba "Taki ch*j".

Napisałem jeszcze do Castrola czy taki kolor oleju (żółty) może świadczyć o podróbce. 

Nie wiem, jak w przypadku Twojego oleju, ale powiem, że castrol jest najczęściej podrabianym olejem na rynku. Dawno zrezygnowałem z zalewania go do samochodów klientów.

Informacja z centrali Castrola:

Witam,

Dziękujemy za kontakt z działem technicznym.

Olej Castrol Power1 Gacing 4T 10W-50 powinien mieć kolor czerwony.

Pozdrawiam

Tak, że ten...

Edytowane przez Conorian

Zawsze leje castrola zawsze był czerwony i o niebo lepszy od motula5100 czy jakoś tak. 

Jest ciszej i biegi lepiej wchodzą 

Zmiana co ok 5tyś.