Skocz do zawartości

Problem z redukcją biegów w dół .

Nemesis
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,taki temat pacjent gsf650s 2005 ,dzisiaj zauważyłem takie zjawisko,podczas zbijania biegów w dół ,dźwignia jakby nie wracała na miejsce i żeby zbić o kolejny bieg muszę ją delikatnie podnosić w górę ,ktoś coś w temacie?

Proponuję na początek odkręcić dźwignię, wyczyścić i nasmarować. Jak nie posmarujesz to nie pojedziesz :D

Dzięki jutro się za to zabiorę to dam znać czy pomogło ,pozdrawiam :)

Wyczyściłem dźwignie zdjąłem dekiel wyczyściłem wszystko w środku ,teraz jest wyczyszczone i pojawił się kolejny problem ,tak jakbym wcale sprzęgła nie miał co mogłem zrobić nie tak ,czy możliwe że to kwestia popychacza że dopóki był zasyfiony to popychał a teraz po wyczyszczeniu przestał zgłupiałem całkiem ,dodaję że jestem laikiem ,ale że to mnie przerosło to sam się dziwię ?

Sprzęgło twarde czy całkiem miękkie?może popychacz wyleciał albo kulka.Rozbierz jeszcze raz popatrz dokładnie.Sprzęgło nie zniknie bez przyczyny 😉

właśnie sęk w tym że ja tam żadnej kulki nie widzę a nie wiem czy powinna być jeśli powinna to jej nie ma,po wyjęciu popychacza sprzęgło miękkie po złożeniu jest twardsze zgłupiałem już całkiem 🤔

kulka powinna być między popychaczami,w środku jest drugi dłuższy.

po odkręceniu dekla widziałem tylko jeden popychacz 

czyli rozumiem że tego drugiego nie powinienem widzieć?

spacer.png

czyli w tym otworze powinna być kulka a potem popychacz który wchodzi do wysprzęglika ?

Dokladnie tak jak piszesz.Między nimi jest kulka jak z łożyska i jak jej nie ma to nie wyprzęgli do końca.Mogła Ci wylecieć jak wyciągałeś krótki popychacz,miałem rak tylko nie pamiętam w jakim moto.

A orientujesz się ,czy ta kulka to powinna być jakaś konkretna czy tak łożyskowa o podobnej średnicy ,bo szukam czegoś w necie i nie ma nic odnośnie takiej kulki ?

Kudłaty, ale on ma twardą klamkę

Obstawiam ze wykrzywiłeś popychacz, albo, źle założyłeś dekiel, albo linka napięta(źle ułożona)

Czy rozbierałeś mechanizm na dekielku ? Jeśli tak , czy prawidłowo go złożyłeś.

Czy linka na zabieraku w deklu jest założona prawidłowo ? Może się przekręciła jak nie zdejmowałeś , lub wysunęła

Cholera dawno to było ,5 mm bodajże nie większa niż średnica popychacza.Ale może ktoś coś podpowie, nie chciałbym Ciebie w błąd wprowadzić, parę lat przeleciało od moich perypetii 🙂

Edit:

Tomek dobrze prawi 😉 ja tak jak piszę,dawno się nie bawiłem...

Edytowane przez kudłaty

jutro rozbiorę jeszcze raz ,mechanizmu na dekielku nie ruszałem ,ale po tym jak zdjąłem dekiel i oczyściłem nacisnąłem klamkę i mechanizm wysprzęglika pracował bez problemu ,ale jutro jeszcze raz to sprawdzę i czy ta linka pracuje dobrze ,dzięki w każdym razie Panowie za zainteresowanie :) 

Dzisiaj rozebrałem wszystko jeszcze raz linka pracuje poprawnie osadzona też jest dobrze ,wysprzęglik według mnie działa prawidłowo chyba determinacja mi się kończy :( 

Dobra to od początku.

Nie odbijała klamka, rozebrałeś i oczyściłeś pod dekielkiem. potem składasz i klamka twarda

1. czy klamka jest twarda, że aż stoi dęba czy czujesz, że ciężko pracuje.

2. czy sprężyna cofająca popychacz jest cała ?

Czy popychacz( wysprzeglik) jak nie załozysz dekla działa prawidłowo i odbija.

Klamka pracuje jak przed rozebraniem ,czyli wtedy kiedy było sprzęgło,sprężyna wysprzęglika jest cała i odbija ,mam filmiki jak to działa tylko nie wiem jak je tu zamieścić 

Najlepiej wrzuć na Youtube i wklej link tutaj.

postaram się tak zrobić ,dzięki za podpowiedź :)

Dokladnie ustaw dźwignie. Tam jest maly margines

Miałem podobny problem w wodzie, po nagrzaniu nie odbijala. Zbieglo sie to ze zmiana oleju na inna marke i panika

Okazalo sie ze po regulacji byla minimalnie za blisko dekla😂

filmy z działania wysprzęglika 

https://youtu.be/-7Pw998-5Ck

12 minut temu, pavlacos napisał:

Dokladnie ustaw dźwignie. Tam jest maly margines

Miałem podobny problem w wodzie, po nagrzaniu nie odbijala. Zbieglo sie to ze zmiana oleju na inna marke i panika

Okazalo sie ze po regulacji byla minimalnie za blisko dekla😂

ale czy ustawienie dźwigni może mieć wpływ na sprzęgło?

Tu działa prawidłowo.

Znaczy klameczka działa czy z deklem założonym czy zdjętym tak samo luźno ?

Jeśli tak to Kudłaty miał racje, zgubiłeś kuleczkę miedzy popychaczami.

LUB

Linka inaczej poprowadzona (Była na przykład gdzieś napięta) i trzeba wyregulować całe sprzęgło.

Napięcie linki, luz wysprzęglika i luz na klamce.

Lub jak ja miałem nieszczęście. Zaczęła pękać linka, przez co się wydłużyła .Zdejmij te gumowe osłony i obejrzyj linkę przy klamce sprzęgła i przy deklu.

14 minut temu, Tomek napisał:

Tu działa prawidłowo.

Znaczy klameczka działa czy z deklem założonym czy zdjętym tak samo luźno ?

Jeśli tak to Kudłaty miał racje, zgubiłeś kuleczkę miedzy popychaczami.

LUB

Linka inaczej poprowadzona (Była na przykład gdzieś napięta) i trzeba wyregulować całe sprzęgło.

Napięcie linki, luz wysprzęglika i luz na klamce.

Lub jak ja miałem nieszczęście. Zaczęła pękać linka, przez co się wydłużyła .Zdejmij te gumowe osłony i obejrzyj linkę przy klamce sprzęgła i przy deklu.

filmy z działania wysprzęglika 

https://youtu.be/-7Pw998-5Ck

Linka na zdjętym deklu działa lekko po zamontowaniu dekla jest opór ,regulację robiłem i podczas regulacji przy deklu luz klamki sukcesywnie się zmniejszał przy każdym obrocie 

Dziękuje za próby pomocy ,doceniam zaangażowanie :) pozdrawiam. 

Zrób jeszcze filmik klamki sprzęgła. Jaki luz, kiedy zaczyna być ciężko wcisnąc.

I napisz jak regulowałeś krok po kroku, bo może tu jest błąd