Skocz do zawartości

Crash Pady - Jak Wykonać Crash Pady Samemu?

Gość Woytec
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Gadałem z gościem, który by mi zrobił takie crashe jak Adamusa jednak potrzebuje 10 chętnych bo jednej sztuki mu się nie opłaca robić.

W poniedziałek będę wiedział ile będą kosztowały. Jeżeli ktoś by chciał to zbieram wstępne zapisy.

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MATAR

7

• szoter

6

• MetalBeast

8

Top Posters In This Topic

Posted Images

Przejrzałem sobie temat bo podobny pomysł za mną chodzi od dawna tylko to wykonania nie mogłem się zabrać. Adamus może również i mi przesłać plany swojego dzieła? woy-teck@o2.pl

Kiedyś robiłem sobie do supermoto ale tam było prościej bo przez ośkę szpilka i po problemie. Tu ważna jest estetyka :)

Przejrzałem sobie temat bo podobny pomysł za mną chodzi od dawna tylko to wykonania nie mogłem się zabrać. Adamus może również i mi przesłać plany swojego dzieła? woy-teck@o2.pl

Kiedyś robiłem sobie do supermoto ale tam było prościej bo przez ośkę szpilka i po problemie. Tu ważna jest estetyka :)

Kolega Adam podejmie się wykonania cras,hy. Zapytaj jego ile zapłacisz, może się nie opłaci robić samemu ;)

Tez z kumplem miałem robić crash pady ale jakoś się zebrać nie mogę.

@Adam jeżeli jeszcze aktualne to ja jestem chętny.

Edytowane przez w4ri4t

Panowie też miałem robić, skoro jest już projekt i to widać dobry, to ja też poprosze o rysunek Crash Padów.

email: widman@op.pl

Dzięki

crashe będą na pewno,

aktualnie jestem na wyjazdach służbowych i nie mam troszkę czasu,

gadałem z gościem i zamówiłem 5 sztuk a że jest to znajomy znajomego to myślę że ze mnie nie zedrze i że je się jakoś opchnie (mam nadzieję)

gościu jest teraz na urlopie i myślę, że pod koniec wakacji dopiero będę je miał

aktualnie mam słaby dostęp do neta więc będę milczał do 16 lub 17 ale jak powrócę to dam znać co i jak

pozdro

• 2 months later...

Ciekawy temat, znalazłem to co chciałem (Masher dzięki za rysunki poglądowo-wykonawcze).

Generalnie wykonanie takich crashpadów nie jest kosztowne. O ile pamiętam półmetrowa laska poliamidu o stosownym fi kosztuje mniej niż 50 zł. Toczenie czegoś takiego to bajka (ogólnie otwór przelotowy+zagłębienie na łeb śruby).

A może lepiej się sprawdzą crashpady z teflonu - bardziej miękki?

• 5 months later...

Jakiś czas teu wpadłem na pomysł wykonania dla siebie crash padów ale że nie mam dostępu do tokarki i nie będę miał przez najbliższy czas postanowiłem wykombinować sobie coś sam.

Kupić tworzywo i strugać scyzorykiem ? nie, papierem ściernym ? odpada.

I pomysł zaginął w akcji, pewnego pięknego wieczora wyszedłem do baru na spotkanie pbc. Siedząc sącząc sobie piwo i rozmawiając z ludem nt motocykli doznałem oświecenia jak zrobić sobie nietypowe i chyba nie powtarzalne crashpady do motocykla. Ale pomysł zginął na jakiś czas ze względu na brak dostępności materiału ściernego na crashpady.

Kilka dni temu znajomy powiedział mi iż ma dostęp do mojego materiału za którym się rozglądam. Poprosiłem go o dwie sztuki. Na drugi dzień miałem już materiał ścierny.

Wybrałem sobie bile do bilarda. Wybór padł dlatego że chyba każdy z nas grał już w bilarda.

Materiał z którego jest wykonana bila jest twardy a zarazem bardzo sprężysty.

Do pomocy użyłem wymiarów które podał Marqs na starym forum i również widziałem je na nowym.

Śruba jest wkręcona w bile do połowy muszę jeszcze użyć jakiegoś kleju aby się nie wykręciła przypadkiem.

Na reszcie długości śruby postanowiłem dać tulejkę aby zasłaniała śrubę. Teraz się zastanawiam czy tulejka powinna być aluminiowa czy też lepiej gdyby była metalowa w sumie to stalowa dość solidna . Jak wiadomo materiał rozwiercony do połowy nie ma takiej wytrzymałości jak całość i chcę tą tulejką podeprzeć sobie bilę aby w razie wywrotki bila nie pękła albo nie ukruszyła od naprężeń.

Muszę jeszcze pomyśleć skąd wziąć sobie materiał na stopkę do mocowania do ramy. Ale myślę ze tu już pójdzie z górki

A co wy myślicie na ten temat ? fotek na razie nie zapodaje bo nie mam czym

tulejkę dystansującą dajemy z aluminium lub innego miękkiego metalu (tyczy się obu postów) oraz śrube mocującą o twardości max 5.5

warum? ano dlatego że rolą crash pada nie jest utrzymać się za wszelką cenę w jednym miejscu, tylko przyjąć impet uderzenia i nie dopuścić do roztrzaskania dekli/plastików - po tym ma się zgiąć jeśli zachodzi taka potrzeba - nie jest rolą CP ochronić dekle przed zarysowaniem.

P.S. Abdarowi poprzedni właściciel wkręcił twardą śrubkę i crash pad po prostu przy dotknięciu asfaltu poleciał w plener bo śruba pękła

qnerek ok rozumiem dlatego też zapytałem o tulejkę bo jak na razie mam stalowa ale zmienię ją na aluminiowa

Jarek tylko ja chciałem użyć w całości bili a nie obtaczać ją

i link na chasa pierwszy

Edytowane przez MaQ(GoobLee)

• 2 months later...

Podepnę się pod temat, bo mam mocowania do crashpadów, ale nie ma na nich sliderów (tak kupiłem). Muszę sobie dorobić slidery.

Tak to ma wyglądać:

pad.jpg

Ile powinien wystawać slider, żeby dekle były chronione? Sama podstawa (to aluminiowe) ma około 15mm. Średnica śladu po sliderze to 50mm. Brakuje mi tylko długości i wymiaru śruby (jak to zmierzyć?).

Podepnę się pod temat, bo mam mocowania do crashpadów, ale nie ma na nich sliderów (tak kupiłem). Muszę sobie dorobić slidery.

Tak to ma wyglądać:

pad.jpg

Ile powinien wystawać slider, żeby dekle były chronione? Sama podstawa (to aluminiowe) ma około 15mm. Średnica śladu po sliderze to 50mm. Brakuje mi tylko długości i wymiaru śruby (jak to zmierzyć?).

kup slidery z http://www.louis.de/_302f9f53073280be51d68b364952b3ad84/index.php?topic=artnr_gr&artnr_gr=10021792

cena jest za sztukę ( zwróć uwagę,że są różne długości oraz naśruby M10 lub M12

To chyba najtańsza opcja w tej chwili.

Na polskiej stronie pouig są ,ale dużo drożej.

MetalBeast a ja się zapytowywuję ciebie gdzie i za ile dostałeś te mocowania. Widzisz, ja kupiłem crashe od kolesia co miał b6 i zapewniał że do b6.5 podejdą, ale u niego wkręcało się je w ramę, a u mnie już tego nie zrobię więc albo muszę sobie załatwić takie mocowania, albo sprzedać crashe i szukać innych.

• 1 month later...

idąc za radą cleanera pytam szanowne grono, czy znajdzie się tu jakiś magik, który potrafi zrobić (albo wie gdzie można znaleźć) crash pady dla mojego Bandyty, zanim dozna on kolejnych uszkodzeń?

Napisz do AMENOFISA,on fajne crasche robi,końcówki kierownicy itp.Robił do mojego dziora-świetna robota,polecam gościa.

To juz sam mozesz sobie wybrac gzie chcesz je przymocowac. Oczywiscie w ramach zdrowego rozsadku.

I faktycznie zostaje wam tylko jakis magik ktory bedzie mogl zrobic te crashe. Jak szukalem do siebie to nigdzie nie mozna kupic. Cudem tylko udalo mi sie dostac gmole z niemiec.

Najlepiej to materacem motocykl obkladajcie :P

• 6 months later...

Dorwałem fajne crash pady do mojego bandziora z jakiegoś rozbitka, którego kumple przywieźli i stał sobie w koncie bidok z pół roku zapomniany...

Niestety z moto przetrwał tylko jeden, drugi trzeba dorobić.

Wyglądają tak o:

img1661resizeg.th.jpgimg1662resize.th.jpgimg1663resize.th.jpg

Mocowania mam takie jak tu: padlb.th.jpg

Wszystko pięknie pasuje smile.gif

Jak widzicie ten krótszy od strony impulsatora ma się dobrze. Z tym drugim, dłuższym jest bardzo źle i trzeba go dorobić. Kto byłby w stanie podjąć się zadania? Wymiary i takie tam prześlę jutro, bo nie mam pod ręką suwmiarki.

A może ktoś ma taki gotowy, bo np popsuł sobie drugi? Chętnie odkupię wink.gif

Te crashe są podobne do moich :] Tutaj w temacie na samym dolesz masz link do producenta.

No to są dokładnie takie. U mnie jest tylko inne mocowanie bo mam 2002r, ale ten z którego zdjąłem czarne crashe był 2005. Teraz kurde co z tym zrbobić... potrzebuję tylko to co się urwało.

Da się u nich kupić jeden?

Wiem że był komplet samych crashy bez uchwytów za chyba 50juro na tej stronie, ale teraz nie widzę by były dostępne. Najlepiej kup wałek poliamidu odpowiedniej średnicy na allegro [koszt ok 80/90zł za metr] znajdź tokarza który ci zrobi otwór w środku i utnie na odpowiednią długość kawałki wałka i będziesz miał pikne crashe za ułamek ceny tych ze strony.