Skocz do zawartości

Crash Pady - Jak Wykonać Crash Pady Samemu?

Gość Woytec
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

:) chciałem czegoś bardziej podobnego do tego, który się ostał.

Z racji, że crashe są zdobyczne nie zamierzam zbyt wiele inwestować w ten drugi, a już na bank nie 50E :blink: choć wyglądają te crashe na prawdę mega w porównaniu do tych wszystkich popierdółek co są na rynku i trzymają się na jednej śrubce do ramy :lol:

Ale dobrze mówisz, pościągam wymiary i może ktoś mi dorobi coś na wzór. Chyba dla dobrego tokarza to nie kłopot?

Może ktoś z forum się na tym zna i by się podjął?

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MATAR

7

• szoter

6

• MetalBeast

8

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nie ma się kto podjąć?

tak to wygląda z wymiarami:

projektg.th.jpg

Choć ciągle liczę, że może uda się dokupić drugi

W przyszlym miesiacu planuje dorabiac sobie, musze sprawdzic jaki koszt materialu bedzie (tworzywo czarny POM) ( http://www.cncland.pl/poliacetal). Jak Cie za bardzo nie cisnie to moglbym sie podjac dorobienia takowego, ale bez tych otworkow wewnatrz, zreszta ich nie podales nawet na rysunie. Jak zainteresowany jestes to PW.

Pozdro :beer:

W przyszlym miesiacu planuje dorabiac sobie, musze sprawdzic jaki koszt materialu bedzie (tworzywo czarny POM) ( http://www.cncland.pl/poliacetal). Jak Cie za bardzo nie cisnie to moglbym sie podjac dorobienia takowego, ale bez tych otworkow wewnatrz, zreszta ich nie podales nawet na rysunie. Jak zainteresowany jestes to PW.

Pozdro :beer:

O fajnie by było! Nie pali mi się. Otworki wewnątrz nie są konieczne, dla tego ich nie dałem, żeby nie komplikować sprawy. Na materiałach kompletnie się nie znam i tu zdaję się na Twoją wiedzę i umiejętności.

Rozglądam się jeszcze w okolicy i po znajomych, ale jak będziesz się brał za robotę to daj znać jaki koszt itd.. Póki co piszę się na to!

A jak CI zalezy na wygladzie to mozna by dwa odrazu zrobic jednakowe by byly i zawsze by to lepiej wygladalo, ale najpierw musze poszukac gdzies gdzie i za ile mozna zakupic ten material ;)

Nie no, na dwóch mi nie zależy, bo zdobyczne crashe to jeden wystarczy dorobić. Poza tym i tak w bandziorze są niesymetryczne, a to co narysowałem w zupełności zda egzamin. Jedyna szansa, że uda się jakiś używany kupić, ale to bardzo mała szansa...

• 1 year later...

Witam,

Za jakieś 2 tygodnie wybieram się przegonić mego Dziora na tor. To właśnie popchnęło mnie do tego by zainteresować się tematem crash padów do mojego B400. Mam bardzo fajnego starszego pana tokarza, który mi to na pewno fachowo wytoczy. Oczywiście będą one przymocowane w miejscu mocowania silnika z boku ramy. Kupie dłuższą szpilę, ona przejdzie przez crasha, przez ramę w silnik.

Chciałbym was prosić o opinie ws. paru aspektów dotyczących tych crash padów.

Po pierwsze kształt. Myślałem zrobić je w kształcie grzybka jak tutaj:

http://images.kangoo...02_06_1852n.jpg

klasycznie w kształcie walca ja tu:

http://taniocha.net....dy-kawasaki.jpg

lub też w kształcie stożka (wiem że to ciężarki ale chodzi o kształt ;) ):

http://img02.allegro...1/56/3272815679

Następnie wymiary, nigdy nie miałem do czynienia z crash padami, więc ile to powinno mieć długości od ramy licząc żeby chroniło dekle, lampę i zegary w miarę? Inne wymiary na jakie powinienem zwrócić uwagę też bym poprosił wypisać? Bardzo byłbym wdzięczny jeśli ktoś ogarnięty kto już może robił coś takiego wstawił tu jakiś rysunek :)

No i ostatnia sprawa i pewnie najważniejsza. Materiał. Pytanie czy żelazo, aluminium czy jakiś plastik? Żeby tego szlag nie trafił po pierwszym lepszym szlifie no i żeby oczywiście należycie spełniło swoje zadanie! Żelazne oczywiście prysnę szprajem żeby nie zardzewiało.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie. :D

Edytowane przez Krzysztof
Temat przeniesiony. Nic mnie tak nie irytuje, jak wygodnictwo użytkowników, którzy nawet nie patrzą w tematy, które są na forum, tylko zakładają nowe, bo się szukać nie chce.

• 4 years later...

Cześć panowie macie może wymiary do crash padów  do bandita 600 N  1998r   ? .. bo znalazłem dawny wpis jednak nie wczytuje zdjęć .