Skocz do zawartości

Crash Pady - Jak Wykonać Crash Pady Samemu?

Gość Woytec
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

TEMAT POWSTAŁ Z POŁĄCZENIA PODOBNYCH WĄTKÓW O CRASH-PADACH - JAK WYKONAĆ CRASH PADY SAMEMU.

Posty ułożone są chronologicznie.

Moderator
Krzysztof.
-----------

Czy ktoś dysponuje rysunkiem technicznym padów do GSF 600 z roku 2004? jeśli tak proszę o przesłanie na woytec@fiatuno.pl

Czy poliamid będzie odpowiednim materiałem na sam ślizg padów?

Po jednym ślizgu i zakupie dekla dojrzałem wreszcie do samodzielnego wykonania takich padów. W pierwszej wersji planowałem zakup gmoli ale oferta jakoś nie przypadła mi do gustu, ceny wysokie a jakość średnia... panowałem zakup od gościa z allegro który robi je na zamówienie ale narazie nie ma ich w ofercie sad.gif

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MATAR

7

• szoter

6

• MetalBeast

8

Top Posters In This Topic

Posted Images

Sprawdz na starym forum, robilismy juz crash pady i mozliwe ze jeszcze jakies zostaly, jak bedziesz chcial mocno zrobic samemu to rysunki techniczne tez byly

Mazi robił crasche i nawet były podane namiary do goscia nie pamietam do ktorego rocznika włącznie pasowały a koszt nie był duzy. Na starym forum jest.

Wojt ładnie odszukał własnie o tych mowiłem . Dzieki Wojt.

Wojt ładnie odszukał własnie o tych mowiłem . Dzieki Wojt.

dzieki znalazlem na starym forum wymiary... pewnie bede sam robil bo koszt wykonania z materialem zamknie sie w 50zl... nie zaszkodzi zrobic... a moze do wiosny znajde jakies sensowne gmole :)

• 1 month later...

W temacie crash padów...wie ktoś może gdzie przykręca się (w którym miejscu do ramy) crash pady w roczniku 2006, jakoś w ramie nie widzę żadnych gotowych gwintów do instalacji... może ma ktoś wymiary, rysunki do wykonania samemu tego gadżetu ?

dzieki znalazlem na starym forum wymiary... pewnie bede sam robil bo koszt wykonania z materialem zamknie sie w 50zl... nie zaszkodzi zrobic... a moze do wiosny znajde jakies sensowne gmole :)

masz może linka na przekierowanie na te wymiary itp.

ja mam gmole, gdzie ich koszt wynosił 100zł. za używki na giełdzie w Łodzi, wprawdzie jeden przytarty, ale zbytnio nie widać:

7e292b3f526d5f56m.jpg

ale myślę nad crash padami bo chciałbym również przymocować jakąś owiewkę pod silnik, fajnie to wygląda ;]

W temacie crash padów...wie ktoś może gdzie przykręca się (w którym miejscu do ramy) crash pady w roczniku 2006, jakoś w ramie nie widzę żadnych gotowych gwintów do instalacji... może ma ktoś wymiary, rysunki do wykonania samemu tego gadżetu ?

Albo do ramy za pomocą specjalnych obejm albo w miejsce gdzie silnik przykręca się do ramy. :-)

A na ramie raczek producenci nie robią miejsc pod crashpady....

Ale ja też z chęcią zobaczyłbym jakieś fotki które pokazują zamontowane crash pady w modelu 05-06 - nigdy na żywo ani na zdjęciu nie widziałem....

jj

Albo do ramy za pomocą specjalnych obejm albo w miejsce gdzie silnik przykręca się do ramy. :-)

A na ramie raczek producenci nie robią miejsc pod crashpady....

Ale ja też z chęcią zobaczyłbym jakieś fotki które pokazują zamontowane crash pady w modelu 05-06 - nigdy na żywo ani na zdjęciu nie widziałem....

jj

Właśnie o to małe "albo" mi chodzi :)

Właśnie o to małe "albo" mi chodzi :)

Źle napisałem - przykręca się i tak i tak - w zależności od typu crashpadów i producenta.

http://www.puig.pl/crash_pady/motocykle_suzuki/bandit/crash_pady_puig_do_suzuki_gsf600_n/s_96-04_/_gsf1200_n/s_96-05_czarne-p369.html - te niby są przyręcane "bezinwazyjnie" do ramy.....

Te http://www.puig.pl/crash_pady/motocykle_suzuki/bandit/crash_pady_puig_do_suzuki_gsf650_n/s_05-06_czarne-p371.html "bezpośrednio" - zakładam, że w miejscu przykręcania silnika.

Ale fotki zobaczyłbym BARDZO chętnie :-)

Edit: Jeszcze jeden producent http://www.pwlracing.com/suzuki/crash_pad_suzuki_gsf_650_bandit_2006_2008.html - tych jestem bardzo ciekawy.... Też są dwa sposoby montażu... Ale niestety producent nie odpisał mi na maila jak się je montuje - może Ty spróbujesz i jak sie uda to wkleisz na forum?

Edit2: Załączyłem plik z montażem crashów puiga do śruby mocującej silnik

jj

Edytowane przez cleaner

Wysłałem zapytania:) z tych zdjęć w linkach raczej niewiele można wywnioskować niestety.

To może zająłbyś się produkcją na potrzeby forum ? :) Bo mnie koleś kasował pod 150 zł za komplet.

Jeżeli masz dostęp do obrabiarek to tak... sprawa się nieco komplikuje jeżeli zlecasz toczenie.

Edytowane przez Gość

niestety producent nie odpisał mi na maila jak się je montuje - może Ty spróbujesz i jak sie uda to wkleisz na forum?

Mnie odpisał jeden z firmy PWL Racing Components cyt: W tym modelu C-Padow wystapil blad ktory musimy naprawic, chwilowo wycofane ze sprzedazy.

Ten sposób montażu to musi być jakaś wielka tajemnica:) Jeśli już to wolał bym jednak nie ruszać śrub mocujących silnik w ramie....montaż przez adapter wydaje się rozsądniejszy.

W swoim poście powyżej dokleiłem instrukcje która jest dodawana do crashpadów. Moim zdaniem nie dramatyzowałbym z odkręcaniem tych śrub mocujących silnik. Puig robi akcesoria od lat i ja im raczej ufam - nie puściliby czegoś nie sprawdzonego....

Dalej jednak szukam gmoli - byłoby lepsze zabezpieczenie.....

jj

PS

Do Puiga pisałeś?

W swoim poście powyżej dokleiłem instrukcje która jest dodawana do crashpadów. Moim zdaniem nie dramatyzowałbym z odkręcaniem tych śrub mocujących silnik. Puig robi akcesoria od lat i ja im raczej ufam - nie puściliby czegoś nie sprawdzonego....

jj

PS

Do Puiga pisałeś?

Pisałem, bez odpowiedzi....pomyślę, może z tokarzem w pracy coś wykombinujemy :)

a jak coś z tego kombinowania wyniknie, dam znać.

Edytowane przez MATAR

• 1 month later...

jj

PS

Do Puiga pisałeś?

post-433-1268405206,8729_thumb.jpg

Ale w czym macie problem z crashPadami do 650 bo nie kumam.

Jest kilka sposobów

1.Tylko w miejscu przykręcenia silnika z przodu-producent dołącza dłuższe śruby

2.Na deklu silnika-Producent dołącza dłuższe śruby

3.Kombinowane mocowanie fota niżej znaczy i do mocowania silnika i na obejmę do ramy.

225_1221419418.jpg

Matar tu masz kontakt http://www.motostel.pl/ dalej dane do Roberta jest z naszych stron i zapewne bedzie na motobajzlu w Poznaniu - zadzwon , pogadaj ...i sie dogadaj :D

Dzieki już sobie poradziłem:).te na zdjęciu są własnej roboty mocowane do ramy za pomocą dłuższych śrub.

Ale w czym macie problem z crashPadami do 650 bo nie kumam(...)

Nie sugerujcie się przytartym deklem, te crashe naprawdę dobrze chronią zarówno motocykl jak i nogi pasażera (znam to z autopsji).

Kiedyś Mazi próbował wykonać identyczne, ale chyba koszt wykonania przerósł możliwości finansowe użytkowników K5 -K6. Szkice tych crashpadów są również na starym forum.

TOMEK wielkie dzięki że przypomniałeś mi, że mam najbardziej wyczesanego bandziora we wszechświecielaugh.gif

Kiedyś Mazi próbował wykonać identyczne, ale chyba koszt wykonania przerósł możliwości finansowe użytkowników K5 -K6.

Hmmmm.... Na jakich sie wzorował? Bo te co kilka dni temu kupiłem Puiga to chyba najprostsze (najtańsze) co może byc do zrobienia - tokarka i dla fachowca kilka minut roboty....

jj

• 2 months later...

czy myślał już ktoś lub czy ktoś może już sobie coś takiego zrobił

chodzi mi o crash pady z POLIAMID oryginalne są strasznie drogie a za parę złotych można by było zrobić samemu tylko czy to ten materiał nadaje się http://allegro.pl/it..._30_mm_pa6.html jest to tworzywo konstrukcyjne wystarczyło by uciąć na odpowiednią długość i przewiercić

z metrowego pręta który kosztował by ok 20 zł można zrobić kilka sztuk przeglądając forum znalazłem ze ktoś ma na sprzedaż takie za 145 zł

Hmm pręt 30 to trochę mało, wg mnie lepszy będzie z 50, jeszcze imbusowa śruba inox i nic tego nie ruszy ;)

takie przynajmniej mam wyobrażenie...

edit: ogólnie masz bardzo dobry pomysł na zrobienie crash padów, gdzieś tu u kogoś na forum widziałem takie robione też z poliamidu, w galerii znajdziesz ;)

Edytowane przez kornik19888