Skocz do zawartości

[K]Uszkodzoną Pompę ABS

Tomek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kupię za rozsądne pieniądze, lub przygarnę uszkodzoną pompę ABS Suzuki.

Potrzebuje do stworzenia procedury odpowietrzania układu ABS bez kompa serwisowego :)

Hmmm.... Odpowietrzanie absu polega na wzbudzeniu pompy i otwieraniu zaworów wyjściowych i upustowych. O ile pompę zapewne da się zasilić z zewnątrz, to sterowanie zaworów realizowane jest już wewnątrz bloku. Raczej słabo to widzę.

Sposób na odpowietrzenie bloku abs? Trochę hardcorowy, ale wykonalny: odpowietrzyć zaciski w sposób tradycyjny, wsiąść na moto, rozpędzić się nieco na piaszczystej lub żwirowej nawierzchni i zahamować tylnym hamulcem, aż do zadziałania absu. Wtedy powietrze z bloku zostanie wypchnięte w przewód i do zacisku. Następnie odpowietrzyć zacisk metodą tradycyjną i tak kilka razy, aż do pozbycia się powietrza. To samo należy zrobić z przednim heblem, ale tu trzeba mieć dobrze opanowany motocykl, bo o wywrotkę nie trudno. Stosowałem tą metodę z powodzeniem i w motocyklu i w samochodach, jak nie miałem kompa serwisowego.

Edit:

Obejrzałem sobie blok od bandziora i w nim nawet silniczek pompy jest sterowany wewnętrznie, także doopa.

Edytowane przez Fido
  • Upvote 1

Jak analizowałem w serwisówce połączenia w Bandicie do pompy. To wynika że tył jest cały czas otwarty, ponieważ idzie pompa hamulcowa, pompa ABS, zacisk. Z przodem gorzej , bo są dwa obwody. Przez rozdzielacz mały  i duży.

Mniejsza o to. W pompie ABS od auta którą dorwałem można wymusić na stole pracę pompy i otwarcia zaworów. I teraz to samo chciałem sprawdzić w pompie od Bandita, czy innego suzuki.

A tak swoją drogą w momencie włączenia zapłonu na chwilę uruchamia się pompa ABS ;)

Jak wymusiłeś pracę zaworów w bloku?

12 godzin temu, Fido napisał:

Jak wymusiłeś pracę zaworów w bloku?

Zasilaczem laboratoryjnym wpinajac sie w płytke :) Akurat w tamtym modelu pompy bylo to 5V

Trzeba zasilić solenoidy. 

Kombinuje jak inaczej podnieść zawór. Własna cewka? Muszę mieć pompę żeby pomierzyć i poćwiczyć na tym rozwiazaniu. Każda firma ma inny sterownik. W nowszych to już skomplikowane układy na mikroprocesorach.

Kupiłem na Aledrogo. Temat zamykam

• Tomek locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.