Skocz do zawartości

Cb Radio Do Bandziora

Gość Dzinks
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar założyć cb do moto.. http://allegro.pl/zestaw-cb-na-motor-quad-rower-radio-cb-antena-i1202383161.html

zastanawiam się tylko gdzie przymocować antenę i czy zamiast na magnes kupić mocowaną na stałe.. myślałem nad mocowaniem do tylnego wahacza, ale nie wiem czy nie będzie zakłóceń, zadupka raczej wiercił nie będę.. Może jakiś uchwyt przy rączce pasażera, której i tak nie mam.. ma ktoś może cb założone?

A brutalnie spytam: a na cholerę Ci to?

Polizei się nie czepia, korki masz w dupie to z tirowcami w tirówach chcesz popitolić?

Swego czasu Bandziory w służbie policyjnej w Wawie jeździły. Może jak po ich archiwum pogrzebiesz to wyczaisz gdzie se antenki montowali.

Ale wtedy uwaga, bo ktoś Ci jeszcze każe się tym batem w czerep p*****lnąć (życzliwi "puszkarze"). ;)

Jesli przymocujesz do wahacza bedzie slabo zbierala antena ... Najlepiej tak jak piszesz do raczki pasazera cos wymyslec ...

Jesli chodzi o gruszke i glosnik mozna pomyslec nie ma z tym jakiegos ogromnego porblemu . Lutownica jakies sluchawki i do tego mikrofon i bedzie gitara :)

Ale wtedy uwaga, bo ktoś Ci jeszcze każe się tym batem w czerep p*****lnąć (życzliwi "puszkarze"). ;)

Jesli chodzi o te kwestie to wydaje mi sie ze kierowcy puszek bardziej by byli zaskoczeni niz nieuprzejmi ;p ale to tylko moje zdanie ...

Ps. Ogolnie nie spotkalem jeszcze sie z radiem CB w bike ale pomysl calkiem ciekawy ...

Edytowane przez BlackBandit

ja lubię w traski latać, w puszce mam i jakoś się przyzwyczaiłem.. Myślę że z aut byliby zdziwieni.. goldwingi mają cb co niektóre..

Gdzieś w necie wydziałem filmik jak zamontować CB do moto. Koleś chyba do R6 zakładał i opowiadał przy tym co i jak żeby to chodziło. Jak znajde to zapodam linka :)

Kiedyś też chciałem zamontować CB, ale stwierdziłem, że to bez sensu. Lepszym rozwiązaniem jest walkie-talkie (jeśli znajomi też zamontują). Można wtedy w trasie porozumiewać się z całą grupką, łącznie z plecaczkami :) Ale to trzeba by trend zapoczątkować, żeby tak większość zaczęła radiole w 2oo montować  :P

Gdzieś w necie wydziałem filmik jak zamontować CB do moto. Koleś chyba do R6 zakładał i opowiadał przy tym co i jak żeby to chodziło. Jak znajde to zapodam linka :)

http://www.youtube.com/watch?v=k0g-E7TaJoI

Edytowane przez Wojt

chyba antena do wahacza to zły pomysł, na za dupek założyć taką ok 1metr.. wtedy chyba powinno być oki.. zestaw guzików i słuchawki do kasku.. hmm na początku było cb radio tylko w ciężarówkach.. przez jakieś 5lat zmieniło się dużo.. co trzecia osobówka ma, więcej osób jest na kanale przez co unika się prawie w 100% upolowania na radar.. mi cb w aucie się zwróciło po kilku msc.. Jak nie zdążę w tym sezonie zamontować to w przyszłym pewnie tak.. Co do krótkofalówek to jest tak samo jak z cb, tylko że inne fale, zasada działania podobna, z tym że na cb dowiemy się o policji:)

Ja widziałem jak gość miał zamontowane w dziorku takie radio http://allegro.pl/radio-cb-alan-42-multi-hurtownia-myslowice-i1199929206.html. Do tego słuchawki i mikrofon w kask, przycisk nadawania przy lewej manetce, to wszystko można bez problemu kupić więc nic kombinować nie trzeba.

Radio było umieszczone w schowku nad akumulatorem i podłączone do gniazda zapalniczki, gość mówił, że na bateriach czy akumulatorkach to lipa.

Antena przykręcona właśnie do rączki, na jakimś uchwycie dorobionym, dużo jest możliwości montażu anteny w aucie wystarczy zaadaptować jakiś do moto.

http://allegro.pl/cb-antena-montazowa-q-140-totalna-wyprzedaz-i1201932257.html do takiej anteny dorobić uchwyt np: kawałek grubej blachy czy jakiegoś profilu w kształcie trójkąta gdzie jeden "róg" zgięty pod kątem prostym tak, żeby tworzył podstawę pod antenę w dwóch pozostałych rogach wywiercone otwory odpowiednie do przykręcenia uchwytu do rączki w motocyklu i gotowe.

Mniej więcej coś takiego:

uchwytcb.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez dzvonec

właśnie o to mi chodziło.. czyli już niektóre bandziory mają cb:) na razie poluje na jakieś przenośne radyjko po dobrej cenie. jak znajdę napisze postępy i dam fotki:)

Z racji tego że jestem krótkofalowcem i trochę biegam w temacie odradzam Ci kolego jakiekolwiek radyjko ręczne. Zasięg mizerny, jakość mizerna szkoda kasy i czasu na półśrodki. jeżeli już to mątuj prawdziwego bata i jakiekolwiek nawet najtańsze radio byle nie ręczniak.

Sam posiadam ręczniaka który w zakresie ma też pasmo CB, coprawda tylko odbór ale po 5 minutach nasłuchu już więcej go na tym paśmie nie uruchomiłem.

w aucie mam unidena 520 i sobie chwalę.. Troszkę radyjek już mi się przewinęło.. hmm, ale jak kupie normalne to:

-jak podłączyć mikrofon w kasku

-jak podłączyć guzik od papugi na kierownicy?

do ręczniaków są zestawy na moto, do zwykłych nie widziałem..

Wyjście na głośnik jest chyba w każdym radiu więc problemu z tym nie ma.. można nawet słuchawki w uszy z regulacją głośności..

co do anteny to mam zamiar kupić taką ok metra..

też myśle o CB do bandziora.

tyle że ja chce je podłączyć do interkomu.

Pomysł na miejsce na antene mam. Stelaż od kufra.

Przycisk na kierownicy można umieścić pod włącznikiem kierunków.

Największy problem jest z mikrofonem, bo powyżej 80km/h nikt nic nie będzie słyszał. Zależy jeszcze jaki masz kask i mikrofon.

ważne aby mikrofon otulić czymś, co zminimalizuje uderzanie weń wiatru- najlepiej jakąś gęstą gąbkę albo innego włochacza ;)

Największy problem jest z mikrofonem, bo powyżej 80km/h nikt nic nie będzie słyszał.

W laryngofon musisz zainwestować to nie będzie szumów.

ważne aby mikrofon otulić czymś, co zminimalizuje uderzanie weń wiatru- najlepiej jakąś gęstą gąbkę albo innego włochacza ;)

Może wystarczy podbródek :P ( opcja do niektórych kasków ) :P :P

Największy problem jest z mikrofonem, bo powyżej 80km/h nikt nic nie będzie słyszał

Zainwestuj w mikrofon różnicowy  ;)

Może wystarczy podbródek :P ( opcja do niektórych kasków )

Jak się uprzesz, to jest opcja do każdego - http://polishbanditc...dbrodek-w-kasku hłe hłe hłe  :P

Hahahah no tak zapomniałem.......McGyver :P

P.S. Jestem ciekawy jak wyjdzie ta cala sprawa z CB sam teoretycznie zastanawiałem się nad identycznym rozwiązaniem jak na filmiku lecz niestety radiowiec powiedział mi to samo... ze z " ręczną" rewelacji nie ma ;/

Teoretycznie można się tylko pytać samochodów nadjeżdżających z przeciwka na naszej wysokości... na tyle zasięg i na krótkiej powinien wystarczać

Edytowane przez Zazu

laryngofon to drogi interes. albo trzeba szukać wojskowych używek albo kupic profesjonalne za tysia :P

nie wiem jak mikrofon różnicowy by się sprawdził. niby używają ich w lotnictwie i jest dobrze.

a nie wie ktoś jak się sprawdzają n-comy nolana ?? np do kasku n102 albo n90?

Trochę drogi ale 200 pln to nie tysiak http://www.e-radia.pl/p/pl/312/laryngofon+lgf-22+podwojny+do+kasku.html

Nigdy nie używałem tego ustrojstwa ale podejżewam, że w lepszej alternatywy niet.

200zł jestem w stanie wydać na taki sprzęt, przypuszczam że w jeden sezon się zwróci.. całość wyniesie pewnie coś ok 600zł.. tylko jak podłączyć zwykłe cb do zestawu z guzikiem i mikrofonem? chyba schematu trzeba będzie szukać..

200zł jestem w stanie wydać na taki sprzęt, przypuszczam że w jeden sezon się zwróci.. całość wyniesie pewnie coś ok 600zł.. tylko jak podłączyć zwykłe cb do zestawu z guzikiem i mikrofonem? chyba schematu trzeba będzie szukać..

Radia w większości mają wyprowadzenie na podłączenie głośnika zewnętrznego, a mikrofon i przycisk nadawania to podłączysz rozkręcając gruszkę - tam niema żadne filozofii i nie będzie potrzebny żaden schemat.

W Hondzie miałem kiedyś antenę. Przymocowałem ją do uchwytu pasażera. Miejsce teoretycznie fajne, ale za każdym razem musisz instruować plecaczek, żeby uważał jak wsiada, bo chwila nieuwagi i antena zmieciona...    dry.gif

P.S. Jest jeszcze jeden temat - plandeka, jeśli trzymasz moto pod chmurką...

Edytowane przez Marass

"Bandziorro" z forum ma całkiem zgrabnie zamontowane CB w Bandicie. Gwoli ścisłości to antenę ad CB, resztę chyba gdzieś chowa :)

Dzisiaj w iBood masz jakąś słuchawke blutacz do czołgów :P 

Fantazje producenta: "Nowy algorytm Digital Signal Processing (DSP) umożliwia redukcję szumu z wiatru o prędkości do 16 km / godz. Dodatkowo zastosowano ulepszoną technologię NoiseAssassin 2.0, usuwającą dźwięki z tła, wykorzystaną już przy Jawbone2. Umieszczony na spodniej stronie słuchawki Voice Activity Sensor wycisza dźwięki wtedy, kiedy czujnik dotyka policzka właściciela Jawbone Prime. Gdyby słuchawka się ześlizgnęła uaktywni się Acoustic Voice Activity Detector. W sumie, słuchawka ma 3 krotnie efektywniej redukować szumy niż Jawbone2."

jawbone600.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.