Skocz do zawartości

[Hamulce] Przewody Hel

Tomek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak obiecałem. Recenzja czy warto zmienić na oplot, a może tylko płyn hamulcowy ?

Przebieg testu.

1.Przewody fabryczne układ "O"- umyte zaciski, wymiana płynu hamulcowego na TRW

2.Przewody oplot Hel układ "O" - płyn hamulcowy TRW

3.Przewody oplot Hel układ "O" - płyn hamulcowy Motul 660

4.Przewody fabryczne układ "O" - płyn hamulcowy TRW

5.Przewody fabryczne układ "O" - płyn hamulcowy Motul 660

Moto pokonywało około 70-80 km dziennie przez tydzień.

Jak działaj sprawne hamulce w Bandit każdy wie. Maja bardzo duży skok klamki, i są raczej neutralne.

Po zmianie przewodów na Hel dostajemy mniejszy skok klamki, przez co "dozowalność" hamulca jest zdecydowanie precyzyjniejsza. Można sobie pozwolić na więcej.A co najważniejsze, jadąc w korku, wystarczą dwa paluszki do sprawnego operowania hamulcem.

Po zmianie płynu na sportowy przy przewodach Hel, żadnej znaczącej różnicy już nie odczułem.

Po jakimś czasie, co by nie zachłysnąć się achami i ochami zmieniłem znowu na przewody fabryczne. I tu był szok. Moto praktycznie nie chciało mnie słuchać. Znaczy bardzo długi skok klamki, i gorsza "dozowalność". Po kilku dniach przyzwyczaiłem się i już mi to nie przeszkadzało. Zmieniłem płyn na sportowy. Przy zwykłych przewodach, różnica była aż nadto zauważalna. Poprzednio udawało mi się czasami doprowadzić, po dłuższej jeździe w korku do osłabienia hamulca. Przy płynie sportowym nie potrafiłem tego osiągnąć.

Potem powrót do przewodów Hel i płynu TRW (Motul mi się skończył) i znowu bajka. Hamulec robi co ja chcę , a nie zastanawia się czy jeszcze docisnąć mocniej.

Konkluzja.

Nie masz kasy na przewody. Zmień chociaż na dobry płyn hamulcowy.

Jeżeli natomiast jakoś przeżyjesz wydanie kilkuset złotych na oplot, przyjemność z jazdy będzie dużo większa.

Pamiętajcie  jedna ważna uwagę. Stosujcie zawsze Markowy płyn hamulcowy. Róznica w cenie jest niewielka, dosłownie kilka,kilkanaście złotych.

I najważniejsze. Płyny sportowe NALEŻY WYMIENIAĆ CO ROK !!!

Zwykły DOT4 czy 5.1 co 2 lata.

troche drogi ten termokurcz hel🤣

Tomek a jakby zrobic test temperaturowy - jaka temperature osiaga plyn i zacisk hamulcowy? :) ja musze sprawdzic jaka temp wytrzymuja gumy :)

Zimą prawdopodobnie będę chciał wrzucić do swojego oplot. Tomek nie chcesz sobie zimą zrobić wycieczki na Śląsk, żeby zrobić relacje dla potomnych z wymiany przewodów przy ABS?

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

15 godzin temu, Maryusz napisał:

troche drogi ten termokurcz hel🤣

Są odpowiedniki innych firm. Niestety czasem słyszy się o ich kiepskiej jakości. Czy to prawda nie mi oceniać

15 godzin temu, darekb1 napisał:

Tomek a jakby zrobic test temperaturowy - jaka temperature osiaga plyn i zacisk hamulcowy? :) ja musze sprawdzic jaka temp wytrzymuja gumy :)

Niestety nie potrafię pomóc. Ale mamy technologów na forum. może pomogą :)

10 godzin temu, Ragor napisał:

Zimą prawdopodobnie będę chciał wrzucić do swojego oplot. Tomek nie chcesz sobie zimą zrobić wycieczki na Śląsk, żeby zrobić relacje dla potomnych z wymiany przewodów przy ABS? emoji12.png

Temat do rozważenia. Ale nie mogę nic obiecać ;)

Gumki w zacisku wytrzymuja temperature 180 stopni na pewno :) potwierdzona informacja.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Witajcie,
A czy ktoś z was miał do czynienia z przewodami w oplocie firmy Melvin?
Obecnie są założone na moto ( Yamaha R6 - tylko nie bijcie ), ale ich estetyka kłuje w oczy i rozważam zmianę na Hel. Sam fakt zmiany wydaje się bezsensowny, a jeżeli miały by się okazać lepsze niż Hel, to nie chciałbym strzelać sobie i w kolano i w stopę zarazem

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

spacer.png

2 godziny temu, Tomek napisał:

Są odpowiedniki innych firm. Niestety czasem słyszy się o ich kiepskiej jakości. Czy to prawda nie mi oceniać

Ja mam założone z aliexpres wizualnie wykonane porzadnie ile wyczymają nie wiem ale egzamin zdają pozytywnie różnicy pewnie bym nie zauważył jak bym założył Hell

Edytowane przez Toldi2001

nie chce reklamowac ale oplot hela to naprawde nieduzy koszt , zapytjacie Tomka ;) nigdy bym ne ryzykowal dla 200 zl i zakladal cos z chin 

20 godzin temu, Ragor napisał:

Zimą prawdopodobnie będę chciał wrzucić do swojego oplot. Tomek nie chcesz sobie zimą zrobić wycieczki na Śląsk, żeby zrobić relacje dla potomnych z wymiany przewodów przy ABS? emoji12.png

Ty sie wreszcie zdecyduj kiedy chcesz je wymieniac 🤣🤣🤣, w zime napewno lepiej bo wiecej czasu kazdy ma ;)

Założyłem w oplocie, cały komplet, zrobiony w Zabrzu w firmie zajmującej się hydrauliką siłową. Po roku wymieniłem na komplet hela cały przód, tamte pękały, najpierw 1 potem 2 potem 3 :P  te pęknięte zamieniałem na stare oryginały gumowe. Tak na tymczasem. Jeszcze tył został do wymiany z zamiennika w oplocie na hela, czeka na chwilę wolnego, nie będę czekał aż pęknie.

Wiec nie ma co oszczędzać, a przewody i tak trzeba wymieniać.

Lol @Caesar 😂

Ja mam goodridge (uparlem sie na zlote). Koszt podobny. Moze lepsze końcówki (estetyka) ale gorsze gumki, ktorych mnie nie dali i musialem kombinowac  W pl chyba sa jeszcze trw, ale nie ja widzialem.

Cena to koszt tej technologii, czy patentu🤔

Ogolnie nie zauważyłem różnicy w hamowaniu. 

Zmienilem bo mialem schizę, że stare i takie tam, a lubię czasem pozapierdalać 😇

Ty sie wreszcie zdecyduj kiedy chcesz je wymieniac , w zime napewno lepiej bo wiecej czasu kazdy ma

Zdecydowałem, że jednak zimą dopiero teraz są inne wydatki ważniejsze

Trw lucas mozna dostac tez. Ja takie mam i w sumie mam podobne wrazenie jak Tomek ze lepsze wyczucie i mocniejszy hamulec, taki pewniejszy. No i to nowy przewod a nie stara guma. I ladniej wyglada :P

• Like 1

W dniu 5.06.2020 o 19:27, benywariat napisał:

nie chce reklamowac ale oplot hela to naprawde nieduzy koszt , zapytjacie Tomka ;) nigdy bym ne ryzykowal dla 200 zl i zakladal cos z chin 

Jak by to był koszt 200 zeta jak piszesz to bym też nie ryzykował sęk  w tym że tyle prawie kosztuje jeden przewód ja tyle zapłaciłem za wszystkie ale w sumie chcę je przetestować i zobaczyć czy ogólnie jest jakaś alternatywa bo mi się wydaję że oprócz Hell to już nic innego nie ma. Wiem to jest pewnie jak z butami kupisz orginał pochodzisz 3 lata w podróbie pół roku ale nie każdego stać na orginał mimo bezpieczeństwa 

Edytowane przez Toldi2001

Jak miałem bandziora (z ABS) to też mu założyłem (wsumie to dałem założyć) przewody w oplocie marki GOODRICH. W 2014r., w serwisie ASO był to koszt niecałych 800 zł.

Edytowane przez wnusio

Też latam na oplotach. poprawa tak jak pisze Tomek, znaczna. niedawno zrobiłem jeszcze jeden myk - zmieniłem pompę hamulcową na radialną od GSX-R1000. Wydaje się być jeszcze lepiej, ale więcej będę mógł napisać jak trochę więcej przejadę (w tym sezonie zrobiłem chyba z 30km 😦).

Jedna uwaga - nie hell tylko HEL 😁

https://pl.helperformance.com/skin/frontend/polar/default/images/logo.png

5 godzin temu, Krzych napisał:

Jedna uwaga - nie hell tylko HEL 😁

https://pl.helperformance.com/skin/frontend/polar/default/images/logo.png

Poprawiłem ;)

W dniu 6.06.2020 o 23:27, Toldi2001 napisał:

Jak by to był koszt 200 zeta jak piszesz to bym też nie ryzykował sęk  w tym że tyle prawie kosztuje jeden przewód ja tyle zapłaciłem za wszystkie ale w sumie chcę je przetestować i zobaczyć czy ogólnie jest jakaś alternatywa bo mi się wydaję że oprócz Hell to już nic innego nie ma. Wiem to jest pewnie jak z butami kupisz orginał pochodzisz 3 lata w podróbie pół roku ale nie każdego stać na orginał mimo bezpieczeństwa 

no to dokladasz 159 i masz komplet hela z dozywotnia gwarancja  dlatego wlasnie pisze ze nigdy bym nie ryzykowal zdrowia za 200 zl w tym wypadku 159