Skocz do zawartości

Suzuki Bandit 1200 - sprzęgło

Wnukos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj odpaliłem motor po dłuższym postoju i ruszyłem na przejażdżkę, zrobiłem z 20km na trasie i wracając do domu na sygnalizacji zauważyłem że ciężko znaleźć jest mi bieg neutralny, jak zgasiłem to wbiłem bez problemu, a ruszając ze świateł zauważyłem że po przyciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu biegu pierwszego motor ciągnęło, podczas jazdy sprzęgło zachowuje się normalnie, ale podczas postoju problem występuje. Ktoś może to już przerabiał? Sprzęgło hydrauliczne, jest możliwość regulacji? 

Zobacz tutaj : https://polishbanditcrew.pl/topic/6322-regulacja-sprzęgła-hydraulicznego/

Regulacji nie ma -  może trzeba olej zmienić i przy okazji płyn w układzie sprzęgła ?? 

Pozdrawiam

Sprężyny w sprzęgle do wymiany. Spróbój na początek te telarzowe 2szt wymienić. Koszt ok 100zł

U mnie pomogło 

A jak już tarcze sprzęgła słabe to wymieniaj cały pełen komplet

No i rególacje nie ma

2 godziny temu, Wnukos napisał:

Witam, wczoraj odpaliłem motor po dłuższym postoju i ruszyłem na przejażdżkę, zrobiłem z 20km na trasie i wracając do domu na sygnalizacji zauważyłem że ciężko znaleźć jest mi bieg neutralny, jak zgasiłem to wbiłem bez problemu, a ruszając ze świateł zauważyłem że po przyciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu biegu pierwszego motor ciągnęło, podczas jazdy sprzęgło zachowuje się normalnie, ale podczas postoju problem występuje. Ktoś może to już przerabiał? Sprzęgło hydrauliczne, jest możliwość regulacji? 

A czy rozklejałeś tarcze po dłuższym postoju. Często nikt tego nie robi. Wtedy tarczki i kosz dostają ostro po du... zanim się rozkleją.

Druga bajka to płyn. Kiedy wymieniany ? Ja do sprzęgła w dziorze polecałbym jednak 5.1

Zacznij od wymiany płynu. Jeżeli to nic nie pomorze, wymień od razu komplet tarcz i sprężyn. Będziesz miał spokój na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów ;)

13 minut temu, Tomek napisał:

A czy rozklejałeś tarcze po dłuższym postoju. Często nikt tego nie robi. Wtedy tarczki i kosz dostają ostro po du... zanim się rozkleją.

Druga bajka to płyn. Kiedy wymieniany ? Ja do sprzęgła w dziorze polecałbym jednak 5.1

Zacznij od wymiany płynu. Jeżeli to nic nie pomorze, wymień od razu komplet tarcz i sprężyn. Będziesz miał spokój na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów ;)

Nie rozklejałem, motor mam niespełna rok, nie wiem kiedy był wymieniany płyn, ja od zakupu wymieniłem olej w silniku, filtr i świece w tym sezonie

po kolei zobacz czy sprzeglo nie zapowietrzone , potem reszta z serwisowka , warto wymienic plyn bo i tak co dwa lata trzeba zmieniac 

11 godzin temu, rafix napisał:

Sprężyny w sprzęgle do wymiany. Spróbój na początek te telarzowe 2szt wymienić. Koszt ok 100zł

U mnie pomogło 

A jak już tarcze sprzęgła słabe to wymieniaj cały pełen komplet

No i rególacje nie ma

tam sa tylko talerzowe 

jaki płyn kupić i jak się go wymienia? Przepraszam ale jestem początkujący...

to jak jestes poczatkujacy to sciagaj serwisowke i poczytaj . kup tak jak mowi Tomek jakis 5.1  w zupelnosci wystarczy sciagasz dekiel wysysasz plyn, czyscisz zbiorniczek nalewasz plyn , pom;pujesz klamka nastepnie ja przytrzymujesz i popuszczesz odpowietrznik , zakrecasz go znowu pompujesz i tak kolko az zacznie leciec czysty plyn wtedy wszystko skrecasz i gotowe nie zapomnij w miedzyczasie dolewac plynu zeby nie zassalo powietrza 

• Upvote 1

Pomogło :) chociaż ten 1 bieg wrzuca się z takim stuknięciem, ale zmieniać biegi mogę na postoju z odpalonym silnikiem i znaleźć neutralny. Bardzo dziękuję za pomoc :)

Pomogło :) chociaż ten 1 bieg wrzuca się z takim stuknięciem, ale zmieniać biegi mogę na postoju z odpalonym silnikiem i znaleźć neutralny. Bardzo dziękuję za pomoc :)

https://zapodaj.net/5b32fa2d5369d.jpg.html

tak wyglądał stary płyn

• 2 weeks later...
W dniu 6.06.2020 o 18:33, benywariat napisał:

jedynka zawsze wchodzi ze stuknieciem , tym sie nie przejmuj 

oki, ale problem wrócił, albo i nie ustąpił, nie latałem w dłuższe trasy, wczoraj zrobiłem ze 150km i to samo, więc zostaje zdjąć dekiel i zobaczyć co się tam dzieje i jak coś wymienić kompletne sprzęgło. Znalazłem taki zestaw: https://allegro.pl/oferta/kompletne-sprzeglo-ebc-suzuki-gsf-1200-bandit-9081414878 podejdzie? I mam jeszcze pytanie czy ktoś może z okolic Białegostoku należy do klubu? Bądź z samego Białegostoku? Nigdy tego nie robiłem, więc wolałbym zlecić to osobie która zna się na tym i jest polecana.

Pozdrawiam

Kamil

w tej cenie to masz komplet ebc srk 

skoro tak sie dzieje to przyjzalbym sie pompie oreaz wysprzeglikowi bo pewnie tam sie zapowietrza 

• Upvote 1

• 3 weeks later...
W dniu 22.06.2020 o 17:21, benywariat napisał:

w tej cenie to masz komplet ebc srk 

skoro tak sie dzieje to przyjzalbym sie pompie oreaz wysprzeglikowi bo pewnie tam sie zapowietrza 

Wróciłem dzisiaj z urlopu to się wezmę znowu za motor, ogólnie to zauważyłem też że jak motor jest w fazie rozgrzewania to sprzęgło działa bez zarzutu, jak już się nagrzeje to problem wraca.

Mogę się przyjrzeć pompie oraz wysprzęglikowi i zamówić na podmianę, chyba że ktoś ma używkę lecz sprawną ? :)

mnie czeka wymiana sprzęgła w b6 i zastanawiam się  czy wymieniać razem ze sprężynami czy tylko tarcze ? ogólnie nie mam problemów ze sprzęgłem tylko sie skończyło 

Wymien komplet. Ja przeszedlem chyba wszystkie mozliwe problemy ze sprzeglem. 1 wymienilem same sprezyny, potem komplet i na koniec okazalo sie ze nie slizga ale skleja sie (winne byly nowe przekladki). 

tak też myslałem... co prawda mam jeszcze drugie używane sprzęgło może je porostu założę. W sumie to ja mam 2 silniki w częściach 😉

Jak masz czas na zabawe to mozesz pomierzyc i jak w normie to zalozyc jezeli sie nadaje. Na chwile pewnie uratujesz sytuacje. 

Ja wrocilem do oryginalnych przekladek bo nowe z zestawu mialy wadę a wyszedl problem z rozwiazaniem gwarancji, do tego bylem kilka dni przed wyjazdem. Ale jezdzi do dzisiaj. 

Sprezyny skrecaj kluczem z ustawionym momentem chyba tam bylo 14Nm.