Skocz do zawartości

Problem ze skrzynią biegów B 400

cina111
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Podpiąłem się pod jakiś stary bardzo podobny temat ale jako że nie otrzymałem odpowiedzi i nie znalazłem innego podobnego tematu,  pozwoliłem sobie założyć własny.

Na drugim biegu jak gwałtownie przyspieszam to szarpnie dość mocno 2-3 razy w całym zakresie obrotów ( pierwszy raz przy ok 5tyś obr).

Nie wpada na luz ale wydaje mi się że to kwestia czasu. 
Na żadnym innym biegu nic takiego się nie dzieje.
Z pasażerem czyli pod większym obciążeniem,  szarpanie występuje nawet jak przyspieszam delikatniej.
Początkowo myślałem że coś z napędem ale jest nowy i prawidłowo naciągnięty a problem jest tylko i wyłącznie na drugim biegu.

W związku z powyższym obstawiam problem ze skrzynią biegów.

Który element skrzyni konkretnie jest przyczyną wypadania "dwójki"?

Tutaj wielka prośba do znających temat. Czy z poniższych zdjęć można stwierdzić czy skrzynia jest w dobrym stanie?  

To zdjęcia nie mojej lecz tej którą chcę kupić ale nie znając się zbytnio na rzeczy nie chciałbym wydać pieniędzy na złom. 

spacer.pngspacer.pngspacer.png

Kilka lat pracowałem przy produkcji skrzyń biegów do samochodu, ale nie ma takiej opcji, żeby ze zdjęć ocenić stan techniczny skrzyni  biegów. Są takie niuanse - drobiazgi którym bardzo wnikliwie trzeba się przyjrzeć☹️

A najciekawsze jest to, że trzeba wiedzieć co szukać i gdzie😉

Musisz pojechać do kogoś kto ma taką wiedzę i ci pomoże. Mechanik samochodowy, który naprawiał skrzynie biegów. Nie musi to być fachman od motocykli.

6 minut temu, Kazmir napisał:

Kilka lat pracowałem przy produkcji skrzyń biegów do samochodu, ale nie ma takiej opcji, żeby ze zdjęć ocenić stan techniczny skrzyni  biegów. Są takie niuanse - drobiazgi którym bardzo wnikliwie trzeba się przyjrzeć☹️

A najciekawsze jest to, że trzeba wiedzieć co szukać i gdzie😉

Musisz pojechać do kogoś kto ma taką wiedzę i ci pomoże. Mechanik samochodowy, który naprawiał skrzynie biegów. Nie musi to być fachman od motocykli.

Kazmir a wiesz może która część skrzyni jest odpowiedzialna za "trzymanie" dwójki we właściwej pozycji? 

Obstawiam że jak rozbiorę swoją to tryby będą całe i chodzi tam o coś innego tylko kurde o co 🤔

Zanim rozbierzesz całkowicie SB. możesz pokusić się o eksperyment. Wbij II bieg zablokuj kosz sprzęgła porządnie i spróbuj dużym ramieniem przez zębatkę zdawczą dokonać obrotu w odpowiednia stronę (wałek  zdawczy - zębatka) Musisz stworzyć takie same warunki w jakich ten bieg ci wyskakuje.

Jeśli zacznie wyskakiwać to bardzo szybko zobaczysz co jest do wymiany, a nauka się przyda.....Wtedy nie potrzeba wymieniać 5 -ciu elementów, lub całej skrzyni w ciemno, a dwa. Czasami dla bardziej ambitnych możliwa jest naprawa, ale trzeba dysponować elektrodrążarką i "spec" od tej maszyny musi dorobić specjalne elektrody. Ot taka ciekawostka😀, ale to wyższa szkoła jazdy.

10 godzin temu, Kazmir napisał:

Zanim rozbierzesz całkowicie SB. możesz pokusić się o eksperyment. Wbij II bieg zablokuj kosz sprzęgła porządnie i spróbuj dużym ramieniem przez zębatkę zdawczą dokonać obrotu w odpowiednia stronę (wałek  zdawczy - zębatka) Musisz stworzyć takie same warunki w jakich ten bieg ci wyskakuje.

Jeśli zacznie wyskakiwać to bardzo szybko zobaczysz co jest do wymiany, a nauka się przyda.....Wtedy nie potrzeba wymieniać 5 -ciu elementów, lub całej skrzyni w ciemno, a dwa. Czasami dla bardziej ambitnych możliwa jest naprawa, ale trzeba dysponować elektrodrążarką i "spec" od tej maszyny musi dorobić specjalne elektrody. Ot taka ciekawostka😀, ale to wyższa szkoła jazdy.

Dzięki. Spróbuję tego eksperymentu :)