Skocz do zawartości

Bandit 400 - Nie Pali - Silnik Gaśnie - Utrata Mocy

Gość wicu1988
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm... chyba spróbujemy a powiedz mi jeszcze czy przy regulacji zaworów muszą zostać spełnione jakieś konkretne warunki na temperatura otoczenia wilgotność itp?

• Odpowiedzi 167
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Kondzio

16

• Łukasz600

7

• jab2

14

No bez przesady. Tylko silnik ma być zimny do zaworów a do gaźników rozgrzany.

prawdopodobnie wystarczy tylko synchro. Ciężko powiedzieć.

Nie wiem czy pomogę lecz na początku swojej przygody z Bandziorem miałem podobny problem. Wyjechałem z domu przejechałem 300m i kaput.... Jak odpalałem z wkręcaniem gazu to działał ale musiał chodzić z biegu w granicach 5-6 tys obr. Na mniejszych spalał olej i gasł. Zaprowadziłem go do znajomego co tez ma Bandytę i majstrował trochę. Chciał już się poddać lecz zaczął coś z śrubą jakąś co pod bakiem się poluzowała. Coś od ssania czy od gaźnika [pod bakiem ^^]. Po dokręceniu nie było żadnego problemu z odpalaniem - za cholerę nie pamiętam co dokładnie mówił ale śruba po dokręcaniu powodowała wkręcanie obrotów.

Ja się podepnę do tematu, mam to samo. Tyle ze jak jest ciepły i np. zgaśnie na światłach to nie odpala z rozrusznika, tylko z pychu. Myślałem że to filtr powietrza, bo poprzedni właściciel niewiele chyba robił, tylko lał i jeździł. Otworzyłem airboxa, patrze, a tam kompletnie suchy filtr. Zrobiłem to co potrzeba, wsadzam, podpinam wszystkie kabelki od baku, ssanie, rozruch. Kręciłem i kaputa. Myślałem że za dużo nasrałem tym olejem do filtrów, to kolejne mycie. W czasie suszenie filtra próbowałem odpalić b4 bez niego, cos tam gadał, ale nie odpalił. Po założeniu to samo, tyle ze już nie gada. Padł mi aku wiec na razie stoję z robota bo się ładuje...

, patrze, a tam kompletnie suchy filtr. Zrobiłem to co potrzeba, wsadzam, podpinam wszystkie kabelki od baku, ssanie, rozruch. Kręciłem i kaputa. Myślałem że za dużo nasrałem tym olejem do filtrów,

No nie cross, żeby nasączać filtr. No chyba że to K&N ?

Więc tak, prawie cała sobota roboty ale zawory zrobione. Dawno nie były ruszane. Ustawiłem ssące 0.10 wchodzi 0.15 nie wchodzi. Wydechowe 0.15 wchodzi 0.20 nie wchodzi. Wyczytałem ze tak powinny być ustawione, chyba dobrze nie?. Przed redulają na ssących 0.15 wchodziło bez problemu a na wydechowych 0.20. Moto nadal nie pali od tzw strzała, jak juz zapali to chodzi nie równo, nie ma tyle mocy co przedtem, ospale reaguje na manetke, zdarza mu się walnąć marchewe z rury wydechowej, wydaje mi sie ze mieszanka paliwowa jest zbyt bogata. Czyli chyba nie pozostaje nic innego jak ponowna regulacja gaźników. Co o tym myślicie?

No to teraz czas na gaźniki.

Jak regulować znajdziesz w serwisówce. Masz b4 więc nie pomogę z gaźnikami, bo nigdy ich na oczy nie widziałem.

Szkoda bo nie ukrywam że pomoc w tym temacie by mi się przydała :) Może ktoś inny wie co i jak poustawiać, którą śrubką pokręcić i o ile przestawić? Mam gaźniki MIKUNI BST33SS (10D5)

Czy nikt nie jest w stanie pomóc w tym jak ustawić gaźniki w B4 bo mam ten sam problem i nie wiem od której śrubki zacząć .

Moto zrobione - śmiało mogę polecić Mobilny serwis motocyklowy z poznania, który przyjechał zabrał, zrobił i oddał moto. Tak jak pisałem wcześniej zawory zrobiłem samemu, serwis wyczyścił i wyregulował gaźniki, oraz zdiagnozował usterkę modułu zapłonowego motocykla (raz była iskra a za chwile już nie było). Chłopaki w pracy pomogli i za 1 zł naprawili mi ten moduł. Moto nie gubi już iskry (przynajmniej od wczoraj) i pali na dotyk, jednak nie rano. Dzisiaj rano odpalił dopiero za 4 kręceniem myślałem już nie odpali w ogóle i radość z naprawy była przedwczesna. Moje pytanie do was czy wam też rano moto tak "ciężko" odpala? Dodam że mój nocuje pod "chmurką" o ile ma to jakieś znaczenie.

Jednak radość przed wczesna :/ wczoraj moto paliło od strzała czy ciepły czy zimny. Dzisiaj rano problemy z odpaleniem ale odpalił dojechałem do pracy i po 3h znów problemy z odpaleniem. Chyba naprawa modułu nie do końca się powiodła.

Edytowane przez sypa99

• 4 months later...

Witam!

Problem dotyczy Bandita 400.

Odpalając na popych ową maszyne (akumulator padł) coś zdechło. Załapał, szarpnęło nim i nie zapalił. Teraz sprawdzając go na dobrym akumulatorze ma słabą kompresje. Co mogło mu się stać? Rozrząd, zawory?

Jeśli ten silnik zawiódł po całości, to czy jest możliwość wrzucenia tam silnika od bandita 600? Elektryka by podeszła?

Edytowane przez Krzysztof

Mam nadzieję, że nie przeczytał.

Na początku wpadałoby się przywitać.

Edytowane przez casper92

Dobry wieczór wszystkim ! Ile mam lat, jakim motorkiem jeżdże widnieje w profilu więc mam nadzieje, że wystarczy : )

A żeby było już całkiem miło - właśnie pisze temat w przywitaniach, wybaczcie, nie ogarnąłem tego forum.

Edytowane przez dredson

gotowe bedzie, jak przeczytasz jeszcze jak powinno sie witac :) bo tak 'na odwal' to nikomu sie nie spodoba..

jesli chcesz 'zalatwic sprawe' i do tego potrzebne Ci forum, to to nie wyjdzie, obawiam sie.

gotowe bedzie, jak przeczytasz jeszcze jak powinno sie witac :) bo tak 'na odwal' to nikomu sie nie spodoba..

jesli chcesz 'zalatwic sprawe' i do tego potrzebne Ci forum, to to nie wyjdzie, obawiam sie.

Dobrze, że Nikamo stoi na straży prawa :D

Wybacz, siedząc o pólnocy na komputerze nie jestem w stanie nic wymyślić więcej, aczkolwiek chwilke i zaraz coś ustukam lepszego.

Wybacz, siedząc o pólnocy na komputerze nie jestem w stanie nic wymyślić więcej, aczkolwiek chwilke i zaraz coś ustukam lepszego.

Twój wysiłek nie pójdzie na marne. W nagrodę gwarantuję, że inni tez się wysilą i w miarę możliwości pomogą w temacie. Jak nie dziś, bo już późna pora, to jutro.

slaba wymowka, ale masz szanse sie poprawic, poki jeszcze nikt nie widzial :D