Skocz do zawartości

Silnik - stuki, puki i inne dźwięki dochodzące z silnika

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Odgłos dochodzi typowo z okolic wałków rozrządu. Zaczął występować po naciągnięciu napinacza więc wątpię, że to uszczelki wydechu. Gdyby uszczelki puszczały widoczne byłoby zasmolenie w okolicach kolektorów.

A ten film działa? Bo mi się otwiera normalnie

• Odpowiedzi 652
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MetalBeast

21

• Cirus

22

• nieaktywny7

33

Mi działa. No faktycznie nie zdrowo to napie*dala. Wykręć całkiem napinacz i sprawdź w jakim stanie. Zwróć uwagę na zapadkę czy napinacz się nie cofa. Pomocny temat: http://polishbanditcrew.pl/topic/14065-sprawdzanie-napiecia-lancucha-rozrzadu-napinacz-lancucha-rozrzadu-rozrzad/

Napinacz wykręcałem. Chodzi jak trzeba, wysunięty na około centymetr.

edit. Wrzucony jeszcze raz:

http://raffyraff.wrz...wmKm0c/mov_0007

Teraz już musi działać

edit. Problem rozwiązany :P Byłem u magików w MotoGP i tam przysłali do mnie mechanika (właściciela bandita 1200) który po przejechaniu się oznajmił mi że to zaworki wydechowe. Pow. że słychać bo ustawiłem większy luz (górną odchyłkę) i miał rację. Stwierdził że jeśli nie mogę z tym żyć to mi to zrobi z synchro za 200-250zł. Jeśli jednak dam radę to z biegiem czasu luzy zaczną się zmniejszać i stukanie ustąpi.

Następna miła wiadomość to to że na pełnym baku zrobiłem 423km. Na moim stromym podjeździe moto mi przygasło czyli zostało my jakieś niecałe 0,5l :P

W zasadzie temat do zamknięcia.

Dziękuję :P

Edytowane przez Conorian

• 1 month later...

Witam w moim bandziorze zaczeły się wydobywać bardzo niepokojące dzwięki a mianowicie jak moto jest zimne to nie słychać ale jak się rozgrzeje to słychać i nawet czuć a odgłosy te występują jak się jedzie na jedynce i na dwójce na pozostałych biegach jest ok co to może być ?a może jest ktoś z zielonej góry albo okolic coby posłuchał tego?

Takie odgłosy? :jezyk3:

PS. Popraw przywitanie to może ktoś Ci pomoże :oki:

Hahahahaha padłem i łubububu i łubububu i papapa i papapa :D

Nagraj jakiś filmik jak to klepie .

Popraw przywitanie ( napisz coś więcej o sobie ) i zapodaj jakiś filmik bo tak to ciężko coś powiedziec. Pamiętaj że suzuki to same stuki, one już tak mają.

filmiku jak to klepie nie udało mi się nagrać bo przestało moto stało 2 dni w garażu ,dzisiaj odpaliłem przeleciałem prawie 100km i cisza ale za to moto jest słabsze przed tymi objawami z rzepem spokojnie leciał 200 a dzisiaj samemu ledwo 190 teraz pytanie co to mogło być? i czy się nie powtórzy

Jeżeli coś hałasuje w silniku na postoju i podczas jazdy to bez filmiku będzie ciężko.

Jeżeli tylko podczas jazdy to zapewne nierówno wyciągnięty łańcuch. Postaw moto na centralce i pokręć kołem oraz sprawdź, gdzie łańcuch jest na maksa napięty, zaznacz miejsce i wyreguluj naciąg w tym miejscu do minimum z serwisówki, następnie dobrze przesmaruj, mi taki zabieg pomógł. Najlepiej wymienić napęd, ale to musisz parę stówek szykować.

• 2 months later...

Witam,

W moim bandziorze występuje charakterystyczne głuche (metaliczne) jednostajne buczenie w każdym zakresie obrotów dobiegające od silnika. Przy większej wibracji silnika ok 3000 obr buczenie przeradza się nieraz w głośne wycie. Głośniej słychać jak jest zimny. Jakieś pomysły co to może być?

Wygląda na jakieś łożysko. Pewnie w skrzyni biegów.

Wygląda na jakieś łożysko. Pewnie w skrzyni biegów.

Dodam ze jak motocykl stoi w miejscu na jalowym np po odpaleniu to tez to slychac.

Jest to odgłoś jakby ktoś buczał w metalową rurę :P

Edytowane przez wojtasss

Najlepiej nagrac i wrzucic filmik,bo wyobraznie kazdy ma swoja :D

powinni zakazać na forum bandita tematów w stylu "coś stuka puka skrzypi brzęczy" :D ten typ tak ma, a tak odnosnie tematu to obstawiam jakas odkreconą podkładke albo nic :) łozysko w skrzyni huczy wraz ze wzrostem obrotów ale to jest wyraźnie huczenie.

Edytowane przez Cirus

powinni zakazać na forum bandita tematów w stylu "coś stuka puka skrzypi brzęczy" :D ten typ tak ma, a tak odnosnie tematu to obstawiam jakas odkreconą podkładke albo nic :) łozysko w skrzyni huczy wraz ze wzrostem obrotów ale to jest wyraźnie huczenie.

Lozysko w skrzyni bedzie tez slychac na biegu jalowym? Da rade to wymienic?

Aby wymienić łożysko w skrzyni należy rozpołowić silnik. Nagraj filmik, pewnie będzie się dało precyzyjniej ustalić co to może być.

Może to być również łozysko alternatora. Wybadaj z której strony najgłośniej huczy.

Edytowane przez PiotrekB6S

na jałowym prawie go nie słychać, bardziej pod obciążeniem.

a moim zdaniem to normalne. Chyba, że pojawiło się nagle. Ale jak kupiłeś dopiero co motocykl to przyzwyczaj się.

Mój bandzior przy przyspieszaniu chodził jak samochód na wstecznym :) takie buczenie lekkie 'ziuum'. Po zakupie też się zastanawiałem, ale dzięku forum 'przeszło' i jezdzi tak już ponad 10 tyś km, a po zmianie wydechu ustało całkiem...

Osłuchaj lepiej podobnego bandytę i wszystko się wyjaśni. Na forum ciężko, żeby ktoś ci się wsłuchał.

Wrzuć najlepiej film jak to słychać. Każdy obsłucha, doda coś od siebie ;) to problem może się szybko rozwiązać. I z której strony dźwięk dobiega? Może niekoniecznie łożysko na skrzyni. No i należy pamiętać, że jak w garażu odpalasz moto to dźwięk też będzie się potęgował. Wszystkie bandity chodzą w dość charakterystyczny, chrapliwy sposób. To suzuki!

• 5 months later...

Panowie, mam problem:

Zakupilem bandita z 97r. jest moim drugim już moto. ale coś mnie ostatnio zadziwiło.

Ostatnimi czasy zauważyłem dziwny dźwiek dochodzący z silinka. Odglos poluzowanej blaszki.

na wolnyh odrotach od czasu do czasu zabrzęczy czy jest zimny czy gorący. przy wyżyszch obrotach co raz bardziej zaczyna brzęczeć. jakiś tam znachor powiedział mi że do sprawdzenia jest zawór wydechowy ale mi sie nie chce wierzyć... mam problem bo coraz bardziej zaczyna brzęczęć

powiedzcie co to może być???

miał moż ktoś już taki przypadek??

pozdrawiam szmigiel15

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie postu z Przywitalni.

Siemanko. Jako, ze mam dobry dzień to Ci co nieco podpowiem. Posprawdzaj czy nie poluzowały się jakieś śruby. Mi się ostatnio poluzowały śruby od kolektora, na początku lekko cykało (myślałem, że zawory do reguacji). Zawory sprawdziłem (2 ssące były do poprawki), a dalej cykało i to jeszcze głośniej. Dopiero jak zaczął napierdzielać metalicznym dźwiękiem (śruby wypadly i obejma obijała się o kolektor) doszedłem co się dzieje. Więc może idź tym tropem bo te olejaki to niezłe wibratory są :P

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie postu z Przywitalni.