Skocz do zawartości

Silnik - stuki, puki i inne dźwięki dochodzące z silnika

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Na blacie 49tyś 30 tyś jak był sprowadzony z niemiec pierwszy polski właściciel w polsce kobieta tyle wiem.Że coś z wentylami:)?

• Odpowiedzi 652
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MetalBeast

21

• Cirus

22

• nieaktywny7

33

Jedz do ogarnietego mechanika i niech posłucha silnika. Wtedy bedziesz mial pewność

Wentyle z niemieckiego zawory :)

Dokladnie!  :D

• 1 month later...

https://megawrzuta.pl/download/7912d4030dbde4f275081ab997e33014.html

Panowie problem z moim nabytkiem. bandit 650S, olejak 2005. Kupiony gdy miał przebieg 60kafli, teraz 68. Serwisowany od początku, kiedy przybył do Polski (4 latek, 38kafli). Również po kupnie wszystkie operacje wykonane od wymiany oleju, do synchronizacji itp. Teraz jadąc wszystko ok, lecz po nagrzaniu, szczególnie jak jest ciepło to są dźwięki jak powyżej. Łańcuszek do wymiany ? Po odjęciu gazu, czy to na 5 tys obr czy 10 taki krótki metaliczny dzwięk, jakby tarcia... Jak ostygnie znów cisza. Co może być przyczyną ? Jeżeli potrzebne nagranie to nagram jutro, lecz muszę pojeździć chwilkę wtedy widać ten efekt.

Chodzi o moment, gdy odpuszczam gaz, lekkie tarcie słychać szczególnie w 2 części. Dziś wieczorem przysiądę i postaram zobaczyć ten napinacz.

Tylko wpierw odkręcić ta duża śrubę a potem te małe co trzymają go do bloku bo w innym przypadku wysunie się cały , jest temat o tym na forum

Dodam swoje piec groszy.

Przy odkrecaniu czy tez wkrecaniu tej duzej sruby uwazaj, przez nieuwage mozna zerwac gwint obudowy napinacza.

Zrobione to jest z bardzo "miekkiego" aluminium.

• 1 month later...

Znowu mi @$5 stuka w silniku... Podobny dźwięk jak w poprzednim silniku, ale znacznie słabszy. Słyszalny od rozruchu i dobrze na wolnych obrotach. Częstotliwość dźwięku narasta z obrotami, ale jednocześnie zanika. Dźwięk dochodzi z głowicy, czy to może być łańcuszek? @!*%4^@$*& ten motocyklizm jest cholernie drogi i nieprzyjemny, skoro muszę co chwilę się użerać z awariami :rainonhead:

A ile tam km miales ostatnio? Łancuch bys zaczal slyszec przy ok 70 tys i to by bylo dzwonienie pry schodzeniu z obrotow

Będzie z 4 tys. km od ostatniego sprawdzania luzów zaworowych. A ile silnik ma kkm nalatane to nie wiem (wymieniałem), nie zaglądałem nigdy do środka, jednak Ty robiłeś w nim luzy zaworowe i mówiłeś, że jest ok, a przebieg z grubym zapasem oszacowałeś na 40-50kkm. Ponadto, czuć na postoju cały czas palony olej, jak się silnik/wydech nagrzeje (nie wiem skąd śmierdzi).

Jak bedziesz na zlocie to posluchamy :)

Jak bedziesz na zlocie to posluchamy :)

Ta, przez szklankę...

...z wódką! :)

• Upvote 1

Artur dobrze gada bez szklanki beda slabe odsluchy :D

• 4 months later...

Witam. Podpinam się pod temat. Otóż bandit 650 zaczął tak oto stukac.. po zatankowaniu jeżeli to coś zmieni.. dołączę film aby każdy mógł zobaczyć co to za stuki

Olej wymieniony

Koszyk sprzęgła podmieniany.

Cnd.. co myślicie ?

Edytowane przez szymma1

Do powitalni marsz.

widzę ze chyba tam nie byłas ze nie widziałaś mojego posta :) Edytowane przez szymma1

A to sorry, :glupek2: ale i tak pewnie zaraz będzie, że przywitanie jest zbyt lakoniczne ;) Peace :rock:

trochę je poprawiłem w odpowiedzi bo już mnie poprawili :D ..

Co do mojego filmu gosciu stwierdził że panewka i silnik do wymiany.. poważnie ? 10tyś przejechane.

Oraz... dlaczego nie mogę edytować 1 postu z filmem ????

Edytowane przez szymma1

Co do mojego filmu gosciu stwierdził że panewka i silnik do wymiany.. poważnie ? 10tyś przejechane.

Jaki gosciu? znamy go albo musimy sie domyslac?

jezeli mowi, panewka do wymiany to niech powie, ktora bo jest ich wiecej w kazdym silniku i w tym wypadku po ch... kupowac nowy silnik, Jezeli ale zdecydujesz sie na kupno nowego silnika, to po ch... wymieniac ta tajemnicza, nieznana panewke.

Masz ty doradcow! :(

Tak naprawde, z tego filmu to nic sie nie dowiesz a i krysztalowa kula tez nic nie powie. Zgadaj sie z chlopakami z Poznania to oblukaja i moze doradza.

Edytowane przez pioter

Jaki gosciu? znamy go albo musimy sie domyslac?jezeli mowi, panewka do wymiany to niech powie, ktora bo jest ich wiecej w kazdym silniku i w tym wypadku po ch... kupowac nowy silnik, Jezeli ale zdecydujesz sie na kupno nowego silnika, to po ch... wymieniac ta tajemnicza, nieznana panewke.Masz ty doradcow! :(Tak naprawde, z tego filmu to nic sie nie dowiesz a i krysztalowa kula tez nic nie powie. Zgadaj sie z chlopakami z Poznania to oblukaja i moze doradza.

Gościu czyli kupiec

A jeżeli chodzi o panewke to też tak myślę że to będzie ona..

Gościu czyli kupiec

Handlarz wystepujacy w roli prywatnej osoby. Chce zbic cene i pierdoli a przy sprzedazy znow prywatnie bo moto igla, no i gwarancji nie musi dac. Tak jak pisalem, zgadaj sie z chlopakami a ze sprzedaza pomalu. Edytowane przez pioter

Tylko wpierw odkręcić ta duża śrubę a potem te małe co trzymają go do bloku bo w innym przypadku wysunie się cały , jest temat o tym na forum

no nie wiem czy to dobra rada. 

zobaczcie filmik: 

koleś sobei tak sprawdzał, coś przeskoczyło przy wkładaniu i po zaworach.