Skocz do zawartości

Silnik - stuki, puki i inne dźwięki dochodzące z silnika

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdzałem 3 tys km temu i był w połowie, jutro przed praca jeszcze sprawdzę, może slizg sie zużył?

• Odpowiedzi 652
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MetalBeast

21

• Cirus

22

• nieaktywny7

33

Zdejmij pokrywę zaworów, sprawdź czy któraś dźwigienka nie ma luzu (w różnych pozycjach wałków). Będziesz wyjmował napinacz to zobacz również czy nie ma luzu na wałkach rozrządu również w różnych pozycjach. Luzy zaworowe sprawdzałeś? Bo jak patrzę wstecz to chyba nie. Jeśli nie stwierdzisz żadnych nieprawidłowości to jeździj...

Na poprzedniej stronie wyraźnie zaznaczyłem, że zawory były poddane regulacji w tym dwu krotnie kontrolowane i została wykonana jedna korekta na 2 zaworach ssących, mimo to stukot nie ucichł, a po czasie wyraźnie się wzmógł. Od 30 do 31,5 tyś. km silnik chodził idealnie równo bez żadnych dziwnych dźwięków, pierwsze zaczęły się pojawiać coś około 32 tyś. (500 km po moim ślizgu, dużo piachu na zakręcie i niestety się wyłożyłem) tak zostało do teraz, ciągle próbuje zlokalizować przyczynę (nawet jak już wspomniałem cały silnik obleciałem stetoskopem, i prawy zawór ssący na 4 cylindrze wyraźnie miał inny dźwięk od pozostałych z tym, że luzy ma prawidłowe). Przedwczoraj zobaczyłem, że z lewej strony cieknie mi olej przez jedną ze śrub w pokrywie, po tylu rozbiórkach ktoś nie umiejętnie mi to skręcił ukręcając część gwintu, na razie jako tako się trzyma, lekko śrubę dokręciłem i przestało ciec, ale dopóki nie odkupie od kogoś sprężynki helicoil z gwintownikiem albo zestawu naprawczego nie mam co ściągać pokrywy. Ewentualnie jeśli ktoś może mi polecić jakiegoś specjalistę z moich okolic, co ogarnie ten gwint i resztę to proszę o namiary. Chcę w tym roku robić dość długie trasy, a nie mam zaufania co do sprzętu w takim stanie. Podsumowując nie zauważyłem spadku mocy, ani gorszej pracy silnika, oprócz dźwięku, mam tylko wrażenie, że ostatnio więcej pali, lecz dopóki nie sprawdzę tego dokładniej są to spekulacje .

@ edit

Mając chwile wolnego czasu oraz zestaw naprawczy v-coil, rozebrałem wszystko i zacząłem po kolei sprawdzać. Okazało się, że na 4 cylindrze zewnętrzny zawór wydechowy miał luz gdzie spokojnie wsadziłem 0.25 oO (na tym samym cylindrze jeden ssący też musiałem lekko skorygować). Najzabawniejsze jest to, że podczas ostatniej korekty ten sam zawór był poprawiany, czyżby gwint był uszkodzony i cała dźwigienka do wymiany? bo to jest dla mnie nie pojęte. Co do rozrządu napinacz ma jeszcze 8 podziałek więc nie ma tragedii, ale podczas kręcenia silnikiem dostawał raz na jakiś czas większego luzu pewnie przez to go słyszę. Wydaje mi się, że wyeliminowałem ten dziwny stukot, ale na efekty muszę poczekać, bo chyba mam placebo... i słyszę dokładnie wszystko jak nawala i nie mogę odróżnić zdrowego cykania zaworów od aktu samo-destrukcji. Możliwe jest to, że po odpaleniu sinika zawory znów dostają luzów lub zawór został lekko wyklepany i przez to jest stukotanie, bo spodziewałem się mocniejszego wyciszenia pracy silnika. Co do uszczelek na kolektorach dopiero po wymianie zaczęły się luzować i idzie z tym oszaleć, dźwięk jakby coś w silniku się rozlatywało, a co chwile dokręcać masakra... . Nie mniej jednak dzięki za pomoc, jak uda mi się jeszcze bardziej ogarnąć te wiadro z gwoździami na pewno opiszę co i jak. Póki co czekam na odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam :usmiech:

Edytowane przez koorki

• 1 month later...

help :P

Wczoraj zrobiłem regulacje zaworów i przy okazji sprawdziłem napinacz rozrządu, po rozgrzaniu mojego B12 pojawił się dziwny problem (stukot) podczas odpalania, ale tylko jak silnik jest dobrze rozgrzany! jest to jeden lub dwa stuki zaraz po naciśnięciu startera gdy silnik zacznie kręcić ale jeszcze nie zapali, i dochodzą one z silnika! nagrałem te stuki ale nie jestem pewien czy będzie je wyraźnie słychać na załączonych poniżej filmikach. Jest ktoś w stanie mi powiedzieć co to może być i gdzie szukać winowajcy??

https://www.youtube.com/watch?v=PCOeLn19LCs&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=WaQOzZWd0wE&feature=youtu.be

PS: zapomniałem napisać :D słychać ten stukot podczas kręcenia, zanim silnik zapali i tylko na dobrze rozgrzanym silniku:/

Edytowane przez Rubin87

• 1 month later...

Hej, od wymiany wydechu (jakieś 3 tygodnie temu) zaczął pojawiać mi się dziwny dźwięk w pracy silnika wcześniej było to sporadyczne, teraz pojawia się coraz częściej szczególnie na niskich obrotach jak dojeżdżam na świateł. Czy trzeba kawałek podjechać.

Dokładnie chodzi mi o dźwięk między 20 a 23 sekundą coś jakby dzwonienie kluczami, czymś takim. Jakby jakiś łańcuszek czy coś :P

Jest to dźwięk wydobywający się tylko z prawej strony silnika jakby pod bakiem.

http://w711.wrzuta.pl/audio/1ul8DcEJzBC/md000007

Gaźniki, zawory, synchro były robione w kwietniu. Przy wymianie

zajedź do mnie (jestem na stancji w Lublinie) to posłuchamy

• 3 weeks later...

ktoś by mógł rzucić uchem i ocenić ?

https://www.youtube.com/watch?v=fUmszJvr6h4&feature=youtu.be

Dodatkowo pojawił się problem z odpalaniem na mega ciepłym silniku...

Ktoś coś ?

Z góry dzięki :)

Edytowane przez Zimo

Zawory kiedy regulowane ?

500 - 600 km temu,

Problem z rozruchem zlokalizowany - podładowany akumulator załatwił sprawę.

Dziwne dźwięki chyba też - nieszczelny wydech :D

Edytowane przez Zimo

• 2 weeks later...

Dla spokoju ducha wrzucę co by właściciele B12 osłuchali i się wypowiedzieli.

https://www.youtube.com/watch?v=z2riVE75HSA

https://www.youtube.com/watch?v=FSB40vDpavM

Czasem kicha w gaźnik na drugim filmiku to słychać, robiłem zawory, czyszczenie gaźników synchro i regulacje. Filtr stock'owy, skład mieszanki na 3 obr. Kichanie nasila się przy przejściu na otwarcię przepustnicy, tzn, jak minimalnie dodam gazu to zaczyna kichaćw gaźniki, powyżej 2000 rpm nie występuje. Aha podczas kichania dodanie ssania pomaga, jakby za uboga mieszanka ?

Edytowane przez Mad Jaro

co do 1 filmiku to z prawej strony nic niezwykłego nie słychać, ale z lewej strony coś się tłucze! zdejmij pokrywę z lewej strony i zobacz czy się nic nie poluzowało po tej glebie którą miał.

co do 2 filmiku to sprawdź czy masz dobrze ustawiony poziom paliwa w komorach pływakowych

Żeś mnie wystrachał teraz...

Ja bym się tak na twoim miejscu nie stresował stukaniem, pukaniem i innymi dziwnymi dźwiękami w B12 bo osiwiejesz :D B12 chodzi jak sieczkarnia i trzeba z tym żyć albo zmienić moto ;) A to stukanie to masz cały czas czy zmienia się to jak po rozgrzaniu silnika?

To z lewej bardziej pojawia się jak się porządnie nagrzeje . Na zimnym chodzi cicho.

próbowałeś osłuchać przez trzonek młotka albo śrubokręt w jakich okolicach dokładnie to postukuje?

Tak jakby centralnie spod dekla lewego.

to go odkręć i tam zajrzyj  :P

Albo tak się niesie ze skrzyni cholera wie. A powiedz czy przy ruszaniu tez masz takie dziwne dźwięki, albo jak byś nacisnal przedni hamulec i puszczał sprzeglo tak jakby pod obciążeniem.

u mnie cisza przy ruszaniu czy obciążaniu silnika na postoju, ale w poprzednim motocyklu (RF600) jak ruszałem nie dając za dużo gazu to coś w okolicy sprzęgła postukiwało ale nie wiem co to było :P W B12 coś mi stuka po rozgrzaniu (dol silnika prawa strona) jadąc na 3  do 3tys rpm a na 2jce do 5tys rpm na postoju tez stuka jak mocniej manetka pokręcę ale to raczej nie panewki. jak chcesz sprawdzić u siebie panewki to wrzuć mu 5tke na postoju wciśnij hamulec i puszczaj sprzęgło dodając gazu ale trzymając na hamulcu  jak zacznie stukać to wiedz ze coś się dzieje :P

cholera juz wie trzeba będzie to olać najwyżej się coś rozleci hehe b6 całkiem inaczej chodzi i się zachowuje silnik dlatego dużo zagwostek mam twraz

ale pod ten lewy dekiel mógł byś zajrzeć czy tam się nic nie dzieje!

No tam się zobaczy ale i tak więcej tam nie narobie bo co tam tylko są zebaty od rozrusznika.

Fajnie jakby jeszcze jakaś osoba posłuchała i się wypowiedziała.

Edytowane przez Mad Jaro

• 2 weeks later...

Zajrzałem pod dekiel żadnych niepokojących śladów. Mało tego pojezdzilem trochę dzisiaj i jakby tego stukania już nie słychać z tych okolic.

Natomiast rozwiązaniem problem z tymi stukami co występują podczas dodawania gazu i co ludzie opisują jako zatrzymania silnika. Co sie okazało, postanowiłem podczas wystepowania tych styków dodać ssanie ale tak tylko minimalne zeby nie rosły obroty a tylko wiecej paliwa szło i stuki zanikaly.

Oczywiscie tymi stukami, zatrzymaniami okazaly sie strzaly w gaznik czego powodem byla uboga mieszanka przy przechodzeniu z wolnych na wyższe. Dlatego podczas dodawania minimalnie gazu, podczas gdy przepustnica zaczynala sie otwierac ale iglica jeszcze nie szla w gore mieszanka robila sie za uboga i walilo w gazniki stad te stuki, zatrzymania.

Rozwiazaniem przyszlo wzbogacenie mieszanki na wolnych u mnie z 3obr na 4obr wykrecone i jak reka odjal.

Swoja droga na ile macie ustawiane sruby skladu mieszanki ?

Edytowane przez Mad Jaro