Skocz do zawartości

Silnik - stuki, puki i inne dźwięki dochodzące z silnika

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To by się zgadzało, jak dałem na 3 to walił w gaznik, 3,5 trochę mniej, w końcu dałem 4 i stuko-zatrzymania ustały. Zmienię jeszcze świece i może ciut zmniejsze jak będzie za bogatą. A ile pali ci na takim ustawieniu?

• Odpowiedzi 652
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MetalBeast

21

• Cirus

22

• nieaktywny7

33

Przyszła kolej na mnie zeby zadac pytanie w tym temacie :D Zrobiłem moim bandziorem juz okolo 6 tys km w tym sezonie i nie wiem czy moje ucho bardziej sie wyczulilo i dopiero teraz wychwytuje dziwne odglosy dochodzace z okolic silnika czy motor zaczal dziwnie pracowac....

Na nie rozgrzanym silniku jadac pomalu slysze rownomierne regularne stukanie ktorego czestotliwosc zwieksza się wraz z dodawaniem gazu o.O niestety nie mam jak tego nagrac bo dzieje się tak tylko w trakcie jazdy gdy moto jest na biegu. Po puszczeniu manetki/wcisnieciu sprzegla/wrzuceniu na luz odglos ustaje.... Zauwazylem tez ze nasila się to przy pochylaniu moto na zakretach... Nie ukrywam ze mnie to troche martwi...

Kolejna sprawa to na dosyc mocno rozgrzanynm silniku po przejechaniu kilkudziesieciu km z okolic silnika dochodzi dziwny odglos, cos jakby szum.... slychac go przy jezdzie na niskich obrotach z niewielka iloscia gazu i tu tez przy wcisnieciu sprzegla/zrzuceniu na luz odglos momentalnie ustaje. Odglos zanika rowniez po dodaniu wiekszej ilosci gazu

Spotkaliscie sie juz z takimi objawami?

P.S sorry za offto ale nei moge sie powstrzymac xD czy tylko mi tresc tematu kojarzys ie z tym filmikiem xD??:

https://www.youtube.com/watch?v=un1VhJIwnxQ

a osłuchiwałeś go jak postawisz na centralkę, bieg wrzucisz i gazu dasz? Z której strony silnika Ci puka?

odsluchiwalem na centralce na biegu i nei bylo slychac w ogole... sprawdze dzis po pracy jeszcze raz na spokojnie

no u mnie jest podobnie i mam napęd do wymiany. Na centralce nic nie słychać, a jak jadę pomału to czuć szarpanie łańcucha i pukanie przy przedniej zębatce. I to tylko pod obciążeniem bo jak gaz odpuszczę to cisza. Na wyższych biegach i przy większych prędkościach za duży hałas jest żeby to usłyszeć. Boję się, że to może łożysko wałka zdawczego.

no to u mnie objawy takie jak u Ciebie poza szarpaniem... nie zauwazylem nic takiego... a lozysko moglo by w sumie tlumaczyc tez te huczenie na rozgrzanym sielniku...

• 2 weeks later...

Też miałem stuki, szczególnie na 2 biegu pod dużym obciążeniem. Wymieniłem napęd na nowy i po kłopocie. U mnie krzywo zazębiała się tylna zębatka (jeszcze ori - jakby się lekko skrzywiła) w ogniwa łańcucha. Specyficzny to dźwięk i ciężko to pomylić z czymś innym. Wystarczy wrzucić moto na centralę i obejrzeć napęd poruszając kołem w obu kierunkach.

Co do problemu @Mad Jaro to też to miałem. Pełny serwis, wymiana przewodów WN, świec, zawory i gażniki i jest na razie spokój. Od 8km miałem może z 2-3 "puknięcia" w gaźnik.

• 1 month later...

Witam, Mnie natomiast zaniepokoił dzwiek z prawej strony silnika, pojawił Się mniejwiecej dwa tygodnie temu, nie mam pojęcia co to możę byc. Znajomy Mi mówił ze w jego CB500 było tak samo i mechanik powiedział ze to sprzęgło. 
Jakie są wasze opinie, ktos Się z takim spotkał?
Dodam, że moc nie spadła, spalanie w sumie jest wysokie bo około 9 litrów, ale to od samego zakupu(mysle ze trzeba synchronizacje zrobic)

Filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=JP3VgLKRuAE&feature=youtu.be

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Pozdrawiam

Wystarczy kliknąć tagi silnik (pierwszy w kolejce) i znaleźć ten temat. Po co za każdym razem zakładać nowy temat o tym samym?

_____

Gesendet vom iPhone mit Tapatalk

Przeszukałem bardziej dział "Technika" i "dziwne dzwieki" w wyszukiwarce, niestety nie sprawdziłem bazy wiedzy. Przepraszam mój błąd. 

Mam awarię-zagadkę. Odcina mi zapłon podczas jazdy, w zasadzie wygląda to podobnie jak strzelanie z wydechu kill-switchem, tyle że bez dotykania kill switcha.

Przykładowo: jadę wczoraj w trasie, prędkość 130-140 i przy odpuszczaniu manety obroty spadają do zera (zupełnie jakbym wyłączył go kill switchem), jest sekunda, góra dwie jazdy na 'wyłączonym silniku' potem strzał z wydechu, szarpnięcie i jadę dalej...

Nie dzieje się to po każdym zamknięciu przepustnicy, ale powiedzmy co 5-10 km. Dzisiaj zmieniłem tłumik na oryginał, ale dalej jest to samo. Może to tylko złudne wrażenie, ale wydaje mi się że obroty spadają tylko na wysokich biegach przy prędkości powyżej 120.

2-moim zdaniem-istotne fakty:

Tydzień temu byłem na obstawie weselnej i trochę przypałowałem Bandziora, odstawiłem go do garażu a po kilku dniach dopiero uruchomiłem, jako że paliwa było mało wlałem benzynkę z 'niepewnego' źródła. A więc prawie na 100% problem wyniknął po jeden z tych dwóch 'przygód'. Paliwo? Gaźniki? Zawory?

Przeszukałem bardziej dział "Technika" i "dziwne dzwieki" w wyszukiwarce, niestety nie sprawdziłem bazy wiedzy. Przepraszam mój błąd.

W mojej stopce są linki, w wolnej chwili zerknij na nie, wiele rzeczy się wyjaśni. Tagi to naprawdę bardzo praktyczna rzecz.

------

@ Kamilliverpool, sprawdź wiązkę przewodów przy ramie, czy nie jest przetarta. Druga rzecz to sam przełącznik.

_____

Gesendet vom iPhone mit Tapatalk

Paliwo nie sadze, niedawno temu mialem niewiele w baku paliwa, mylem moto a dzien wczesniej zdejmowalem bak. Pomijajac szczegoly techniczne wlalo mi sie sporo wody do baku - na oko pol szklanki i nie bylo roznicy w pracy silnika.

Druga rzecz, ja mialem podobnie gdy hamowalem i wciskalem sprzeglo, na przypchanym filtrze powietrza gasl mi silnik. Moze to jednak to?

Edytowane przez obiezyswiat

E tam- To znany objaw- Zafajdane gaźniki. Wystarczy oczyścić i problem rozwiązany.Przerabiało to już kilku forumowiczów.Najczściej pojawia się gdy komuś braknie paliwa pojedzi na drugiej rezerwie lub po zimie.

Rekawki zakasać zwalić gaźniki zdjąć komory pływakowe oczyścić odkręćić dysze przedmuchać złożyć i jazda.

NIe dotykaj śrób regulacyjnych.Blaszek od poziomu paliwa to potem nie będzie problemu z odpaleniem.

• 2 weeks later...

Jako, że jestem tu nowy chciałbym na początku przywitać wszystkich Bandytów!!!!!

Kilka tygodni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem bandziora 1200 z 2003r, motor ma przejechane 58tys km

Na początku miałem problem bo gasł mi silnik na wolnych obrotach i nie reagował poprawnie na ssanie, wymieniłem świece i filtr powietrza i problem zniknął. Silnik poprawnie reaguję na ssanie a po rozgrzaniu pracuję na wolnych obrotach. Nie wiem jednak co to za dźwięk podczas pracy, jak go delikatnie podkręcam na 1500/ 2000obr pojawia się dziwne cykanie, jakby przepuszczał gdzieś coś….. i taki delikatny hałas z samego silnika, jakby coś uderzało metalowego o siebie. Zresztą nie będę się rozpisywał bo się na tym nie znam, poniżej link do filmu, który dziś nagrałem i mam nadzieję, że wszystko wyjaśni. Dźwięki są na nim trochę przerysowane tzn. cykanie i hałas jest głośniejszy niż w rzeczywistości, ale to może dobrze, przynajmniej będziecie słyszeć o co mi chodzi. Jeżeli ktoś z was ma jakiś pomysł to proszę o pomoc bo trochę się tym martwię.

To jeszcze druga uwaga, nie rozpoczynamy nowego tematu, jeśli takowy już jest na forum. Wystarczy kliknąć w tagi. Znalezienie tego wątku zajęło mi 5 sekund: tagi silnik, a po wyświetleniu listy temat o stuki puki i suzuki.

Witam wszystkich.Podejrzewam że ten temat mógł być poruszany ale nie mogę nigdzie znależć wskazówki na temat mojego problemu.3 miesiące temu nabyłem Suzuki Bandit 650 2008 rok i generalnie jestem b.zadowolony jest jednak pewien niuans.Od samego początki na 1 i 2 biegu podczas dodania lub odpuszczenia gazu,podczas zmiany biegu,SŁYCHAĆ JEDNO METALICZNE UDERZENIE W SILNIKU i szarpnięcie.Zmieniłem cały napęd na nowy DID,sprawdziłem luzy na wybieraku,wszystko jest ok a stuk jest nadal.Radziłem się w Suzuki Wache w Poznaniu i u mechanika który zmieniał napęd gdzie sugerowano że ten typ tak ma.Nie mam póki co możliwości przejechania się na innym bandicie ale wydaje mi się to dziwne żeby tak to było skonstruowane,w sposób znaczny obniża to komfort i przyjemność z jazdy.Dzieje sie tak głównie między 2000 a 5000 obrótów,im sie jedzie szybciej i na wyzszym biegu to ten pojedynczy stuk jest coraz mniej odczuwalny.Po zakupie maszyny zmieniłem wszystkie płyny,olej jaki zastosowałem to motul 10w40 5100.Wszystkie inne elementy typu wahacz,łożyska koła czy główki ramy zostały sprawdzone i są ok.Stuk dochodzi wyrażnie z silnika,ciężko zdiagnozować z której części.Poza tym silnik chodzi super czy gorący czy zimny,nie ma jakichkolwiek problemów,na biegu jałowym też ok.Będę wdzięczny za poradę i jakieś wskazówki co to może być i czy jak twierdzą co niektórzy "ten typ tak ma".Pozdrawiam wszystkich jako nowy na forum serdecznie.

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie tematu

Ja bym zdjął jednak osłone przedniej zebatki i obadał czy jest dobrze dokrecone wszystko.Może mechanik nie zmienił Ci zębatek tylko sam łancuch.taki objaw jest prawie zawsze jak przednia zebatka jest juz zajechana,metaliczne stuki.

Post został przeniesiony. Na przyszłość polecam lekturę tego tematu:      * * * Nowy Temat - Zanim Napiszesz Nowy Temat W Dziale Technika    

W nim zawarte są zasady pisania nowych tematów na forum, a także podpowiedzi, jak korzystać z szukajki, tagów oraz porządku na forum. 

Witam to już zrobiłem ,wszystko sprawdzone,zebatki i łancuch nowe i dokręcone,pozdrawiam

Witam to już zrobiłem ,wszystko sprawdzone,zebatki i łancuch nowe i dokręcone,pozdrawiam

nie ten typ tak ma, tylko technika zmiany biegów szwankuje :) Spróbuj przy zmianie w górę lekko tylko musnąć sprzęgło. Stanowczo ale bardzo krótko i bedzie git.

Redukcje z międzygazem, też szybko, bez spadania z obrotów.

Być może technika zmiany biegów mogła by być lepsza,natomiast opisywany przeze mnie pojedynczy stuk jest także przy odjęciu gazu na 1 i 2 biegu czy przy wciśnięciu sprzęgła bez dotykania dżwigni zmiany biegów podczas jazdy.Na postoju i biegu jałowym jest wszystko ok,slychać trochę kosz sprzegłowy ale to normalne.