Skocz do zawartości

Silnik - stuki, puki i inne dźwięki dochodzące z silnika

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Być może technika zmiany biegów mogła by być lepsza,natomiast opisywany przeze mnie pojedynczy stuk jest także przy odjęciu gazu na 1 i 2 biegu czy przy wciśnięciu sprzęgła bez dotykania dżwigni zmiany biegów podczas jazdy.Na postoju i biegu jałowym jest wszystko ok,slychać trochę kosz sprzegłowy ale to normalne.

Czesc. Chyba mamy ten sam problem, z tym,że ja w mk1.

Swój przypadek opisałem w temacie dotyczącym łańcucha:

http://polishbanditcrew.pl/topic/4287-łańcuch-zestaw-napędowy-różne-problemy/?p=356570

Cięzko ten stuk zdiagnozować. U mnie delikatnie latał naciąg łańcucha( ten który wchodzi w wahacz- przy zakręcaniu tylnej osi po prostu nie było dobrze naciągnięte koło ) . Po tej poprawce dźwięk delikatnie ucichł ale wciąż irytuje. Na pewno masz dobrze sprawdzone luzy wahacza? Ja minimalne mam i celuję w to właśnie, z tym,że zabiorę się za to pod koniec sezonu bo luz  nie jest aż taki duży.

Jeśli znajdziesz rozwiązanie to byłbym wdzięczny za info :).

pozdrowienia

Edytowane przez WaluÅ›

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 652
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• MetalBeast

21

• Cirus

22

• nieaktywny7

33

Witam

Odkryłem ostatnio podczas jazdy dziwny dźwięk wydobywający sie jak by z przodu motocykla, albo koło albo silnik, ale raczej silnik.

Jest to odgłos jakby ćwierkania ptaków czy cos podobnego ( nie wiem jak go opisać dokładniej )

Wydobywa sie tylko gdy dodaje gazu na prostej czy pod górkę, gdy puszczę manetke to ćwierkot ustaje. Troszkę mnie to niepokoi i jest dość słyszalne no i nie wiem :/

A gdzieś w okolicach licznika słyszę tykanie jak trzymam na gazie takie dość szybkie i tez nie mogę wynająć co to i z kąd.

Jak ktoś sie z tym spotkał to proszę o pomoc.

Pozdro LwG

---

W pisaniu posta brał udział -Tapatalk

[sory za błędy]

-

Jest to odgłos jakby ćwierkania ptaków czy cos podobnego ( nie wiem jak go opisać dokładniej )

--

:zdziwiony: T o  pocisłeś :vampire: zaraz tobie ćwierknie jakas ptaszyna to zobaczysz :D

apropos po co zakładasz nowy temat ;)http://polishbanditcrew.pl/topic/13124-silnik-stuki-puki-i-inne-d%C5%BAwi%C4%99ki-dochodz%C4%85ce-z-silnika/

Jest to normalny odgłos. Pod zbiornikiem jest PAIR i on takie dźwięki wydaje więcej info w dziale technika

Obstawiam gniazdo wrobli pod bakiem :lol: a tak serio to z takiego suchego opisu malo co mozna powiedziec

Jesli chodzi o cwierkanie to cos o cos musi ocierac. Ja tak mam ze stopka centralna i jej odbojnikiem na dolocie wydechu. Na wolnych obrotach i jak moto stoi na bocznej to czasem slychac :)

Edytowane przez miszi

• 2 weeks later...

Witam.

Borykam sie z tym problemem juz gdzieś od roku. Tak naprawdę nie przeszkadza to w użytkowaniu , lecz męczy strasznie moje ucho. Jako że idzie zimowanie chciałbym temu zaradzić. Niestety nie wiem z czego się to wydobywa.

Pacjent to B12 K2 przejechane około 43.000 km . Jest szansa ze tyle ma gdyś ostatnio wymieniając łożysko głowki ramy było jeszcze oryginalne. Nie mialo wielkiego luzu lecz zaczęlo sie odzywać.

Co do dziwnego hurgotania. Nasila sie to z prędkością obrotową.

Badając pacjenta stetoskopem stwierdzilem że dziwne odglosy pochodzą wlasnie z alternatora. Kupilem drugi,zmienilem i dupa - to samo. Kupilem kolejny i druga dupa. Wiec rozebralem swoj,kupilem łożyska Toyo zalożyłem i trzecia dupa. Dzwiek hurgotanka największy idzie jak dotykam sondą do tylnej częsci altka.

Wrzucam filmik.Dzwięk dużo przerysowany,w rzeczywistości wszystko slychac dużo ciszej

https://www.youtube.com/watch?v=hiUR6HGqqTo

- To nie alternator.Założyłem drugi bez koła zębatego i dalej to samo.

Czy to :

a ) łańcuszek rozrządu ? - sprawdzilem zostało 5 ząbków,ale to nie świadczy że jest OK

b ) sprzęgiełko rozrusznika ?

c ) spreżynki na sprzęgle

d ) ch.. wie co ...

Na filmiku jakos dziwnie ostro zawory słychac,ale tak naprawde są OK.

Co do hurgotanka to najbardziej się ujawnia przy kręceniu manetką , jak obroty wzrastają.

Ja obstawiam łańcuch , ale nie chciałbym nikomu insynuować ;)

edit:

dziękuję za przeniesienie ;)

Edytowane przez Albin
Temat już był wiec przeniosłem

Mam to samo u siebie, tak samo jak ty alternator wykluczylem. Łańcuszek również mam 7 ząbków czyli jak nowy. Wg. Mnie jest to kosz sprzęgła czyli norma w b12 choć za każdym razem nie daje mi to spokoju. Mam przebieg 30kkm

Z ciekawością będę czekał na rozwój, może ktoś coś sensownego wniesie do tematu

W jakiś sposób muszę to sprawdzić.

W moim przypadku wygląda to logicznie. Sonda przystawiona do altka daje najbliższy i najglosniejszy dzwiek usterki. A że altek sprzęgniety jest z koszem przez koło to może i przenosi.

A co o tym sądzą inni ?

Edytowane przez Albin

U mnie słychać narastające dzwonienie/brzęczenie jakby uszkodzone jakieś łożysko. Dźwięk współgra z silnikiem tzn. częstotliwość wzrasta równo z obrotami... Jakieś pomysły? 

Przez przypadek natrafilem na ten filmik prezentujacy wydech i na nim slychac zblizone dzwonienie do mojego .

Najlepiej slyszalne od 15 sekundy na pierwszym filmiku i na drugim przy kazdym odkrecaniu manetki(z typowym harczeniem i delikatnym wyciem)

https://www.youtube.com/watch?v=KIxuXPo5oyU

Edytowane przez Albin

• 2 weeks later...

Witam wszystkich

Dzisiaj nagrałem odgłosy mojej dziorki. Moze ktoś miał podobne odgłosy??? Zaczyna sie około 30 sekundy filmu

Cholerka jak go obrucić :zniesmaczony:

Edytowane przez czechu70

ja słyszę że tam coś fuka. Jak fuka, to albo podciśnienie, albo parska w gaźnik delikatnie.

Kiedyś na warsztacie widziałem takiego co strzelał w gaźnik i obroty mu lekko przy tym spadały, ale tam było mocniej niż u ciebie. Nie wiem czy to to, ale częsta przypadłość b12

Tak organoleptycznie to jakby nieco zasysło bo patrząc na kolektor dolotowy to się lekko "kurczy". A jeżli to podciśnie to jaka jest tego przyczyna? Na cieplym silniku tego objawu niema.

Edytowane przez czechu70

Tak organoleptycznie to jakby nieco zasysło bo patrząc na kolektor dolotowy to się lekko "kurczy". A jeżli to podciśnie to jaka jest tego przyczyna? Na cieplym silniku tego objawu niema.

Króćce zawsze będą lekko pulsowały. Zobacz czy nie wali w gaźnik przy tych akcjach. Złap ręką za króćce po kolei i patrz czy nie pompuje kiedy słychać stuk.

To objawy,że olejaki żyją.

W wodniakach tego nie ma :takaemotka:

Poczujesz :)

Wyobraź sobie, że zamiast w wydech idzie w gaźnik i coś w tym rodzaju możesz poczuć. Jeśli to to oczywiście, może ktoś inny lepiej zdiagnozuje.

oki w poniedziałek ma być ładna pogoda to wystawię maszyne i sprawdzę . Dzięki za pomoc.