Skocz do zawartości

Ładowarka przerywa ładowanie

Miszua
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Niedawno zakupiłem uchwyt z portem USB, O COŚ TAKIEGO. Podłączyłem bezpośrednio pod akumulator. Problem jest tego typu, że gdy odpalę bandziora to ładowarka mi przerywa albo nie ładuje wcale, gdy silnik jest zgaszony, to ładowarka normalnie ładuje.

Sprawdziłem pod inny akumulatorem w innym moto i jest to samo. Sprawdziłem napięcie, na postoju w moim te 12V jest, na odpalonym ponad 13V i pewnie tu jest winowajca i ładowarka odcina prąd.

Myślałem nad kupnem CZEGOŚ TAKIEGO, ale po pierwsze nie wiem czy to coś da, a po drugie może jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu, może coś jest popsute w moim bandziorze czy coś.

w zasadzie ladowarki  sa uniwersalne. 12 24 i lub maja duzą toleracje.. brdziej obstawiam to ze cos na  napieciu stalym jest  . jakis przebieg.. ..   moze pochodzic z zaplonu lub prostownika..... sparwdzil bym prostownik w moto.. jest w  reg.  w 1250 i 650.. a w 1 gen. w altku. .. moze tez byc uszk. dioda . i daje np napiecie stale ale tetnioce..  i lad. bedzie glupiec.. .. trza by oscyloskop podlaczyc..i zobaczyc co tam lata w i stalacji.. moze jakies tkz. szpilki..są.. trza by prosty dlawik zrobic... sproboj takich jak sa w zailqczach komp. ferrutowe zapinane na przewod.. a jak nie . to wylutowac z zailacza.  taki rdzen pierscieniowy . i tam sa nawiniete zwoje...  plus jakos kondestaor rownolegle.. .. do yslam sie ze chinczyki przyoszczedzili. yo samo nie poecam zamieenikow zasilaczy do laptopów.. rozpiepszaja sytaem ladowania w laptopie.. palą sie mosfety.. chinczyki stosuja polowe elementow tego co oryginal..ps. ladowarki sam. to takie male przetornice.. i nie daja na wyjsviu stalego napiecia  tylko impulskowe

Edytowane przez Maryusz
  • Upvote 1

Najprostszą rzeczą jaką mogę teraz zrobić, z tego co zrozumiałem ferryt poprostu zapiąć na kabel? I dodatkowo dać kondensator?

tak.. ajak nie to musial bys wylutowac ze starego zasilqcza.. od pc.. tego duzego zasilacza..  tam sa takie..  dac w szereg.. a jak nie to sa gotowe na allegro..   filtry przeciw zaklocwniowe.... ale mysle ze to powinno dac rade

20200925_144703.jpg

Edytowane przez Maryusz
  • Upvote 1

Ehh zaczęło lać i nie mam jak przetestować, a jak stoi to i tak ładował wcześniej, a podczs jazdy nie.

Klik

Coś takiego byłoby okej? 

powinno dac rade.. ale sprobuj  na poczatek temtego rozw. moze 6 pak sie ostanie😉

Edytowane przez Maryusz

Pogoda chwilę pozwoliła i z wjazdu nie wyjechałem już przerywało, mam wrażenie, że może ta ładowarka jest rozwalona, albo coś

Tak się przyglądam temu tematowi i nie mogę pojąć, żeby po zakupie (bez urazy) chińskiego bubla jeszcze coś do tego kombinować i modyfikować chińską myśl techniczną? To ewidentnie jest uszkodzona ładowarka, bo tak być nie powinno. One są tak robione, że nawet poniżej 10V będą działać do (w większości przypadków) 24V. A poza tym, podłączać to bezpośrednio do akumulatora? To jest tylko proszenie się o problem w postaci wiecznie rozładowującego się akumulatora. Bo co z tego, że ma niby jakiś wyłącznik, jak on pewnie odłącza tylko wyjście na usb, natomiast przetwornica pracuje cały czas. Kolega miał dokładnie tego samego x-gripa i po dosłownie kilku dniach nie używania motocykla rozładowało mu akumulator do tego stopnia, że nawet kontrolki się nie chciały zapalić. Odłączył to i korzystał tylko jako uchwyt do telefonu. 

Jak masz możliwość to oddaj to, bo ewidentnie jest coś z tym nie tak, a ja nie wyobrażam sobie coś jeszcze kombinować przy tak prostym urządzeniu, jakim jest ładowarka. Najzwyczajniej w świecie kupiłbym zwykłe gniazdo zapalniczki i jakąś porządną ładowarkę. I absolutnie takiego rozwiązania nie podłączałbym na stałe w instalację, a jeśli już, to przez przekaźnik z sygnałem po zapłonie.

• Upvote 1

17 minut temu, seebst napisał:

Tak się przyglądam temu tematowi i nie mogę pojąć, żeby po zakupie (bez urazy) chińskiego bubla jeszcze coś do tego kombinować i modyfikować chińską myśl techniczną? To ewidentnie jest uszkodzona ładowarka, bo tak być nie powinno. One są tak robione, że nawet poniżej 10V będą działać do (w większości przypadków) 24V. A poza tym, podłączać to bezpośrednio do akumulatora? To jest tylko proszenie się o problem w postaci wiecznie rozładowującego się akumulatora. Bo co z tego, że ma niby jakiś wyłącznik, jak on pewnie odłącza tylko wyjście na usb, natomiast przetwornica pracuje cały czas. Kolega miał dokładnie tego samego x-gripa i po dosłownie kilku dniach nie używania motocykla rozładowało mu akumulator do tego stopnia, że nawet kontrolki się nie chciały zapalić. Odłączył to i korzystał tylko jako uchwyt do telefonu.

Dobra, czyli mogę to zostawić jako sam uchwyt do telefonu. Bo jednak muszę Ci przyznać rację, że to zwykła ładowarka a jeszcze trzeba kombinować. Również z tym akumulatorem rozładowanym u twojego kolegi to przemawia do mnie. 

19 minut temu, seebst napisał:

Jak masz możliwość to oddaj to, bo ewidentnie jest coś z tym nie tak, a ja nie wyobrażam sobie coś jeszcze kombinować przy tak prostym urządzeniu, jakim jest ładowarka. Najzwyczajniej w świecie kupiłbym zwykłe gniazdo zapalniczki i jakąś porządną ładowarkę. I absolutnie takiego rozwiązania nie podłączałbym na stałe w instalację, a jeśli już, to przez przekaźnik z sygnałem po zapłonie.

Coś konkretnie byś polecił? I trochę wyjaśnił, mam kupić gniazdo zapalniczki i do tego dodatkowo wsadzić ładowarkę tak?

Dosłownie zrobić taką instalację jaka jest w samochodzie?

10 minut temu, Miszua napisał:

Coś konkretnie byś polecił? I trochę wyjaśnił, mam kupić gniazdo zapalniczki i do tego dodatkowo wsadzić ładowarkę tak?

Dosłownie zrobić taką instalację jaka jest w samochodzie?

Dokładnie, jak w samochodzie. Zapalniczka np. na kierownicę lub gdzieś w owiewkę. Przykładowy link https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zapalniczki-na-kierownice-wodoszczelne-12v-8245100552

I w gniazdo wkładasz ładowarkę. Gniazdo ma gumowy kapturek, więc jest ochrona przed wodą. Wtenczas możesz to gniazdo podłączyć na stałe do akumulatora. Jednak mimo wszystko preferowałbym przez przekaźnik, aby prąd pojawiał się z chwilą włączenia zapłonu, np. plus sterujący przekaźnikiem od którejś żarówki... oczywiście po drodze obowiązkowy bezpiecznik na plusowym przewodzie od aku.

Dlatego więc ja żadnych dodatkowych rzeczy, które montowałem u siebie, nie mam podłączonych na stałe do akumulatora, tylko po zapłonie przez przekaźnik - czy to dodatkowe halogeny, grzane manetki czy właśnie to gniazdo zapalniczki. Dzięki temu wiem, że kiedy zgaszę silnik nic mi nie będzie prądu pobierało.

jesli juz to po zaplonie. a przekaznik do takich pradow nie potrzebny..   ...

a jua mam takiego gripa a raczej mialem i wylacznik odcina calkowicie ladowanie sprawdzone na 3 miesuecznym postoju oraz miernikiem  , ladowarka ewidentnie zdupcona zakladam takich mnostwo i musi chodzic jesli nie to wymiana i tyle 

Edytowane przez benywariat