Skocz do zawartości

GSF600 Szarpie i gaśnie

Camel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

trochę posiedziałem na forum ale nie byłem wstanie znaleźć odp. W ostatnim czasie zaobserwowałem problemy z odpalaniem i poszarpywanie przy przyspieszeniu. Po przeczytaniu kilku postów postanowiłem sprawdzić zawory i jak się okazało wymagały regulacji (za małe szczeliny). Po regulacji bandzior odpala od razu ale poszarpywanie nie ustało. Szarpanie przy przyspieszaniu objawia się dopiero po przejechani ok 50km (na zimnym wszystko ok) po kolejnych 10-15 km traci moc i gaśnie. Ponowne odpalenie jest możliwe dopiero po ok 2-3 min. i tak co parę km. po tych objawach zdemontowany filtr paliwa i wyprostowany wąż odpowietrzenia zbiornika (był zagięty) ale nic się nie zmieniło. Kranik regenerowany w połowie 2018r. gdzie zacząć szukać problemu?

Kiedy motocykl zgaśnie i nie możesz go odpalić zacznij od sprawdzenia iskry na świecach, takie objawy może powodować impulsator. Jeśli iskra będzie ok szukaj w układzie paliwowym. Otwórz na chwilę korek baku i sprawdz czy nie robi się podciśnienie. Jeśli Ok to zdejmij wężyk z kranika i sprawdz jak leci paliwo. Jeśli dawno nie zmieniałeś świec też warto by to zrobić. Jeśli to wszystko nie przyniesie skutku to sprawdź ciśnienie sprężania na cylindrach. 

gazniki i moze luzy zle wyregulowane skoro dopiero jak sie nagrzeje to pada.

tematow od tym jest tutaj tysiac.

Dziękuję za podpowiedzi. Na początek wymienię świece a potem zweryfikuję ten impulsator bo tak samo jest podatny na przerywanie przy wysokiej temperaturze jak czujnik położenia wału w samochodzie.

Może ktoś z okolic Warszawy ma na podmiankę sprawny na testy? 

Oj chłopie żebym ja miał z 20 lat mniej mógłbym z Tobą grzebać w garażu nawet do bladego świtu😁kup  na allego.. .. podmienisz bedziesz wiedzial... jak dla.mnie to  luz zaworowy za mały

Edytowane przez Maryusz

Maryusz dzięki za odp. luzy ustawiałem w połowie nie na min. Jednak dla pewności ściągnę dekiel i zweryfikuję jeszcze raz. Dodatkowo ściągnę dekiel impulsatora i go podgrzeję i zweryfikuje czy działa jak dostanie temperatury. 

Jak posprawdzasz wszystko i nadal nie znajdziesz odpowiedzi to wymień przerywacz kierunkowskazów. 😜

W Suzuki po 2000r. przez układ przerywacza zasilany jest moduł, szczególnie chińskie przerywacze mają tendencję do przerywania obwodu jak się nagrzeją. 

W swoim projekcie miałem podobne objawy, tyle że gasł dopiero po 70 km. 

Najlepiej kup ori Denso 

Jak już się poddasz to dam Ci namiar na mechanika z Czerska koło Góry Kalwarii. Pracował kiedyś w ASO Suzuki. Jak coś to pisz

Na trop przerywacza kierunkowskazów chyba bym nie wpadł. U mnie też gaśnie po ok 60-70 km. Asterix jak możesz to podeślij mi namiar na tego speca bo do góry mam zaledwie 15 km. 

6 godzin temu, Camel napisał:

Na trop przerywacza kierunkowskazów chyba bym nie wpadł. U mnie też gaśnie po ok 60-70 km. Asterix jak możesz to podeślij mi namiar na tego speca bo do góry mam zaledwie 15 km. 

wysłałem Ci wiadomość priv z namiarem