Skocz do zawartości

Przeróbka Wydechu Seryjnego Na Przelotowy

Gość uFo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zapodać tu krotki opis co,jak i gdzie jeśli ktoś chciałby sobie
zrobić przelot ze swojego oryginalnego komina.

Potrzebne będzie:
-imadło
-kombinerki
-szlifierka ręczna (tzw gumówka)
-dobry brzeszczot tez się przyda
-klucze do odkręcenia wydechu
-izolacja kominkowa (wełna mineralna z jednej strony zbrojona alu) 45cmx45cm
-taśma izolacyjna
-co się tam jeszcze nawinie

A wiec jak wiadomo od czegoś trzeba zacząć, tak wiec zalecam odkręcenie komina;)
Jeżeli ktoś będzie chciał robić cala robotę z założonym kominem to jego sprawa
jednak będzie mu znacznie ciężej.

1) ściągamy komin i montujemy go w imadle po czym gumówka w rękę i jedziemy

ihost_1330359996__be3e5d0a475ef885med.jp

UWAGA:
należny 'wyciąć' ten spaw co jest zaznaczony,najpierw tniemy od strony
zewnętrznej a później wewnętrznej

2) następnie chwytamy za kombinerki i wyciągamy środek (troszku się trzeba namęczyć)
po tej udanej operacji mamy coś takiego:

ihost_1330359958__748fb22157db768dmed.jp

3) bierzemy to co wyciągnęliśmy z komina, chwytamy za szlifierkę i
a ) zeszlifujemy punktowe spawy które trzymają przegrody w tej siatce
b ) wycinamy w zależności od naszych upodobań pasek jak na foto

ihost_1330359964__9424be1a9ef73ad4med.jp

UWAGA:
im mniej wytniecie tym mniej 'napchacie' izolacji co za tym idzie
będziecie mieli głośniejszy wydech.

c) wyciągamy przegrody które znajdowały się w siatce

4) bierzemy izolacje i kładziemy aluminiowa strona na ziemi po czym kładziemy na niej
siatkę i ciasno zwijamy.
po zwinięciu bierzemy taśmę izolacyjna i obwijamy dookoła

ihost_1330359971__9690aec14e420e81med.jp

UWAGA:
należny pamiętać żeby przed zawinięciem w izolacje 'nałożyć' na siebie odcięte
strony siatki

taśma izolacyjna wypali się co spowoduje rozszerzenie się tej siatki

5) gotowca wciskamy do pustego komina

ihost_1330359947__24b69d137fe66dc9med.jp

6) spawamy to co na samym początku odcięliśmy (oczywiście spawamy nierdzewka)

7) montujemy komin z powrotem do moto

8) cieszymy się wykonana praca i pięknym basowym brzmieniem

ofkorz można pominąć punkty od 2 do 5 i jeździć na pustej puszcze
ale nie polecam

Mam nadzieje ze jakoś w miarę to wytłumaczyłem... ale to i tak nic trudnego wiec każdy kto chce to powinien dać sobie z tym rade smile.gif

FILMIKI:

przed:
http://www.youtube.com/watch?v=qpZ63fp4yg4&feature=player_embedded

przelot:
http://www.youtube.com/watch?v=vo0Yq589Ae4&feature=player_embedded

przypis:
wszystko to w celach informacyjnych, nie ponoszę odpowiedzialności za wszelakie uszkodzenia etc. wink.gif

Dzieki za super tutorial, napewno się przyda wielu osobom.

dobry tutek. A brzmienie nie porównywalne, tylko czy z czasem po takiej przeróbce zawory nie dostają w dupe ? bo jak by nie patrząć pocoś to wnętrze jest.

Brzmi super..:)... jak rasowy przelot.... dobra robota..:)

super poradnik :) jak tylko będę miał trochę więcej wolnego czasu to biorę się do roboty, wielkie dzięki

pozdrawiam

No super patent nic nie kosztuje,no prawie-trochę czasu.

Najtrudniejsze chyba tylko tutaj bedzie pospawanie tego spowrotem, ale to mozna do fachowca dac jakiegos.

A tutek bombowy

@ Sobota

zrobilem na tym przelocie dosc trochu km i teraz po niewielkim przegladzie nie stwierdzam zeby sie cokolwiek stalo

@ Czerech

w sumie to mi to sasiad spawal bo raz ze nie mam spawary a dwa umiejetnosci do spawania takze :P

@ k@z!k

ja problemow nie mialem zadnych

i dzieki jeszcze raz za slowa uznania ;)

:blink::lol::D A żeby dopełnić obrazu całości yo jak ma na imię piesek?

:):):) Mam identyczny pług :D. A wydeszek klasa. jak dorwę kiedyś używkę za małe pieniądze to się pokwapię na taki zabieg.

to troszq teraz krytyki

Wełna mineralna napewno ze wzrostem obrotów będzie się ulatniała z tłumika :P bo bedzie ja wydmuchiwało do wygłuszenia i uszczelnienia tłumika jest używana wełna szklana wypalana w sumie bardziej wygrzewana w zależności do jakiego auta ... i jakiego silnika są rożne rodzaje wełny o rożnym oznaczeniu i zawartości żywicy lub tez tak zwany powertex wełna szklana i mineralna i potocznie nazywany sznurek :P

Bo welna do ocieplenia jest do ocieplenia przystosowana .. wiec bedzie sie rozwarstwiała oraz wydmuchiwała po kawałku bo w większości składa się z małych włókien szklanych :P ale gratuje dzęk ładny P:

Yoshimura ... dźwięk :lol:

to troszq teraz krytyki

Wełna mineralna napewno ze wzrostem obrotów będzie się ulatniała z tłumika :P bo bedzie ja wydmuchiwało do wygłuszenia i uszczelnienia tłumika jest używana wełna szklana wypalana w sumie bardziej wygrzewana w zależności do jakiego auta ... i jakiego silnika są rożne rodzaje wełny o rożnym oznaczeniu i zawartości żywicy lub tez tak zwany powertex wełna szklana i mineralna i potocznie nazywany sznurek :P

Bo welna do ocieplenia jest do ocieplenia przystosowana .. wiec bedzie sie rozwarstwiała oraz wydmuchiwała po kawałku bo w większości składa się z małych włókien szklanych :P ale gratuje dzęk ładny P:

Racja, też jestem ciekaw czy aby nie będzie fruwać, przy dodawaniu gazu na światłach. Wełniany puch na maskach... hmm puszkowi się oburzą. :D

@ MaQ

oczywiscie ze na poczatku przy pierwszych kilkunastu kilometrach pprzy mocniejszym odkreceniu manety

niewielkie ilosci welny wyfruwaja ;) ale tylko do czasu, jak tasma sie wypali i ta siatka w srodku sie 'rozszerzy'

to tak bedzie przylegala do tej waty ze pozniej juz nic nie wyleci ;) a szklanej nie uzywam bo jak raz uzylem

to pozniej przez tydzien sie musialem drapac :P a po mineralnej tylko 2 dni :P

tak ze mam nadzieje ze tu Ci wyjasnilem co i jak :)

@ Tolinek

upierdliwy pies sasiada, kropka sie zwie hehe

Racja, też jestem ciekaw czy aby nie będzie fruwać, przy dodawaniu gazu na światłach. Wełniany puch na maskach... hmm puszkowi się oburzą. :D

nie sadze zeby platy tej waty az sie wydobywaly a ze troche kolesi w autach poswedzi od tej waty to nie zaszkodzi :) ladnie zrobione uFo

Gratki uFo, profesjonalna robota :)

A woli sprostowania na temat wełny mineralnej (kamiennej) to mogę się co nieco wypowiedziec bo mam okazję tym handlowac na codzień. Wełna ta wytapiana jest z bazaltu w bardzo wysokiej temperaturze. Oznaczona jest ona klasą niepalności A1, co w praktyce oznacza, że zaczyna się topic dopiero powyżej 1000'C (nie to co wełna szklana ok. 500'C)a zapewniam, że w naszych kominach takiej temperatury nie ma :) Co do rozwarstwiania i pylenia wełny to wiadomo, że na początku będzie najgorzej, ale spokojnie luźne włókna wylecą i wszystko będzie git (tym bardziej, że ta siatka się rozszerzy). Na pewno nie będzie tak, że cała wełna się wypali i wyleci :)

MaQ - wełna której użył uFo to prawdopodobnie Firerock, a to nie jest wełna dociepleniowa tylko izolacyjna a to dwie różne sprawy. Są to płyty wysokotemperaturowe z wełny mineralnej z okładziną z folii alu do izolacji termicznej.

Jej praktyczne zastosowanie to izolacja termiczna kominka, a w szczególności jego tylnej ściany lub obudowy wkładu kominkowego. Najlepiej sprawdza się w temperaturze do 600'C.

To by było na tyle :)

Aha i proszę wełny nie nazywac watą, bo watę to się kupuje w aptece :D

Edytowane przez Majki

No to troszkę rozjaśniłeś temat jeśli biega o wełnę :)

ok je3śli tak twierdzisz to ok ja pracowałem w tej oto fabryce więc i ja mogę coś powiedzieć ale kłócić sie nie bede

http://www.dbw.pl/dbw_pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=39

hahah Majki jaki ty znawca:D przypomniala mi sie pani od materiałow budowlanych :D "nie wolno mowic wata-to tak nie po naszemu ludzie!"

hahah Majki jaki ty znawca:D przypomniala mi sie pani od materiałow budowlanych :D "nie wolno mowic wata-to tak nie po naszemu ludzie!"

kazdy ma jakiegos bzika.....

Bzik czy wiocha, nie będziemy się kłócili o terminologię ;) W ten sposób wykonany tłumik jest c****wy.

Średnica tego czegoś powinna być mniej więcej taka sama jak rury dolotowej w przeciwnym razie poza

zbędnym hałasem i utratą mocy na wyższych obrotach niczego nie daje. Misiaczki-Pysiaczki :)

Z tego co zrozumialem, to najwazniejsza jest srednica tego przelotu. Pomyslalem ze mozna by bylo zrobic tak:

1. ta siatke wokol ktorej owijamy welne, zwinac to takiej srednicy jak dolot a wokol dac welne( albo troche welny i zaspawac ta siatke co by sie nie rozszerzyla lub dac opaske zaciskowa, albo tyle welny zeby wypelnila cala przestrzen i zeby siatka nie miala jak sie rozwinac)

2. w srodek puszki wsadzic kawal prostej rury srednicy dolotu, tylko wtedy nie wiem czy ma sens ta welna do okolo.

Tak pomyslalem na chlopski rozum i nie wiem czy to wogole ma jakis sens, wiec prosze sie nie smiac.

@ Tolinek

no to wiadomo ze im mniejsza srednica tym lepiej, w koncy zeby nie bylo straty mocy to 'kompresja' musi byc zachowana

@ Czerech

zaspawac na pewno nie bo sie siatka nie rozszerzy, ja to 'zpialem' drucikami na obydwu koncach i po nalozeniu welny i owinieciu

izolacja odcialem te druciki

a co do tej rury to raczej nie bardzo... jezeliby byla gladka bez zadnych dziur to by Ci to pierdzialo a nie gadalo basem

najlepiej jest wlasnie zrobic z siatki dookola owinietej grubo upchana welna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.