Skocz do zawartości

Zimowo- Wiosenne prace Remontowe

DominikDominik32
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich kolegów szukałem.ale nie znalazłem tematu podobnego I Mam nadzieję że nie będziecie.mieli mi tego za źle że stworzyłem nowy temat. A więc tak kupiłem motorek w tym sezonie I nadszedł czas by przeszedł on gruntowny przegląd. Zaczynam od całego tylnego zawieszenia, łożysk,kiwaczka,wahacz.

Pierwsze moje pytanko dotyczy łożysk w kole w jednym z nich wyczulem zużycie mianowicie w tym 

https://iv.pl/image/20201101-113716.GtvR5zm teraz koledzy jak najlepiej je wymontowac z koła trzeba kupić ściągacz bezwladnościowy czy jest jakieś dobry sposób żeby wyciągnąć tylko to ?? 

Sprawa nr.2 czy jest sens remontować cały wahacz I sprawdzać jak tam się łożyska mają czy jeśli luz jet nie wyczuwalny nie ma sensu go zdejmować ?? Jeszcze raz przepraszam za nowy temat ale chciałbym z waszą pomocą zrobić gruntowny przegląd dziorka I sądzę że komuś może się przydać taki temat wszytko w pigułce. 

Łożydko wybijasz prętem włożonym z drugiej strony. Wymienia się komplet.

Tylny wachacz zdejmij, rozbierz, oczyść i nasmaruj. To konserwacja nie remont. 

Rozumiem czyli wymieniany komplet spoko. Chciałem zmienić nazwę ale nie mogę. Czyli muszę wymienić dwa łożyska I uszczelniacze przeciwpylowe ?

1 minutę temu, DominikDominik32 napisał:

Czyli muszę wymienić dwa łożyska I uszczelniacze przeciwpylowe ?

Tak. Komplecik

2 minuty temu, DominikDominik32 napisał:

Chciałem zmienić nazwę ale nie mogę. 

Na jaką ? Podaj to zmienie 

Ziomow wiosenne prace konserwacyjne

I faktycznie wyjolem cały wahacz I jedna z tulejek na zośce ma luzik. Rodzi się pytanko też trzeba wymieniać komplet tulejek ?? 

https://iv.pl/image/20201101-134958.GtvngjD

Ale wyjechane. Tu idealnie widać, jak właściciel miał wyjebane na serwis,  slbo serwis na przegląd.

2 godziny temu, DominikDominik32 napisał:

Ziomow wiosenne prace konserwacyjne

I faktycznie wyjolem cały wahacz I jedna z tulejek na zośce ma luzik. Rodzi się pytanko też trzeba wymieniać komplet tulejek ?? 

https://iv.pl/image/20201101-134958.GtvngjD

wymień komplet - łożyska + tulejki

Faktycznie jedna tuleja jest wyjechana ale z wierzchu są one bardziej brudne tak mi się wydaje bo jeszcze ich nie wczyczyscilem. Szukam ich na.larsonie ale nie mogę znalesc.lozyska do koła z uszczelniaczami już znalazłem tych igielkowych z tulejami nie mogę. Jeszcze jedno czyś samych tuleji nie wystarczy po sprawdzałem to łożysko igielkowe I na nim luzy nie było żadnego 

Czy to są te łożyska igielkowe? 

Interesuje mnie jeszcze jedno czy w kiwaczce wachaczu występują te same wielkości tulejek I tych łożysk igielkowych ??

https://iv.pl/image/screenshot-20201101-164848-chrome.GtvC9hF

Faktycznie na alledrogo jest taniej tylko szkoda że tam znalesc nie mogę tulejek bo łożyska są w dobrym stanie. 

Bo żeby cały wahacz uzywka oczywiście nie dwie tuleje nie wspominając o lożyskach to szok.

Koledzy A powiedzcie mi jak się ma twardość tylnego amorka mam ustawione na 4 i rozumiem czym wyżej tym będzie twardszy dziorek ??

Jeśli chodzi o ustawienie zawiasu, to idealnie Stachu wyjaśnił w tym filmie

No faktycznie jest wszystko wyjaśnione. To  teraz koledzy chciałbym dowiedzieć się jak wy macie zakres skokowy z tylu ustawiony w swoich dziorkach. Przy wadze driver 95 kg ?? 

• 3 weeks later...

Witam ponownie. Koledzy mam pytanko łożyska do koła tylnego mam uszczelniacze zastosuje tamte są w dobrym stanie,łożyska igielkowe już zamówione do kołyski, teraz jeszcze tylko tuleje I z tym związane mam pytanko. Powiedzcie mi jakie są wymiary tyg trzech tuleji kołyski amortyzatora ?? 

27 minut temu, DominikDominik32 napisał:

Powiedzcie mi jakie są wymiary tyg trzech tuleji kołyski amortyzatora ?? 

tak na szybko

tu masz wszystko

https://www.bike-parts-suz.com/suzuki-motorcycle/600-MOTO/BANDIT/2004/GSF600SK4-E2-/SUSPENSION-BRAKES-WHEELS/SHOCK-ABSORBER-LINKAGE/6/2889112/P/1121

pozycja 5,8,12

Wielkie dzięki kolego. Wszystkie takie opisy znalazłem ale bez wolność i tuleji. Dzięki wielkie 👊👊

Koledzy potrzebował bym wymiary tuleji wahacza. Dałem do toczenia ale nie mogę nigdzie na stronach nawet tej powyższej znalesc wymiarów tyg dwóch tulejek. Ktoś pomoże ??

Podpytaj [mention=10215]darekb1[/mention]. Darek, to Majsterkowicz, który ogarnia temat.

Średnica zewnętrzna to rozmiar łożyska, wewnętrzna,to rozmiar śruby. Jedynie szerokość musisz zmierzyć.

Ahaaa dobra czyli muszę iść zmierzy w wahaczy łożyska I cała śrubę od wahacza. Dzięki bardzo.

19 godzin temu, krynio napisał:

Podpytaj [mention=10215]darekb1[/mention]. Darek, to Majsterkowicz, który ogarnia temat.

Wywolany do tablicy wysylam do lektury z obrazkami :) 

https://polishbanditcrew.pl/topic/31909-serwis-zawieszenia-koła-wahacz-amortyzator-łożysko-główki-ramy/

• Upvote 1

Dzięki wielkie kolego 👊

Jadymy z koksem, na zdjęciu mała pomyłka kołyska włożoną do góry nogami,uszczelnienie łożysk z alledrogo moim skromnym zdaniem tylko oringi , simmeting nie wejdzie. 

20201204_174303.jpg

20201204_174309.jpg

20201204_174314.jpg

20201204_185719.jpg

Kocham zapach smaru, satysfakcja jest ogromna

Jutro zakładamy koło ,Hampel I wymieniamy płyn hamulcowy