Skocz do zawartości

Problem silnik olejak B6

Rabek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Bez powodu nie zamieszczał bym tutaj postu, a mianowicie B6 mam już z 10 lat,  i wszystko było ok do czasu.  Nie ma mocy. Nie zawsze odpala na 2 cylinder. Nawet jak odpali i się zagrzeje jest lipa, cały czas uczucie jakbym na zimnym jechał, przy dodawaniu gazu z opóźnieniem łapie i nie ma mocy jak powinien. Co robię

-wyregulowane i wyczyszczone gaźniki zostały u tego samego mechanika i zawsze było cacy

-luzy zaworowe ok ( łańcuszek nowy może ma 15 tys )

-nie mam filtra paliwa

-filtr powietrza nowy

-kranik ok

-miałem przebicie na jednej fajce zmieniłem ją  ( ale to nie ten cylinder nie palił)

-iskra na świecach ok

i po 50 kilometrach zalało go dosłownie i świece i paliwo w olej poszło

-zmieniam olej i filtr

-nowe świece - iskra mocna

znowu regulacja + czyszczenie + mała zestawy naprawcze - chwilowo lepiej i dalej to samo

jakiś czas przed tymi  miałem pewien dziwny objaw, przy kręceniu rozrusznikiem nagle przerywał jakby ktoś wpierd...śrubokręt w rozrusznik , z czasem nie byłem pewny czy to  z rozrusznika, rozrusznik rozebrany złożony dalej to samo  i  czasami było uderzenie , chwilę nie kręcił jakby coś blokowało podczas kręcenia i cisza, ale po kilku chwilach zakręcał normalnie.

Jak mi ktoś pomoże będę w ch.... wdzięczny

Edytowane przez Rabek

może gaźniki są już na wykończeniu. Czy gaźniki były myte ultradźwiękowo po tym jak poszło paliwo do oleju?

Znajomy tak miał w swojej 600tce, Nie pomagało czyszczenie  gaźników, chodził jakby na 2-3 garach za chwilę praca prawidłowa. Zamienił gaźniki od takiego samego moto i problem znikł. Znowu przeczyścili i umyli gaźniki ale dalej było to samo. Kupił używki, zrobił im serwis i jest ok

Może faktycznie, trzeba porządnie wyczyścić  gaźniki, z drugiej strony mechanik wyczyścił gaźniki i oddał motocykl z problemem ?

Po wyczyszczeniu pracują normalnie, jak wróciłem do domu 10 km już były pierwsze złe objawy przy przyspieszaniu. od 10 lat robił mi te gaźniki zawsze było w porządku. Nic szukam całych gaźników. Od lewej 1234   nie pali często 2, ale jak odpalam bez 1 i 4 , to 2 zawsze odpala....

Edytowane przez Rabek

28 minut temu, rolo napisał:

A kranik Ci nie przelewa czasem za dużo paliwa?

Mógłbyś wyjaśnić na czym maiłoby polegać przelewanie kranika? Czy w tym kraniku jest dysza, która się rozkalibrowała?

Rabek Może zwyczajne pora na wymianę zaworków w komorach pływakowych, bo nigdzie nie doczytałem o ich wymianie?

Edytowane przez Kazmir
  • Upvote 1

6 godzin temu, Kazmir napisał:

Mógłbyś wyjaśnić na czym maiłoby polegać przelewanie kranika? Czy w tym kraniku jest dysza, która się rozkalibrowała?

Nie rozbierałem tego,ale miałem swego czasu taki problem ,że dostawal za dużo paliwa które prócz tego ,że zalewalo świece to dostawało się do oleju. Przyczyną okazal się kranik ,który mimo ,że był ustawiony na pozycje do jazdy to i tak przepuszczał za dużo paliwa. Mechanik wymienił kranik i problem znikł. 

Edytowane przez rolo

a może jest pełno syfu w baku i idzie to na zaworki iglicowe. 

zaworki wymienione były w zestawie naprawczym, wymienię kranik, jak nie pomoże całe gaźniki

A pływaki prawidłowo ustawione ? Od tego bym zaczynał.

Kawałek przezroczystego wężyka 5-10 minut i sprawdzone.

sugerując sie wypowiedzią kolegi chyba tak Tomku. Mechanik powinien to zweryfikować przy rewizji gaźników

• 1 year later...

Przyczyną były takie tulejki na dole w gaźnikach były na nich malutkie zadziory.... I teraz pytanie, w zeszłym sezonie mechanik mój te zadziorki poobcinał ale te tulejki są do wymiany, wie ktoś jak ich szukać aby kupić nowe? Jak to się nazywa ??

Ale odkop. 🙂. Od tamtej pory moto stoi u mechanika?

nie, jeździłem ale muszę je wymienić, ścięte zadziorki zostały ale to doraźna naprawa  :)

Dobra już wiem że to o przepustnice chodzi. Macie dobry sklep gdzie można kupić  ??

Cytat

jak podasz nr czesci to cos sie pomysli bo nawet nie wiem o czym mowisz sklepmoto46.pl tam masz fiszki 

• 1 month later...
  • Problemem były przepustnice, we wersji z 98 r, są z czegoś alupodobnego, natomiast ich środek jest z jakiegoś materiału jak teflon, miałem na nich zadziorki i to byla przyczyna moich problemów, czy jak usunę te warstwę z tworzywa nic się specjalnego nie stanie ?

@benywariat chodzi o przepustnice co z membraną chodza razem i iglica

Jak Ci benzyna poszła do oleju to masz i problem z kranikiem dalej.

Przerabiałem podobny temat i jak chociaż w jednym miejscu trzyma ( kranik albo zaworki/gaźnik) to się benzyna nie dostanie do oleju.

tam jest ok,zawiesza się na tych zadziorach bo środek wyłożony jest tworzywem, i porobiły się zadziorki, co je usunę pojawiają się nowe. Czy jak je usunę ta warstwę całkowicie do samego metalu ( w moim są metalowe) to nie będzie miało jakiegoś specjalnego wpływu na pracę?

Zaworki są ok, też je wymieniałem. Chodzi mi o tą cześć która jest wyłożona jakimś tworzywem, od środka.... Po ścięciu zadziorów z tego tworzywa gaźniki pracują normalnie, teraz po zimie znowu jest kłopot bo znowu gdzieś się rozwarstwia. Starsze generacje mają je z duropodobnego tworzywa ( w moim wyłożone dodatkowo jakimś teflonem ), nowsze już plastik.

1_max.jpg

Edytowane przez Rabek