Skocz do zawartości

Zakładanie owiewek bocznych

januszpien
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym założyć owiewki boczne na nogi do Bandita 1250SA z roku 2007.

Owiewki te występowały w wersji Ground Touring.

Owiewki mam zakupione tylko szukam zestawu montażowego aby można było je przykręcić.

Może ktoś ma na zbyciu taki zestaw montażowy lub schemat montażu tych owiewek ...

• 3 weeks later...

Owiewki z wersji GT założone gdyby ktoś prosił o pomoc w ich załażeniu ...

to zrob chlociaz zdjecia jak to wyglada i napisz pare slow...

Ja będę wywalał ze swojego jak już do mnie dojedzie. To mogę zrobić procedurę odwrotną 😁

A dlaczego będziesz ściągał owiewki - ja kupiłem bandziora z myślą ich założenia ...

Bo podobno oryginalna wersja GT miała dwa wentylatory na chłodnicy, żeby nadrobić straty w chłodzeniu. Wersje bez owiewek mają jeden wentylator.

Ja czytałem, że odnośnie chłodzenia to nic się nie zmieniło. W Suzuki gość mi powiedział, że nie było fabrycznej wersji Ground Touring - z taśmy schodził zwykły 1250 SA w potem dokładali w serwisie do niego owiewki + turystyczną szybę i tak wyglądała wersja GT. Byłem też wcześniej oglądać wersję GT i właściciel miał tylko jedną chłodnicę.

A u Ciebie jaka wersja  - masz te dwie chłodnice ?

... dwa wentylatory 🙂

To muszę chyba pogadać z mechanikiem, żeby przymierzył się do założenia drugiego wentylatora ...

Swoją drogą to ciekawe czy GSX 1250 miał dwa wentylatory przy chłodnicy bo tam owiewki były fabryczne

Mam wersję 650S i dołożyłem owiewki.

Od tego czasu wentylator bardzo często pracuje.

Przed założeniem pracował sporadycznie tylko w bardzo powolnym ruchu miejskim.

Jak widać owiewki mają spory wpływ na chłodzenie szczególnie latem, ale czy dokładanie drugiego wentylatora jest konieczne to ocenię latem bo ostatnie niestety mi uciekło.

Sprawdziłem i GSX 1250 ma większą niż bandit 1250 chłodnicę i dwa wentylatory

Chłodnica w moim jest na pewno mniejsza bo musiałem tulejki dystansowe zakładać.

Zobaczę co będzie wchodziło w grę i za jakie pieniądze, może sama wymiana chłodnicy na tę z 1250 wystarczy.

Januszpien mieszkamy blisko siebie , możemy w sezonie się trafić i porównać jak mamy założone te owiewki bo moje są akcesoryjne a nie stricte z wersji GT.

A czy te dwa wentylatory obracają się jednocześnie, czy może wpierw jeden się obraca, a gdy nie zbije odpowiednio temperatury to drugi się załączy? I ciekawi mnie, czy ta większa chłodnica podpasuje do mniejszego i czy chłodzenie wówczas będzie wydajniejsze...

Moje owiewki też są akcesoryjne z Motoplast. Mocowania dorobił mi mechanik. Porównanie to dobry pomysł!:-) Odnośnie chłodzenia to może ktoś zakładał drugi wentylator do chłodnicy i może coś napisać jak to technicznie i finansowo wygląda... 

10 godzin temu, seebst napisał:

A czy te dwa wentylatory obracają się jednocześnie, czy może wpierw jeden się obraca, a gdy nie zbije odpowiednio temperatury to drugi się załączy? I ciekawi mnie, czy ta większa chłodnica podpasuje do mniejszego i czy chłodzenie wówczas będzie wydajniejsze...

Znalazłem, że:

Główny wentylator uruchamiany jest przez czujnik temperatury w chłodnicy. Włączenie następuje przy temperaturze płynu 105 °C, a wyłączenie przy 100°C.
Wentylator drugi sterowany jest z ECM i startuje przy 110°C a wyłącza się przy 108°C.

• Upvote 1

Jeden wentylator wystarza w zupełności, nie ma co bić piany. 

Konsultowałem sprawę z moim mechanikiem i mi przekazał, że przy normalnej eksploatacji ma szans przegrzać tego silnika w wersji z owiewkami bocznymi więc jeden wentylator w zupełności wystarczy.

P.S.

Hayabusa jest cała obudowana i też ma jeden wentylator  :-)