Skocz do zawartości

Konkurs

Tomek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z podstawowych rzeczy to płyny , olej i całe oświetlenie.

• Odpowiedzi 265
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Tomek

31

• Rabek

21

• artur

20

Płyny, olej, światła i naciąg łańcucha ; )

prawko nie tak dawno temu zdawałem (i nadal je mam :D) a więc będą to:

- światełka (stopu, mijania, drogowe, pozycyjne)

- ciśnienie w oponkach

- naciąg łańcucha

- poziom oleju

- poziom płynu hamulcowego

- sprawność hamulców

- brak luzów w kierownicy

- no i oczywiście czy jest rosołek w zbiorniku :)

- ustawienie lusterek

- naciag lancucha

- dzialanie swiatel (w tym kierunkowskazy i stop)

- dzialanie sygnalu dzwiekowego

- poziom plynow (hamulcowy i olej)

- można, ale nie trzeba cisnienie w gumach, oraz ich stan

- ilość benzynki

- swoją trzeźwość ;)

uwazam ze Tomku mimo wszystko powinienes przy pytaniu dopisywac kiedy masz zamiar zakonczyc dane pytanie...takie strzelanie ze tu szybko jedno po drugim bez mozliwosci zastanowienia lub wyjechania na weekend jest wg mnie bez sensu...przez to ze mialem zapchany weekend i poczatek tygodnia przepadly mi chyba dwa pytania;/ smutno;/ tyle odemnie-na pytanie odpowiem jak bede miec chwile na zastanowienie bo pisze tak o na szybko...

przeciez tu chodzi o fun a nie o to czy ktos jest 2 czy 3 pytania do tyłu, Cielak nie kombinuj

Zgadzam się z Wojteckim . Obecna forma mi odpowiada, nigdy nie możesz być pewny czy w danym dniu ominą Cię 3 pytania , czy może tylko jedno ; )

uwazam ze Tomku mimo wszystko powinienes przy pytaniu dopisywac kiedy masz zamiar zakonczyc dane pytanie...takie strzelanie ze tu szybko jedno po drugim bez mozliwosci zastanowienia lub wyjechania na weekend jest wg mnie bez sensu...przez to ze mialem zapchany weekend i poczatek tygodnia przepadly mi chyba dwa pytania;/ smutno;/ tyle odemnie-na pytanie odpowiem jak bede miec chwile na zastanowienie bo pisze tak o na szybko...

Cielak nie płacz, dostaniesz ode mnie taki kubek pod choinkę, chcesz? :)

Mamy już odpowiedzi :)

Prawidłowa odpowiedź to

Oświetlenie

Olej

Łańcuch (nasmarowanie oraz naciąg),

Opony-Czy nie mamy kapcia

anan7 0 artur 2 Cielak 3 Czerech 2 diabelok 3 Ezakiel 1 FloRaS -1 Jacekrysiek 0 JackRM -1 Maaaaaarek 2 Majki 0 Manitou 1 marcyful 1 Matis 1 Michail -2 qnerk 1 Rabus 2 RafalS600 -1 Suzikala 2 Turas -2 wojtecki -1 ZaQaZ -2 Zulus -1

W podróży po przejechaniu takiej odległości przed dalszą jazda bezwzględnie należy sprawdzić.Kolejność przypadkowa.Ja taka stosuję :)

-Nasmarowanie i naciąg łańcucha

-Stan oleju

-Zerkam w wziernik płynu hamulcowego

-Siadam na motocykl zaciskam hamulec i sprawdzam czy dział czy nie ma jakiś niepokojących dźwięków/luzów

-Sprawdzam czy oponki nie kucają(czy ciśnienie na oko jest ok czy nie złapaliśmy kapcia)

-Po przekręceniu stacyjki czy działają kontrolki oleju ładowania(u niektórych ABS,Wtrysk)

-Odpalam patrze czy kontrolki zgasły.Zsiadam z motocykla i sprawdzam oświetlenie przód(postojowe, mijania, drogowe) tył(pozycja, oświetlenie tablicy,światło stop (ręka i noga)),kierunki.

Lecimy dalej.

Jak pomyślał tak tez zrobił i za sprawdzanie się zagrała.Sprawdził łańcuch jest OK smarowniczka przydała się.Ogląda motocykl dalej.Jego oczom ukazał sie widok, który doprowadził do podniesienia ciśnienia.Za mało oleju.Kurcze jaki wlałem-zastanawiać się zaczyna

-Jaki ja olej zalewałem.Tak pamiętam to był Motul.

Pobiegł więc na stację benzynową która mieściła się tuż obok.Olejów cała masa.Castrol,Mobil.Shell.Wszystkie samochodowe.Rozgląda się dalej i innych nie widzi.

-Czy dostane olej Motul5100 10W-40-Pyta grzecznie sprzedawcy.

-Nie mamy takiego oleju-odpowiada

-A do czego ten olej-podpytuje sprzedawca widząc mundurek Tomka.

-W motocyklu poziom spadł poniżej minimum

-Został mi literek Shell Advance VSX4 10W40.Też jestem motocyklistą.Wymieniałem w swoim.Może to ciebie poratuje?

Czy nasz bohater może zastosować ten olej do swojej maszyny .Czy ma szukać dalej?

tak, moze zastosowac ten olej

Może:)

10W40=10W40 Tak :)

Zanim zadam kolejne pytanie i podam odpowiedź zapytam tak:

Czy ktoś sprawdził czy oleje są mineralne,syntetyczne, półsyntetyczne?

motul jest półsyntetyczny i shell tez jest półsyntetyczny, 10w40 oba wiec może.

tak moze:D

ja sprawdziłem ale tego nie zaznaczałem bo napisane było dokładnie Shell Advance VSX4 10W40 -jest półsyntetyczny a natomiast

Shell Advance Ultra 4 10W40 to syntetyk.

Oczywiście że te oleje można mieszać.

Olej obecnie produkowane są mieszalne.Jedyne co należy pamiętać to jaki rodzaj oleju zastosowaliśmy.Półsyntetyk,syntetyk,minerał oraz typ 10W40 15W-50 itd.Marka nie ma znaczenia

Uwaga!Stosowanie oleju samochodowego może się skończyć niezbyt miłymi objawami.Dodatki stosowane w celu zmniejszenia tarcia i inne bajery skutecznie doprowadzaja do ślizgania się sprzęgła.

anan7 1 artur 3 Cielak 4 Czerech 3 diabelok 4 Ezakiel 2 FloRaS -1 Jacekrysiek 1 JackRM -1 Maaaaaarek 2 Majki 1 Manitou 1 marcyful 1 Matis 2 Michail -2 qnerk 1 Rabus 3 RafalS600 -1 Suzikala 2 Turas -2 wojtecki 0 ZaQaZ -2 Zulus -1

No to lecimy z koksem dalej:

Zapłacił za olej 37 złotych i dalej do roboty.Wszystko jeszcze raz posprawdzał i do domu rozpoczyna się jazda.Jest wypoczęty Dziorek chodzi jak marzenie coś go korci żeby jeszcze gdzieś zabłądzić.Jednak sobie przypomina że banknotów więcej nie ma.Jedzie więc do domku prosto a tu nagłe słychać łoskot.Zatrzymuje się zdziwiony a to osłona o wachacz wali jak szalona.Odkręciła się jedna śruba.Co ma zrobić jak jej nie ma?

trytytki w ruch i po sprawie :) zawsze je wożę pod siedzeniem ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.