Skocz do zawartości

[Buty] Axo Touring Waterproof Oraz Mdk Toring

Tomek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze spora grupa osób nie wie jakie kupić sobie buty na moto postaram się przyblizyć deko temat opisując dwa modele butów turystycznych.

AXO Waterproof Touring model 2001

Niestety nie dysponuje orginalną fota ale buciki bardzo podobne do modelu Q4 tej firmy

ihost_1331825752__2010-axo-q4-waterproof-touring-boots.jpg

Materiał

-Buty skórzane

-Wkładka antybakteryjna

-Metalowa wstawka w podeszwie

-Wzmocnienia na kostce

-Wzmocnienia na części piszczelowej

-Wstawka Gore-tex lub podobna na przedniej części buta (śródstopie)

Buty przejechały ze mną około 100 tyś km w różnych warunkach nie wykazując żadnych niedociągnięć produkcyjnych.Wszystkie szwy były całe.Podeszwa nie odchodziła.Nic nie pękało.Suwak do końca pracował idealnie.

But raczej na stopę szczupłą z uwagi na przewężenie w przedniej części.

Podczas jazdy w deszczu pomimo zastosowania materiału z membrana na przedniej części but nie przepuszczał wody.Jedyna woda jaka kiedyś mi się do stała do buta była to z nakrywającej mnie fali którą wywołał samochód przejeżdżający obok mnie w koleinie wypełnionej wodą.Po prostu nalało sie od góry.

But podczas tych kilku lat użytkowania były systematycznie pastowane a materiał na przodzie traktowany impregnatem do odzieży z membraną.

Wady

-Ciężko założyć mając wysokie podbicie

-w temperaturze poniżej 10 stopni czuć zimno na śródstopiu

-Nasączony but wodą bardzo ciężko zdjąć

-Wysoka cena zakupu tamtego modelu

Zalet

-Nigdy nie skapitulowały podczas deszczu

-Noga nie poci się podczas jazdy w upalne dni(w moim przypadku :) )

-Wygodne do chodzenia- trzeba się tylko przyzwyczaić do sztywnej podeszwy

-Dobrze usztywniona kostka oraz podeszwa (buty wytrzymały zderzenie z samochodem- skończyło się tylko na zbitej stopie.Wiązadła stawy nic nienaruszone)

Buty wymieniłem z uwagi wygniecenia/wypracowania górnej części ochraniacza palców od dźwigni zmiany biegów.(Zaczęło uwierać)

Zakupiłem Buty turystyczne MDK

ihost_1331825774__model6010black.jpg

Materiał

-Buty skórzane

-środek buta z Cambrelle (wkładka antybakteryjna i jakieś tam bajery rowery)

-Ochrona kostki

-Ślizg ochronny na palcach

-Wstawka gumowa pod dźwignie

Na początku w pierwszym roku użytkowania było wszystko ok.Bucik wytrzymywał małe deszczyki.Zwiedził Chorwacje gdzie rewelacyjnie spisało się wyłożenie buta materiałem Camberelle.

Niestety w drugim roku użytkowania złamał się zaczep suwaka.Pękł na pół.Nie przeszkadzało to zbytnio w użytkowaniu ale się stało.

I nastało jesienne Lato.

W ostatnim okresie jak wiemy więcej padało niż było słońca.Niestety buciki te tego nie wytrzymały.Zaczęły siąknąć wodę co kończyło się mokrą stopą nawet po 40 km jazdy w deszczu.

Pękł drugi zaczep suwaka- też na pół

Buty zaczęły się pruć .Dokładnie szew przytrzymujący śródstopie pod suwakiem.

Po przejechaniu w nich około 20 tyś km stwierdzam że nie warto było do mojego zastosowania.

Wady

-Pomimo okresowej konserwacji i dbania o buty puszczają wodę

-Puszczają szwy podtrzymujące stopę

-Wbijają się w palce śruby trzymające ślizg na palcach nawet przy delikatnym przytarciu butem w złożeniu w zakręcie

-Pękające trzymaki suwaka

-Słabe usztywnienie kostki po dłuższym użytkowaniu buta

-Słabej jakości skóra użyta do produkcji butów

Zalety

-Wygodne- tu po prostu noga czuje się jak w kapciuszkach.

-Łatwe zakładanie nawet przy wysokim podbiciu

-Dają radę nawet przy wysokich temperaturach

-But wielosezonowy zarówno na ciepłe jak i chłodniejsze dni

Edytowane przez jab2