Skocz do zawartości

wiśnia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Przebóg - najechałeś na krawężnik :lol: czy trafiłeś kota :hahahaha:

Edytowane przez Wiking

Kierunki Wojteckiego leżały jeszcze po jego ślizgu  :D Podnóżek zaczął ograniczać i podnosiłem stopę, żeby i podnóżek się podnosił na asfalcie, ale nie wiedziałem, że to zaraz dźwignia hamulca jest...   Jest nie do wyprostowania  :angry:

http://www.youtube.com/watch?v=PDCq10jz0jQ

zdjcie0132.jpg

To trzeba się było kolanem podeprzeć - widziałem W TELEWIZORZE , że tak robią :zeby3:

Kierunki Wojteckiego leżały jeszcze po jego ślizgu :D Podnóżek zaczął ograniczać i podnosiłem stopę, żeby i podnóżek się podnosił na asfalcie, ale nie wiedziałem, że to zaraz dźwignia hamulca jest... Jest nie do wyprostowania :angry:

http://www.youtube.c...h?v=PDCq10jz0jQ

zdjcie0132.jpg

A tak zupełnie poważnie (no prawie :D) to fajna fotka (też bym chciał taką mieć).

A jeśli jako wybitny teoretyk mogę coś dodać - to wygląda jakbyś patrzył "pod koło"

a nie w kierunku wyjścia z zakrętu (a nawet jeszcze daaaalej - przesuwając apeks) B)

Też mam z tym kłopot...

Edytowane przez Wiking

Nie jestem w stanie spojrzeć się przed siebie, gdy mam dookoła siebie krawężniki w odległości góra 1m  :rolleyes: Takie teorie to można na torze praktykować, albo na szerokim winklu.

• 6 months later...
Nie wiem jak u innych, ale u mnie w b12 nie da rady zamknąć przodu. Tył zamknięty, buty i podnóżki trą a z przodu zastaje około 10 mm dziewiczej opony?

Ja mam to samo, ale zostaje mniej jak 10mm i raczej mnie to cieszy jak smuci, wole mieć zapas przyczepności z przodu niż punkty lansu u ziomków :P

Ja nie wiem jak wy to robicie, ale od kiedy poradziłem sobie z zawieszeniami i gąbczastym prowadzeniem bandziora to udało mi się zamknąć opony z jakiś 35mm do około 10, 15mm i ni cholery dalej nie mogę. A już raz butem pociągnąłem po asfalcie i portki szybko mi się napełniły.

A już raz butem pociągnąłem po asfalcie...

Widocznie źle trzymasz stopę na podnóżku. W złożeniu powinieneś opierać stopę o podnóżek palcami, a nie śródstopiem... To tak w skrócie.

Widocznie źle trzymasz stopę na podnóżku. W złożeniu powinieneś opierać stopę o podnóżek palcami, a nie śródstopiem... To tak w skrócie.

Raczej zawsze trzymam podnóżek bliżej palców, jak daję na śródstopie to mi się źle jezdzi. W każdym razie boję się, że mi motór wyjedzie przodem albo tyłem i stąd te niezamknięte laczki. Choć z drugiej strony przy naszych asfaltach to chyba niezła sztuka. Często i tak tył idzie lekko bokiem na wyjściu z zakrętu, wtedy kiedy tego się nie spodziewamy ;)

To trzymaj stopy bliżej, że tak powiem silnika, wtedy będziesz w razie czego tarł podnóżkami, a nie butami, szkoda ich ;)

Luz chłopaki.

Na zwykłych drogach nie da się zamknąć przodu. Jest to możliwe wyłacznie na torze, ale na typowo sportowych (albo torowych) kapciach. Zauważcie, że opony sportowo-torowe mają zdecydowanie inne ukształtowanie bieżnika. S ą jakby bardziej "szpiczaste"?

Z tyłem dużo mniejszy problem.

ja na kartingowym zamknąłem Michała PR2 na przodzie, da się ;)

A mi się wydaje, że jak chcecie podomykać przednie opony to najlepiej poćwiczcie szybką zmianę kierunku, tzn. przechodzenie z jednego złożenia w drugie a nie samo składanie moto i przycieranie czym się da :) A tak przy okazji to jak moto przyciera a opony jeszcze mają zapas to trzeba zastanowić się czy dobrze pracujecie gazem w złożeniu...

da sie zamknac przednia i tylna opone i nie potrzeba do tego toru. Ja wczesniej tez myslalem, ze jest to nie mozliwe. Od paru tygodni chodze na jazdy doszkalajace do Tomka Kulika i teraz nie mam z tym zadnego problemu i to nawet przy malych predkosciach. Zeby zamknac opony trzeba opanowac technike przeciwskretu polaczona z prawidlowa pozycja na moto czyli skret bioder, praca jednej i drugiej nogi, totalny luz jesli chodzi o trzymanie kiery i przede wszystkim patrzenie na koniec zakretu a nie pod koło. Tego sie nie da nauczyc z internetu tylko trzeba miec dobrego instruktora, ktory bedzie na biezaco eliminowal bledy.

PR2 maja dosc "płaski" profil, niech ktorys zamknie przednia supercorse dziorem to osobiscie pojade oddac poklon i przy okazji sie podszkolic ;)

da sie zamknac przednia i tylna opone i nie potrzeba do tego toru. Ja wczesniej tez myslalem, ze jest to nie mozliwe. Od paru tygodni chodze na jazdy doszkalajace do Tomka Kulika i teraz nie mam z tym zadnego problemu i to nawet przy malych predkosciach. Zeby zamknac opony trzeba opanowac technike przeciwskretu polaczona z prawidlowa pozycja na moto czyli skret bioder, praca jednej i drugiej nogi, totalny luz jesli chodzi o trzymanie kiery i przede wszystkim patrzenie na koniec zakretu a nie pod koło. Tego sie nie da nauczyc z internetu tylko trzeba miec dobrego instruktora, ktory bedzie na biezaco eliminowal bledy.

Ja chciałem tylko zauważyć, że prawidłowa pozycja na moto sama z siebie daje mniejsze złożenie moto. Przez co na tym samym zakręcie i przy tej samej predkosci z prawidłową pozycją, będziemy mieli mniej domknięte opony niż np podczas odginania ciała w stronę przeciwną do zakrętu albo podczas jazdy na "policjanta" ;)

Wiec jak ktoś chce koniecznie podomykac opony to im gorszą ma pozycje tym szybciej będzie w stanie to zrobić :) Ale na pewno nie będzie dzięki temu jeździł szybciej pomimo super podomykanych opon :)

• Downvote 1

Ja mojej PR nie zamknę - gmole mi przeszkadzają...

Jeśli wiesz jak pracować gazem w zakręcie, żeby mieć jak największy prześwit i mimo to gmole dalej przeszkadzaja, to faktycznie, pozostaje je tylko wymienic na crashpady :) A jeśli nie wiesz jak powinieneś pracować gazem, to idz do jakiejś dobrej szkoły to Cię nauczą i gmole nie będą ci przeszkadzały :)

• Downvote 1

a to nie jest przypadkiem temat o ślizgach?

• 2 weeks later...

No ja miałem wczoraj na torze ślizg życia, hehhe, tyle, że nie zamierzony. Przy ok 80km/h przegrzana Strada puściła :/

No to lipa jakie straty???