Skocz do zawartości

Albania na majówkę 2021

DaVVidMB
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nie czytałem żadnej relacji z wyprawy i dawno nie czytałem tak zajebistej relacji! Mega! Chociaż szkoda trochę tych problemów w Chorwacji, nerwów i stresu, ale jest teraz co wspominać. A nie chcieli was badać na covida na granicy, nikt nie pytał o szczepienia? I jak w Albanii wygląda sytuacja epidemiczna - maja w ogóle tam jakieś restrykcje? 

Edytowane przez seebst

Gratuluję wypadu i relacji ,fajnie się czytało !

A takich kłopotów to bym się po Chorwatach nie spodziewał !

Faktycznie musieliście na jakiegoś s....syna trafić !

A ważne informacje o aktualnej sytuacji epidemicznej ,bezcenne !

Edytowane przez mariuszn2

Zajebisty wypad, super relacja. Co do chorwacji to przekonany bylem ze turystów tam traktują po ludzku. 

Super relacja.Czy Albania jest bezpieczna?Ktoś kiedyś tu opisywał że w nocy pilnowali motocykli bo bali się je zostawić bez opieki.Jeżeli chodzi o sytuacje z chorwatami to tego bym się nie spodziewał i teraz będę się pilnował.

Albania jest bezpiecznym krajem. Motocykle nie raz zostawialiśmy w publicznych miejscach i ludzie szanowali czyjąś własność. Widać to też po ulicach np. brak dewastujących graffiti nawet w większych miastach.
Turystów traktują na 1 miejscu bo to my jesteśmy dla nich punktem zapalnym rozwoju w miejscowościach nadmorskich. Czytając przed wyjazdem blogi w internecie. Natknąłem się na zdanie kobiety, że w Albanii czuła się bezpieczniej niż w Katowicach nocą
Oczywiście unikać cyganów bo z nimi to różnie a jak jechaliśmy to były takie ,,osiedla" dywanów przykrytych eternitem.
Co do obostrzeń. W Albanii oficjalnie należy nosić maseczki i obowiązuje godzina policyjna 22-5 (na sezon mają znieść). Restauracje i usługi otwarte. W maskach chodzą starsi ludzie a na ulicach przy upale praktycznie nikt. Nawet policja maski na brodzie albo w kieszeni.
Religia. Mimo że na południu kraju jest Islam. Mało jest ludzi przestrzegających zasad religii. Kobietę w burce może widziałem jedną. Kobiety mogą normalnie chodzić na plażę i po mieście odkryte i nie spotka je żadna nieprzyjemność. Byliśmy w okresie trwania ramadanu. Czyli postu od wschodu do zachodu słońca. Albańczycy normalnie pili Rakije przy stolikach i spożywali pokarmy

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1

Bardzo mi przykro, że zostaliście tak potraktowani przez Chorwatów. 

Dzieki za relację (rada z 5E itd.) i też za info przeslane na priv. Ruszam do Ksamilu w piatek, ale planuje tam dotrzec w niedziele (po tym co napisałeś, już się przygotowuję psychicznie, że lekko nie będzie).  Potem road trip bez celu z południa na północ, więc nasze relacje się jakoś tam uzupełnią. 

Godzinę temu, klimek napisał:

Super relacja.Czy Albania jest bezpieczna?Ktoś kiedyś tu opisywał że w nocy pilnowali motocykli bo bali się je zostawić bez opieki.Jeżeli chodzi o sytuacje z chorwatami to tego bym się nie spodziewał i teraz będę się pilnował.

To chyba przesadzali ,albo to musiało być dawno temu .Jak byliśmy w Albanii w 2018 to przejechaliśmy ją prze 3 dni

wzdłuż (bogate wybrzeże ) i wszerz (bieda, wjazd od wschodu z Grecji ) to nawet przez moment nie poczuliśmy zagrożenia ,

ani my, ani nasze motki ! Raczej wszędzie czuliśmy niewymuszoną sympatię ,szczególnie na wybrzeżu.

Fajny wypad, gratki! Zresztą jak jest fajna i zgrana ekipa to każdy wypad jest fajny.

Napisz coś o kosztach całościowych wyprawy, żart.... Wiem trochę głupi.

Na tej granicy chorwackiej to wojsko powinno stać i od razu strzelać.... Widocznie hajs musi się zgadzać.... 

Do wesela się zagoi? ;D

fajnie jakby powstał filmik z tego wypad, masz coś na myśli zmontować, były kamery?

Extra wyjazd i relacja DaVVidMB ! Zazdroszczę na maksa ( ...no może nie wszystkiego 😜 ale przygody muszą być)