Skocz do zawartości

WTF z napinaczem łańcuszka rozrządu??

Emilian
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!! Wymieniłem ostatnio łańcuszek rozrządu w Suzuki GSX 1200 Inazuma [ silnik jak w Bandit 1200 ].
Mam pewną zagwozdkę. Mianowicie bolec napinacza łańcuszka rozrządu na starym łańcuszku był wysunięty bardzo mocno [ 2 ząbki pozostały na 21 ].
Jak wymieniłem na nowy [ DID 150 ogniw ] to bolec napinacza też się bardzo wysunął [ 6 ząbków pozostało na 21 ].
Czy to normalne?? A może tak bardzo ślizg jest wyślizgany?? Choć aż tyle by się zużył??
A tu film z mojej wymiany:

• 2 weeks later...

Serwus!! Czy nikt tutaj nie wymieniał sam łańcuszka rozrządu?? ;) Mam nadzieję, że ktoś się wypowie o tej ilości zębów w napinaczu na nowy łańcuszku :)

Ja nie miałem potrzeby wymieniać jeszcze u siebie.

Jednak jak pamięć mnie nie myli.Już były takie pytania. Podsumowując. Wymieniając łańcuszek, wymienić też ślizgi. 

12 godzin temu, Tomek napisał:

Ja nie miałem potrzeby wymieniać jeszcze u siebie.

Jednak jak pamięć mnie nie myli.Już były takie pytania. Podsumowując. Wymieniając łańcuszek, wymienić też ślizgi. 

Dzięki za odzew. Jakoś nie mogłem znaleźć tutaj info na temat ilości ząbków. Czyli muszę rozebrać silnik i wymienić ślizgi aby zyskać np. kolejne 6 ząbków wysunięcia napinacza??
Po prostu zastanawiam się, czy bolec napinacza w nowym motocyklu ile mógłby mieć wysunięcia.
Bo teoretyzując np. jak na 21 ząbków w nówce z fabryki miałbym połowę wysunięcia, czyli oko. 10 ząbków to by się zgadzało, że zużyte częściowo ślizgi dałyby wynik tych 6 ząbków.

Jest mały problem ze ślizgami. O ile dobrze psmiętsm.Trzeba zrzucić głowice żeby wymienić ten od strony napinacza.

W sumie u mnie po wymianie samego łańcuszka zyskałem jak pamiętam 4 ząbki za wymianę ślizgów się nie zabieram bo przy moich przebiegach to ten łańcuszek i ślizgi mnie przeżyją. 

9 godzin temu, Tomek napisał:

Jest mały problem ze ślizgami. O ile dobrze psmiętsm.Trzeba zrzucić głowice żeby wymienić ten od strony napinacza.

Tak myślałem, że bez rozbierania się nie obędzie.. Dzięki za potwierdzenie.

8 godzin temu, marek napisał:

W sumie u mnie po wymianie samego łańcuszka zyskałem jak pamiętam 4 ząbki za wymianę ślizgów się nie zabieram bo przy moich przebiegach to ten łańcuszek i ślizgi mnie przeżyją. 

Czyli tak jak u mnie. Dzięki za info.

Ja na początku tego roku dawałem Moto na serwis zaworowy i do ewentualnej wymiany łańcuszka w związku z przebiegiem blisko 100k. Jednak po rozebraniu wszystkiego nie było sensu wymieniać co, bo łańcuszek był w eleganckim stanie, nie był wyciągnięty, a co najlepsze to napinacz był dopiero na 6 ząbku!

W dniu 23.06.2021 o 05:04, seebst napisał:

Ja na początku tego roku dawałem Moto na serwis zaworowy i do ewentualnej wymiany łańcuszka w związku z przebiegiem blisko 100k. Jednak po rozebraniu wszystkiego nie było sensu wymieniać co, bo łańcuszek był w eleganckim stanie, nie był wyciągnięty, a co najlepsze to napinacz był dopiero na 6 ząbku!

No to bajerka u Ciebie. Pozazdrościć :D