Skocz do zawartości

Bandit 650N 2009 R - mój pierwszy motocykl

PiotrO
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wzrostu 176cm i ważę 70kg. Mam atletyczną posturę i kiedy szukałem motocykla dla siebie to rozglądałem się za lekkim super moto typu hus fe501 - 120kg. A jak słyszałem że moto ma 180kg to byłem przerażony jak można tym jeździć.

Jeszcze miesiąc przed zakupem Bandziora byłem przekonany, nawet rozmawiałem ze znajomym, że ja nigdy nie kupię tego typu motocykla bo:

1. Jest za szybki i zabije się na nim,
  2. Jest za ciężki jak dla mnie,
  3. Nie lubię ścigaczy bo na nich trzeba leżeć.

Mam swojego Bandziora już 2 tygodnie i...

Wszystkie moje obiekcje nie sprawdziły się!

1.  To prawda jest szybki, ale jak się ma trochę oleju w głowie to jest szansa, że nie zginę na motorze :)
  2. Wagi w ogóle nie odczuwam podczas jazdy. Jest powiedziałbym nawet że lekki i zwinny! Jedynie co to trudno jest mi go stawiać na centralną stopkę.
  3.  Na nim się nie leży! Na nim się siedzi jak na fotelu. 😍 A jeździłem supermoto to tam dopiero siodełko w dupe wchodzi 😄

Ten wstęp może komuś pomoże w podjęciu decyzji przy wyborze motocykla :)

A przechodząc do rzeczy. Kilka danych o moim sprzęcie.

CZARNY

GSF 650 N (piękna jest ta okrągła lampa )

2009 R (na wtrysku, chłodzony płynem)

28 000 km przelotu

86 KM

Prędkość max: nie wiem, ale jak na razie na 4 biegu 200km/h poszedł. (nie chce go piłować, szkoda serca... to zależy od nastroju ) Myślę że 230 km/h poleci spokojnie.

spacer.png

Nie wiele wiem o tym motocyklu jako modelu, ale jestem w nim zakochany. Obiecuje że będę studiował instrukcję obsługi.

Z takich rzeczy które rozpoczynają moją przygodę z własnym motocyklem powyżej 49ccm...

1.  Zakupiłem i wymieniłem klocki hamulcowe na przód i tył. (tył jeszcze nie bo przyszły nie takie) koszt. ok 500 zł. ( BREMBO ) 
  2. Kask Orgine wart 600zł na przecenie wyhaczyłem za 300 zł
  3. Kominiarka termoaktywna na lato 60zł (chyba przepłaciłem)
  4. Skórzane spodnie PROBIKER i kurtka MODEKA kupiłem używane, ale jak nowe na OLX za 200 zł
  5. Rękawiczki mam od military.pl Dość cieńkie i wygodne. Idealne na lato. 70zł
  6. Buty - jestem w trakcie zwrotu. Kupiłem desanty w military.pl jednak po pierwszym dniu jazdy podeszwa zaczęła się odklejać od buta 🤯 200 zł
  7. Lusterka akcesoryjne na allegro - krótkie (bardzo mi się podobają) 70 zł
  8. Smar do łańcucha, szczotka do łańcucha, chemia do mycia moto 20+25+50=90zł

Także co. Jako pierwszy post z przedstawieniem mojego Bandziora myślę że wystarczy. Nie wiem czy komuś będzie chciało się to wszystko czytać, ale mam nadzieję że tak. I Myślę że będę regularnie tutaj wrzucał i dzielił się historią moją i Bandity. 

Liczę na wasze wskazówki odnoście użytkowania, serwisowania motocykla, doświadczenia motocyklisty itp. :) 

PS.

Linki gdzie kupowałem sprzęt:

Klocki przód: https://www.xlmoto.pl/czesci-motocyklowe/klocki-hamulcowe_c51/klocki-hamulcowe_c73/klocki-hamulcowe-przod-brembo-sintered-road-spiekane_pid-PM-0083618?v=7216

Klocki tył: https://www.xlmoto.pl/czesci-motocyklowe/klocki-hamulcowe_c51/klocki-hamulcowe_c73/klocki-hamulcowe-tyl-spiekane-brembo-road_pid-PM-0083619?v=7216 (UWAGA przyszły nie takie jak trzeba)

Kask: https://www.xlmoto.pl/wyposazenie-motocyklowe/kaski-motocyklowe_c16/kaski-integralne_c39/kask-integralny-origine-dinamo-galaxi-fluo-zolto-czarny_pid-PM-4911578

Buty: https://military.pl/p/buty-bennon-grom-black-z50307 (jakość tandeta)
Rękawiczki: https://military.pl/p/rekawice-taktyczne-armored-claw-shield-flex-black-acl-33-016520-g

Smar do łańcucha: https://www.xlmoto.pl/czesci-motocyklowe/oleje-i-srodki-smarne_c2572/oleje-i-srodki-smarne_c1921/spray-do-lancucha-a9-motocross_pid-A9-110827

Lusterka: https://allegro.pl/oferta/dolne-lusterka-w-kierownice-naked-cafe-racer-bobbe-8762391977?snapshot=MjAyMS0wNy0wNlQxNDoyOTo1NC44MzhaO2J1eWVyOzE5YmQ0Zjk5MGMzMmYxNDZjOGFjMzZiNjY4MTQ4ZmFkZjMwYWJkMjhhMzhkZGY1MjVhMTAyOWQ3NjJjYzI2NmE%3D

Widać spersonalizowane moto.

Co do stawiania na centralce. Tu nie siła, tylko technika jast potrzebna. Przy mojej wątłej budowie stawiam Bandita na centralkę z zapakowanymi trzema kuframi.

No i jeszcze jedno...pojedziesz szybciej jak zapniesz 5 a później 6 bieg 🤣 🤣 🤣

Niech służy bezawaryjne.

26 minut temu, jacek1 napisał:

Te buty raczej do marszu, a nie na moto..

Dopiero zaczyna się okres dojrzewania do ciuszków na moto ;)

Ja ze awojego doświadczenua. But to podstawa. Inaczej już bym stopy nie miał ;)

Ktoś Ciebie wprowadził w błąd ,bandit to nie ścigacz ! 😂

Mariusz, jak to  "Bandzior" nie "ścigacz" ?  Mój jest "ścigaczem", bo kolor jego czerwony i jest najszybciejszy... ;) 

Ps. Bandzior waży grubo ponad 200 kg..

W dniu 18.07.2021 o 09:48, Tomek napisał:

Widać spersonalizowane moto.

Co do stawiania na centralce. Tu nie siła, tylko technika jast potrzebna. Przy mojej wątłej budowie stawiam Bandita na centralkę z zapakowanymi trzema kuframi.

Tak.techniki musiałem się nauczyć będąc dzieckiem na skuterach, ale jednak trzeba trochę siły włożyć w wciśnięcie stopki w ziemię 🤧 Z kuframi może byłoby łatwiej bo ciężar by ciągnął do tyłu 😅

W dniu 18.07.2021 o 19:37, marek napisał:

No i jeszcze jedno...pojedziesz szybciej jak zapniesz 5 a później 6 bieg 🤣 🤣 🤣

Niech służy bezawaryjne.

To jest 5 i 6? 🤣

W dniu 19.07.2021 o 09:21, jacek1 napisał:

Te buty raczej do marszu, a nie na moto..

W dniu 19.07.2021 o 09:48, Tomek napisał:

Dopiero zaczyna się okres dojrzewania do ciuszków na moto ;)

Ja ze awojego doświadczenua. But to podstawa. Inaczej już bym stopy nie miał ;)

Pewnie kiedyś dorosnę do butów Moto ,😅  

W dniu 19.07.2021 o 11:19, mariuszn2 napisał:

Ktoś Ciebie wprowadził w błąd ,bandit to nie ścigacz ! 😂

Kiedyś tego nie wiedziałem. Wygląda jak reakieta 🚀

W dniu 19.07.2021 o 13:17, jacek1 napisał:

Mariusz, jak to  "Bandzior" nie "ścigacz" ?  Mój jest "ścigaczem", bo kolor jego czerwony i jest najszybciejszy... ;) 

Ps. Bandzior waży grubo ponad 200 kg..

Tak wiem :) Ale i tak nie czuć tej masy :)

Sprawdzałem spalanie. W trybie mieszanym gdzie więcej było gazowania niż spokojnej jazdy wyszło 5.5L/100kmspacer.png

Dzisiaj mieliśmy pierwszą wspólna kąpiel ✌️😅

Co ile km smarujecie i napinacie łańcuch ?

9 godzin temu, PiotrO napisał:

Co ile km smarujecie i napinacie łańcuch ?

Smarowanko co tankowanie, a jak niesprzyjające warunki to częściej.

Napinanie- sprawdzam co smarowanie. Ostatni raz napinałem na wiosnę około 5tys. temu. W sumie tylko dlatego, ze zdejmowałem koło 😎

W dniu 21.07.2021 o 06:57, Tomek napisał:

Smarowanko co tankowanie, a jak niesprzyjające warunki to częściej.

Napinanie- sprawdzam co smarowanie. Ostatni raz napinałem na wiosnę około 5tys. temu. W sumie tylko dlatego, ze zdejmowałem koło 😎

Elegancko :) Też smaruje co jakieś 300km. Kupiłem smar, ale po smarowaniu i po jeździe robi sie jakiś czarny... nie wiem czy to dobrze? 🤔 Smar jaki miałem na łańcuchu kiedy kupowałem był szary.

Dzisiaj samotna przejażdżka i sprawdzane ile maszyna pali PB 

A więc energiczna jazda po mieście 5.5L/100km

spacer.pngspacer.png

Dzisiaj trasę obrałem Radomsko> Złoty Potok > Zamek w Mirowie > Zamek w Bobolicach > Radomsko

Spalanie 4,3L/100 km - wydaje mi się że całkiem nieźle :) 

spacer.pngspacer.png

I foteczki z pod zamków, niestety bez Bandziora :P 

spacer.pngspacer.png

spacer.pngspacer.pngspacer.png

Pozdrowionka :)

16 godzin temu, PiotrO napisał:

A więc energiczna jazda po mieście 5.5L/100km

Zależy co kto rozumie jako energiczna jazda 😏

Bardzo mało pali. Mi poniżej 5 wyszło jak z Tolą wracałem ze zlotu. Normalnie około 6.

3 godziny temu, kazek napisał:

Zależy co kto rozumie jako energiczna jazda 😏

Jak na 30 latka przystało 😅 

1 godzinę temu, Tomek napisał:

Bardzo mało pali. Mi poniżej 5 wyszło jak z Tolą wracałem ze zlotu. Normalnie około 6.

No To Tobie też mało pali. Ja  prawie nic nie waże bo 70kg i nie wożę sakiew.jedynie mały tankbag.