Skocz do zawartości

Wakuometr z Ali

AleksWWa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Koledzy nie wiem czy kogoś będzie to interesować i czy w dobrym miejscu piszę, ale zakupiłem i dziś dotarł.

Wakuometr z Aliexpress od majfrenda z Czech który wysłał z Niemiec :) Po 7 dniach jest moich rękach.

Nie wiem jakie macie z takim sprzętem doświadczenia i czy to jest coś warte, ale wydaje mi się, że w bardzo dobrych pieniążkach znalazłem więc się dzielę.
Ogólnie na 4 gaźniki kosztuje na ali ok 160zł, ja znalazłem podwójny za 42zł więc kupiłem 2 komplety z przesyłką 95zł

Załączam link do aukcji jakby ktoś chciał:

Motocykl paliwa gaźnika próżniowy synchronizator narzędzie Carb Sync Gauge 2/ 4 cylindrem na motocykl motocykl węglowodanów uniwersalny Carbu|Carburetors| - AliExpress

I zdjęcie:

spacer.png

• Upvote 1

Mam podobny zestaw tyle, że wszystkie 4 zegary na jednej płycie. Przed korzystaniem sprawdziłem odczyty każdego zegara z osobna na jednym gaźniku, wyregulowałem skalę i działa.

Generalnie to bardzo proste urządzenie ale jeśli tylko zegary są ok to spokojnie wystarczy do normalnego ustawienia gaźników. 

Jakby co to raczej nie będę ze swojego już korzystał więc mogę pożyczyć jeśli ktoś potrzebuje.

Na tej aukcji też są na jednej płycie.

Kupowałem takowe co prawda zanim jeszcze Ali istniało to jakoś niewiele się różnią i przyznam, że dawały radę. Może nie są idealnie precyzyjne jak te rtęciowe (tak pamiętam je z widzenia, nazwy już nie pamiętam) ale do regulacji i tak się nadają.

@obieżyświatchodzi Ci o carbtune. nie nie są rteciowe,  tam pracują takie metalowe słupki ale fakt wyglądają jak rtęć :)

22 godziny temu, xuled napisał:

Mam podobny zestaw tyle, że wszystkie 4 zegary na jednej płycie. Przed korzystaniem sprawdziłem odczyty każdego zegara z osobna na jednym gaźniku, wyregulowałem skalę i działa.

Generalnie to bardzo proste urządzenie ale jeśli tylko zegary są ok to spokojnie wystarczy do normalnego ustawienia gaźników. 

Jakby co to raczej nie będę ze swojego już korzystał więc mogę pożyczyć jeśli ktoś potrzebuje.

O widzisz. Sugerujesz je pierw wyregulować do jednego gaźnika? Myślałem że tylko wystarczy ustawić wskazówki idealnie w tej samej pozycji 🙈

21 godzin temu, obieżyświat napisał:

Kupowałem takowe co prawda zanim jeszcze Ali istniało to jakoś niewiele się różnią i przyznam, że dawały radę. Może nie są idealnie precyzyjne jak te rtęciowe (tak pamiętam je z widzenia, nazwy już nie pamiętam) ale do regulacji i tak się nadają.

Zgadza się, ale tak jak pisałem na jednej płycie kosztują 160zł, a na 2x2 kosztuje 84zł  - więc chyba lepszy deal za ten sam towar różniący się tylko płytką. Dzięki za info, mam nadzieje że się sprawdzą.

W dniu 10.12.2021 o 20:52, AleksWWa napisał:

O widzisz. Sugerujesz je pierw wyregulować do jednego gaźnika? Myślałem że tylko wystarczy ustawić wskazówki idealnie w tej samej pozycji 🙈

Tak, to jest standardowa technika, wyczaiłem to gdzieś na internetach. Chodzi właśnie o to, żeby każdy pokazywał to samo a przy mechanicznych zegarach łatwiej o usterkę np. w transporcie. W ten sposób upewnisz się, że każdy zegar działa dobrze i odczyty będą bliższe temu co się dzieje w rzeczywistości. W moim zestawie różnice były niewielkie ale jednak były. Tarcze nie są na sztywno zamocowane właśnie po to by można było taką kalibrację wykonać. W końcu przy ustawianiu nie ważna jest wartość podciśnienia tylko stosunek - wszędzie ma być tak samo.

3 godziny temu, xuled napisał:

Tak, to jest standardowa technika, wyczaiłem to gdzieś na internetach. Chodzi właśnie o to, żeby każdy pokazywał to samo a przy mechanicznych zegarach łatwiej o usterkę np. w transporcie. W ten sposób upewnisz się, że każdy zegar działa dobrze i odczyty będą bliższe temu co się dzieje w rzeczywistości. W moim zestawie różnice były niewielkie ale jednak były. Tarcze nie są na sztywno zamocowane właśnie po to by można było taką kalibrację wykonać. W końcu przy ustawianiu nie ważna jest wartość podciśnienia tylko stosunek - wszędzie ma być tak samo.

Dziekuję Ci za informację, sprawdzę wartości jak napisałeś :)

A co do twojej odpowiedzi, przypomniało mi się pewne zdjęcie z internetów a propos chińskich produktów :D

spacer.png

W dniu 9.12.2021 o 23:01, obieżyświat napisał:

carbtune , i  nie rteciowe to sa zwykle metalowe prety , twoimi regulowalismy pierwszy raz u mnie kiedy to bylo :D 

Edytowane przez benywariat