Skocz do zawartości

Exup a wymiana wydechów na akcesoryjne

pavlacos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście dużo czasu nie minęło i już chodzą mi po głowie akcesoryjne  kominy, a mam exup w z1000 2010. 

Dla niewtajemniczonych: takie cus co steruję cyrkulacja spalin w kolektorze, co wpływa na wzmocnienie dołu nM i ekologię 

To są jakieś klapki w tłumiku plus serwo sterujace takie o cuś

I teraz pytanko czy można to wypiąć bez ingerencji w elektronikę, sterowanie. 

Jedni twierdzą że wystarczy wypiąć linki i gotowe. Serwo zostaje i Komp nie wywala błędów, inni że trzeba kupić eliminator błędów, a jeszcze inni mędrcy że dodatkowo strojenie (kat u mnie raczej zostaje (póki co😉) , zatem sonda raczej ogarnie) 

Oczywiście zagadnienie dotyczy głównie zeta ale uwagi do exup'a i innych modeli również wartościowe 

Final tej akcji ma być taki, że wiadomo będzie fajniej pierdział i wyglądał (plus do zajebistosci pod gimnazjum) lekko zrypie się dół, a podniesie góra. 

Wypięcie linek nie wystarczy. Sam zawór pracuje w pewnym zakresie (maksymalnie zamknięty i maksymalnie otwarty) a jest to kalibrowane przy każdorazowym odpalaniu motocykla. Przykładowo linki od zaworu mogą wysuwać się o 5 cm w każdą stronę ale gdy zawór jest do nich podłączony to wysuwają się 2 cm (na tyle pozwala im zawór exup). Po wypięciu linek czujnik silniczka exup wykryje że linki wysunęły się o 5 cm gdzie graniczna wartość to 2 cm i wywali check engine. Eliminator oczywiście wpinasz w oryginalną wtyczkę silniczka zaworu bez żadnej ingerencji w elektronikę i zawsze możesz wrócić do oryginalnych ustawień.

Jedyna opcja to eliminator. Przećwiczyłem wszystko na GSX-S 1000.

Zakładam, że nosisz się z zamiarem wywalenia również katalizatora (gdyż sam exup to raczej bez sensu, nie zmieni się nic oprócz gorszych osiągów w niskim zakresie obrotów). Aktualne motocykle jeżdżą na granicznie ubogiej mieszance. Jest to na granicy płynnej pracy silnika. Wywalisz katalizator, exup i ori wydechy to zubożysz mieszankę do tego stopnia, że przy ruszaniu motocykl będzie Ci gasł. Przypomnisz sobie czasy z ogarków jak trzeba będzie dawać gazu do ruszenia :) Oczywiście jest z tego wyjście - PCV + hamownia lub PCV + autotune. W przeciwnym razie falowanie obrotów silnika, gaśnięcie i powolne wypalanie zaworów.

Podsumowując, proponuję wymienić same końcówki co praktycznie nie wpłynie na pracę silnika. Jeśli chcesz totalny przelot to eliminator exup, decat i nowa mapa.

Edytowane przez Conorian

totalny przelot ... nieeeeee... już w jednym mam i w sumie jest za głośno i nikt mnie nie lubi 

raczej same końcówki, ale teraz to już też się zastanawiam , czy nie potestować zw

przeszperałem wczoraj  zagramaniczne forum zeta, że niby wypięcie linek wystarcza i nie wywala checka (model > 2010)

w modelu 07-09 wpinają te eliminatory, bo tam wyrzuca kontrolkę, szarpie itd, to co opisałeś i to się dzieje nawet z katalizatorem

co ciekawe jest to zamontowane tylko w jednym tłumiku, drugi jest zwykły , czyli bez exup,a

jest to dostępne widzę, wiec problem chyba z czapki

Usunięcie samego exupa w niczym Ci nie pomoże. Z resztą możesz odpalić motocykl i palcami otworzyć na maxa zawór i się przekonać.

przy wymianie samych końcówek Exup zostaw, szkoda zabawy z tym bo efekt bedzie zupełnie odwrotny,

wywalając go pogorszysz dół, wymiana samych końcówek oczywiście wpłynie na plus ale bardziej doznań i tyle w zupełności wystarczy :D

u mnie to wygląda tak:

decat -- > eliminator sondy lambda(to pozostałości jescze po autotune) ---> exup na miejscu ---> końcówki przelotowe i wszystko bangla :)

Edytowane przez Franio

no właśnie nie da rady wymienić końcówek bez usuwania exup'a

tylko na prawym wydechu jest exup, więc robi się to tak że ściągasz linki, montujesz akcesoryjne końcówki, a serwo zostaje (eliminator potrzebny dla 2 geny zeta)

z1000-abs-2010-50_1000.png

wg użytkowników zeta jest to bezinwazyjne dla samej pracy motocykla (pozostaje nadal katalizator jak i tłumik środkowy)

myślę że póki co zostawię jak jest, zawsze dla testu mogę wypiąć sam exup na serii - on działa wg opinii tylko tak do 2-3 tysiące potem się otwiera (a kto tak jeździ)

Muszę przyznać, że bardzo "ładnie" to sobie wymyślili :D

Nigdy Kawasaki nie miałem ale z tego co widzę to nie prędko będę miał :P

no to wyprogramowac w pizdu. dziwna sprawa że tylko na jednym...

u mnie to trochę inaczej wyglada, klapa zamyka caly wylot.

generalnie lubię exup bo jak zamykam przepustnice z wysokich obrotów to jest cisza...

żadnych marchew, dopalania, popcornu i bardzo mi to odpowiada. 

13 godzin temu, Franio napisał:

generalnie lubię exup bo jak zamykam przepustnice z wysokich obrotów to jest cisza...

żadnych marchew, dopalania, popcornu i bardzo mi to odpowiada. 

Pfff... tak ma być

KTM Superduke 1290 R Akrapovic Evo 2 on Dyno vs stock - YouTube

• Upvote 1

no pokaż te marchewy, a nie kadr z filmu wycięty jak mu się pierdło :D

8 minut temu, Franio napisał:

no pokaż te marchewy, a nie kadr z filmu wycięty jak mu się pierdło :D

Niech śnieg stopnieje. Moje bardziej niebieskie. Nagram specjalnie dla Ciebie :)

4 godziny temu, Franio napisał:

lepiej na zlocie zrób dla wszystkich 

nie ma takiego bicia :D

Czy ja wiem. Generalnie kawa pod tym względem była bezproblemowa. Zawsze miałem dekat, siadał dół za to góra była in plus (subiektywnie). (Tak robili wydechy ze nic nie ciałem) W 1 gen zrobiłem regulacje, PC nie kupowałem bo bez sensu

przed regulacja strzelał jak szalony plus disko nocą, potem git

Akurat w 3 genie wypinasz i vuala. 2 gena wymaga eliminatora. Pewnie zrobili bo musieli. Wg użytkowników jest podobnie sprawnie  (jw. Tylko jeden wydech to ma)
na razie se dałem na luz, potestuje ciszę , Ew wypne linki z małpiej ciekawości 

Myslslem za jakiś czas kompletny układ delkevic plus strojenie, ale tu cena vs efekt jest słaba. Raptem pare koni. 
Nie żeby mi brakowało mocy,  w litrze to zjawisko nie występuje ale dla samego moda bym sprawdził 

Edytowane przez pavlacos