Skocz do zawartości

Łańcuch z kłódką OXFORD HD Chain Lock

xuled
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji przeprowadzki musiałem zacząć zabezpieczać motocykl bardziej niż tylko pokrowcem ale ponieważ w kieszeniach szybciej znajdę dziurę niż nadmiar gotówki to szukałem rozwiązania które da mi maksimum bezpieczeństwa za minimum kasy.

W ten sposób znalazłem rzeczony łańcuch z kłódką. Dla siebie wybrałem wersję o długości 1 metra czyli OF157 (bo więcej nie potrzeba żeby spiąć przednie koło ze słupkiem czy kotwą a przy okazji jest najtańsza) ale dostępne są też wersje o długości 1,5m oraz 2m.

Zdjęć nie robiłem bo wygląda całkiem tak samo jak na zdjęciach producenta:

https://www.oxfordproducts.com/motorcycle/brands/oxford/security/chain_locks_and_chains/oxford_hd_chain_lock/

Na znanym alledrogim portalu internetowym zakupiłem to zapięcie w cenie ok 110 pln (Marzec 2022, przesyłka gratis w smarcie).

Oczywiście ostatecznym sprawdzianem zabezpieczenia jest próba kradzieży ale biorąc pod uwagę informacje jakie można znaleźć w internetach we wszystkich zabezpieczeniach chodzi głównie o to, żeby zniechęcić matołków do próby. Jak się ktoś uprze to żaden łańcuch nie pomoże - wszyscy to doskonale wiemy - ale z drugiej strony linka stalowa jak do roweru nie powstrzyma nawet gościa z kombinerkami więc chciałem coś bardziej solidnego.

No i ten łańcuch taki jest. A przynajmniej takie sprawia wrażenie. Do tego kłódka która też ma niezłe recenzje i może samodzielnie służyć jako blokada tarczy hamulcowej. Całość jest na tyle mała i lekka, że bez problemu powinna zmieścić się pod kanapą większości motocykli. Kłódka ma obudowę korpusu z tworzywa, ucho kłódki jest gumowane a sam łańcuch posiada osłonę z materiału przez co zapięcie nie powinno zniszczyć lakieru a przy okazji jest chronione przed brudem.

Do zapięcia motocykla za tylne koło albo za jakiś grubszy słup potrzebny będzie dłuższa wersja.

Na internetach można znaleźć też ciekawą recenzję filmową tego zestawu z testem otwierania kłódki wytrychem:

Na tą chwilę łańcuch spełnił swoje zadanie, czyli uspokoił moje sumienie, że zabezpieczyłem motocykl przed kradzieżą najlepiej jak mogłem i to stosunkowo niskim kosztem. Sama blokada tarczy hamulcowej jakoś nie pozwalała mi spać spokojnie. Zawsze można dźwignąć przód i wrzucić moto do busa. Teraz będą musieli jeszcze powalczyć z łańcuchem a to zawsze minutka czy dwie więcej. Może dzięki temu zrezygnują...?

Zostając przy takiej myśli polecam ten łańcuch jako budżetowe rozwiązanie na solidne zapięcie.

Mam. Używam od kilku lat. Daje radę, chociaż na szczescie nie mialem okazji sprawdzać czy wytrzyma próbę kradzieży ;)