Skocz do zawartości

Naprawa kombinezonu motocyklowego?

xuled
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was oddawał do  naprawy kombinezon motocyklowy?

Sprawa wygląda tak, że kupiłem sobie 2-częściowy, skórzany kombinezon do jeżdżenia po torze (na co dzień jeżdżę w texach) ale z braku kasy wybrałem używkę. Niby wszystko ładne ale po męczeniu na pitbajkach zauważyłem, że w dwóch czy trzech miejscach rozłażą się szwy. Nie wiem czy ze starości czy z powodu że leżałem na glebie kilka razy (nic nie jest przetarte) czy może dlatego, że ciut przytyłem (ups, wydało się...).

Tak czy siak zastanawiam się czy w ogóle warto bawić się w naprawianie takiego kombinezonu czy lepiej odpuścić i poszukać następnego. Ten, który mam wyrwałem w cenie ok 800pln więc jeśli naprawa ma kosztować 500 to nie wiem czy ma to sens. Niestety nigdy nie naprawiałem takich rzeczy więc nie wiem o jakich kwotach w ogóle powinienem myśleć ale może ktoś z Was korzystał z takich usług i coś mi podpowie?

Wiem, że najlepiej zanieść i zapytać u tego, który ma naprawiać ale żeby tego dokonać muszę wziąć wolne w robocie więc wolę najpierw zapytać tutaj i rozpoznać temat żeby nie zmarnować urlopu...

Znajdz jakąś szwalnię albo zakład krawiecki i tam zapytaj i le to by kosztowało

Mam dziwne wrażenie, że nie przeczytałeś ostatniego zdania z mojego postu...

Ano ok . to poszukaj w necie .Moze znajdziesz coś koło siebie .

Jak jest wygodny i nie za ciasny to naprawiaj. 

Na tor to nie musi wyglądać jak nowy

Jeśli tylko szwy do poprawy ew  wszycie łatek to nie powinno to kosztować uj wie ile. Na pewno nie 500...

Możesz spróbować zadzwonić do pierwszego lepszego zakładu i zapytać o wstępną wycenę 

• Upvote 1

Naprawę kombinezonu wykonasz w większości zakładów szewskich. Zakłady krawieckie nie chcą się podejmować raczej takich robót. Zadzwoń po szewcach w swoim mieście czy się podejmą takiej pracy. U mojego szewca w Tarnowie szycie skóry jest w cenie ok. 6zł/cm . Wiadomo ,że te szwy nie wyglądają jak z fabryki. Ale mimo wszystko opłaca się naprawiać. 

W Poznaniu są chyba ze dwa punkty naprawy odzieży motocyklowej , jeżeli masz fb rzuć tam zapytanie w grupach moto i pewnie uzyskasz więcej konkretnych odpowiedzi wraz z opiniami .

A ja uważam, że szkoda pieniędzy. Puścił tu to może za chwilę puścić gdzie indziej.  Chyba , że wyjątkowo Ci pasuje.  

Odpuścił bym. Jak puściły szwy, znaczy sparciały.

W wawie za wymianę suwaka w kurtce zapłaciłem  100zł. I powiem ...

Szkoda, że naprawiałem. Znaczy ładnie zrobione, ale już inne miejsca się psują.

8 godzin temu, kazek napisał:

A ja uważam, że szkoda pieniędzy. Puścił tu to może za chwilę puścić gdzie indziej.  Chyba , że wyjątkowo Ci pasuje.  

7 godzin temu, Tomek napisał:

Znaczy ładnie zrobione, ale już inne miejsca się psują.

Troszkę tego się też obawiam.

To mój pierwszy kombinezon i nie mam doświadczenia. Nie wiem czy jest to wina słabego szycia czy ogólnego zużycia/starości kombinezonu. Tshul czy jak to się tam nazywa nie wygląda mi na towar z górnej półki, zresztą zapłaciłem za niego niewiele...

Ja sobie kiedyś rozwaliłem na kolanie spodnie tekstylne w ten sposób, że na oryginalnej naszywce z poliestru zahaczyłem kolanem i rozdarłem. Popytałem tu i ówdzie i wpierw zaniosłem do to szewca, z myślą, że to gruby materiał i będzie jemu łatwiej nadsztukować materiału. Ale po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że nie chciało jemu się tego robić, bo ciągle mnie zwodził, że jeszcze nie zrobił, ale już się za to zabiera. Więc zabrałem te spodnie i zaniosłem do krawcowej. Zrobiła fajna łatkę, dookoła porządnie obszyła i może ze 30 zł za to wzięła- nie pamiętam już dokładnie. Nie wygląda to już jak oryginał, ale nic się z tym nie dzieje.

1 godzinę temu, xuled napisał:

To mój pierwszy kombinezon i nie mam doświadczenia

Tu masz namiar do mojej serdecznej przyjaciółki z AT Zapytaj się co i jak i za ile. Dziewczyna jest z Wawy.

https://www.facebook.com/search/top?q=lidka szyje

• Upvote 1

12 godzin temu, xuled napisał:

Troszkę tego się też obawiam.

To mój pierwszy kombinezon i nie mam doświadczenia. Nie wiem czy jest to wina słabego szycia czy ogólnego zużycia/starości kombinezonu. Tshul czy jak to się tam nazywa nie wygląda mi na towar z górnej półki, zresztą zapłaciłem za niego niewiele...

Ja mam kombinezon skórzany Tschula i kilku znajomych też bo w Tarnowie jest salon  Tschula. Ogólnie to jest towar w miarę dobrej jakości za przystępną cenę. Myślę, że powinieneś po prostu wziąć ten kombiak i się skonsultować z kimś kto takie rzeczy naprawia. Ja oddawałem do swojego fachowca nawet rękawice skórzane po szlifie do reanimacji. Miałem przetarte szwy.  I powiem Ci ,że opłacało się bo wyszło to przyzwoicie i za małą kasę. W tych rękawicach pojeździłem jeszcze 3 sezony. 

Edytowane przez Slawula9

kup nici woskowane ( poliestrowe) albo kaletnicze , do tego troche grubsza igle , plaskie waskie szczypce i sam to pojedziesz na spokojnie - przeciez nie wyrzucisz. A na pokaz mody w tym sie nie wybierasz przeciez

• 1 month later...

Dzięki wszystkim za wkład.

Oddałem kombinezon do Lidki
https://www.facebook.com/LIDKA-SZYJE-170588693372427

Naprawa kosztowała mnie 370pln ale zrobione jest więcej niż bym się spodziewał a kombiak wygląda solidniej niż przed naprawą. Lidka wzmocniła szwy gdzie się dało więc w przyszłości nie powinno już pruć się w tych samych miejscach.

Jakby co to serdecznie polecam!

W dniu 26.06.2022 o 23:09, xuled napisał:

Dzięki wszystkim za wkład.

Oddałem kombinezon do Lidki
https://www.facebook.com/LIDKA-SZYJE-170588693372427

Naprawa kosztowała mnie 370pln ale zrobione jest więcej niż bym się spodziewał a kombiak wygląda solidniej niż przed naprawą. Lidka wzmocniła szwy gdzie się dało więc w przyszłości nie powinno już pruć się w tych samych miejscach.

Jakby co to serdecznie polecam!

Mówiłem pisałem ze naprawić...a i z ceną też trafiłem.  Gdzie plusik dla mnie 🥳🥳🥳🥳

25 minut temu, rafix napisał:

Gdzie plusik dla mnie 🥳🥳🥳🥳

Już się poprawiłem! 😎

Taki żarcik był na podbicie tematu. Ale dziękuję bardzo 

Edytowane przez rafix