Skocz do zawartości

Szyba fotochromatyczna do kasku - warto?

jacek1
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie... Posiadam kask Shoei Ryd, bez blendy i nienawidzę jazdy w  okularach przeciwsłonecznych (mam motocyklowe okulary SECA). Rozważam/myślę/przemyślam zakup tejże szybki fotochromatycznej i z uwagi na cenę oscylującą w granicach 7 stówek mam pytanie, czy ktoś z Was używa podobnego "wynalazku" i jakie ma z nim doświadczenia. Teoretycznie wiem o co chodzi, ale wolałbym "usłyszeć" opinie osób, które używają/używały w kaskach szyby fotochromatycznej.

Pozdrówka z Pomorza

fotochrom jak najbardziej daje radę. jedyny minus to cena ale jeśli to nie problem to warto!

Edytowane przez Franio

• 2 weeks later...

Nie w kasku, ale fotochrom mam w googlach narciarskich. Kupiłem bo akurat była dobra promka na model który chciałem. Generalnie wrażenia z użytkowania bardzo dobre, w dzień odpowiednio się ściemniają, w nocy jeździsz bez problemu. Dodatkowo robiłem test, jadać samochodem w googlach w nocy, rozjaśniają się na tyle, że spokojnie możesz prowadzić. Generalnie fajne rozwiązanie choć ja i tak w kasku preferuję klasyczną szybę lustrzankę + ewentualnie biała w kufrze. Przepinka wizjera to generalnie w większości kasków raptem max minuta.

Mam w ariai'u pinlock'a z fotochromem zamontowanego na standardowej jasnej szybie , daje radę , jest szybki lecz trochę jaśniejszy niż blendy.

Sporo tańsze rozwiązanie niż szyba z fotochromem.

Edytowane przez farba

Nawet nie wiedziałem, że takie pinlock'i są... Dzięki za info.

• 3 months later...

Kupiłem jednak tę szybkę i  pinlock do kompletu.  Zamontowałem już w kasku. Napiszę jakie wrażenia, jak tylko wyjadę w jakaś traskę. Na razie pada deszcz, więc nici z jazdy.

8 godzin temu, jacek1 napisał:

Napiszę jakie wrażenia, jak tylko wyjadę w jakaś traskę. Na razie pada deszcz, więc nici z jazdy.

No jak. Już na motocykl.

Idealne warunki do sprawdzenia, czy pinlock nie paruje.🙃

Dokładnie.... Z pinlocka korzystam prawie od samego poczatku. Super sprawa - zero parowania wizjera, bez względu na aurę pogodową 🙂

No i po pierwszym teście.... Nawet nie wiedziałem, że taka szybka do fenomenalna sprawa. Przymierzałem się do zakupu już ze dwa lata temu. ale wydawała się lekko przydrogawa, więc odpuszczałem sobie. Teraz kupiłem no i kurna nie żałuję... Zaje..ista sprawa !!! W końcu jadąc pod słońce, nie potrzebuję robić daszku z dłoni aby cokolwiek zobaczyć. Wrażenie jest takie, jakby się miało nałożone lekko przyciemnione okulary przeciwsłoneczne. Nie odczuwa się żadnej gwałtownej zmiany oświetlenia. Wydaje mi się również, że bardziej wyraźniej jest wszystko widać. Nie testowałem jeszcze  wyjeżdzania/ wjeżdzania z/do zaciemnionego tunelu. Jak na razie jest super..... 🙂