Skocz do zawartości

[Zatyczki do uszu] - Alpine motosafe Pro (Race + Tour) - Jak mnie nazwałeś?

maniomen
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem sobie zatyczki motocyklowe, żeby sprawdzić, czy są lepsze, niż te apteczne.

A jako, że narzekacie, że za dużo piszę, to będzie krótko.

zatyczki.png.dc825e5a9c29b3a7372ab05c81dc0ed4.png

Zwykłe apteczne wyciszają wszystko, a te motocyklowe mają dziurkę w środku, przez którą i ucho oddycha i dźwięk z intercomu dochodzi.

Dużej różnicy nie ma między tour, a race, jednak w dłuższej trasie może się to minimalnie zmienić.

Patyczek do wsadzania do uszu jest bezużyteczny, bo wychodzi z ucha razem z zatyczką.

Czy warto? Przyjmując, że nie zgubimy ich zaraz, to nie jest to duży koszt (koło 120 zł w detalu za pakiet z futerałem i psikaczem do czyszczenia.), więc warto.

A jak ktoś lubi słuchać pitolenia, to zrobiłem filmik:

Edytowane przez maniomen
  • Upvote 1

krótko?

a gdzie zdjecia?

Mam i używam, nie wyobrażam sobie już jazdy bez. Delikatnie wytłumiają otoczenie i konkretnie tłumią szum, z nimi lepiej słyszę interkom przy wyższych prędkościach niż bez :D

Dla mnie na drogę Race są za mocne i jeżdżę w Tour. Co do patyczka do wkładania jakoś się nie zgodzę z Tobą, używam go i nie wychodzi z ucha razem z zatyczkami :P 

Napisano (edytowane)
31 minut temu, jacekrysiek napisał:

krótko?

a gdzie zdjecia?

Zdjęć nie ma, bo po pierwsze, za bardzo nie ma co pokazywać, a po drugie, chciałem wsadzić zdjęcie ogólne, ale wsadzałem posta chwilę przed omdleniem serwera i nawet zdziwiłem się, że temat się założył.

Już myślałem, że mi bana dali, dlatego serwer wywaliło i nie mogę wejść.🤣

Ale zdjęcie teraz wsadziłem. Mało tekstu, mało zdjęć.🙃

6 minut temu, Ragor napisał:

Co do patyczka do wkładania jakoś się nie zgodzę z Tobą, używam go i nie wychodzi z ucha razem z zatyczkami :P

Z tego, co udało mi się zaobserwować, to chyba mam wąskie wejście do ucha, przez co jak wciskam zatyczkę z patyczkiem, to się wszystko skleja ze sobą i wychodzi całość, nie sam patyczek.

Wsadzanie samej zatyczki też jest takie, że czasami wskoczy za pierwszym razem, a czasami muszę gmerać paluchem, aż nosem wyjdzie.😁

Edytowane przez maniomen

Ja się musiałem nauczyć w nich jeździć. Pierwszy wyjazd, lecę sobie bez spiny, zakręt, jakoś ciasny się zrobił. Co jest? A na liczniku 200🤣🤣 jednak mocno na słuch jeżdżę. Jak już się przyłożyłem to też sobie nie wyobrażam jazdy bez nich. Dodatkowym atutem jest to, że można rozkręcić intercom na maksa, dobrze go słychać, a nie ogłuchnie się. 

PS, już raz zgubiłem. Nie polecam zapinać o ten paseczek przy pudełku, mi zostało samo kółko na pamiątkę 

Edytowane przez Zakrześ

12 minut temu, Zakrześ napisał:

Ja się musiałem nauczyć w nich jeździć. Pierwszy wyjazd, lecę sobie bez spiny, zakręt, jakoś ciasny się zrobił. Co jest? A na liczniku 200

Tu się zgodzę. Motocykl nagle dynamiczniej przyspiesza, jak człowiek jedzie w tych zatyczkach. Sam też tego uświadczyłem w czasie "testów".😁

Aczkolwiek jest jedna, bardzo duża wada tych zatyczek. Jak wszystko wycisza, tak podczas zmieniania biegów, nawet nie słyszę, a czuję chrząko-jebnięcia w skrzyni biegów (prawdopodobnie niewidzialną przyczynę wszystkich bolączek mojego silnika), których bez zatyczek kompletnie nie słyszę/czuję.

Również używam i polecam :)

Jak czytam to mi się przypomina jak nie mogłem gdzieś we Francji znaleźć zatyczek i gumy orbit użyłem 🙃 wyciągnięcie po przyjeździe to masakra była 😄

A nadaje się to do spania ? 

Bo ja to już hurtem zatyczki z apteki kupuję

Nie wyobrażam sobie bez nich jazdy. Jak się robi trasy po 5 godzin to łeb może pęknąć od szumu w kasku.

Dobra namówiliście mnie :) Zamówiłem sobie wersję tour, z przesyłką z allegro wyszło 59,90zł

a ja tak z innej beczki ... czy podobną funkcje nie spełnią jakieś dobre słuchawki typu doki?

nie używałem nigdy , a zastanawiam się stestować - póki jeszcze mam seryjny tłumik :P 

Ja mam zwykłe stopery z roboty, za free i też dają radę. Sorry, ale nie przemawia do mnie fakt kupowania tego za 120 zł, tylko dlatego, bo motocyklowe. W ogóle, wszystko co motocyklowa to cena X100.

11 godzin temu, Havana napisał:

A nadaje się to do spania ? 

Nie bardzo, wręcz mogą nasilić odbieranie przez słuch bodźców w pewnym zakresie dźwięku.

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, seebst napisał:

Ja mam zwykłe stopery z roboty, za free i też dają radę. Sorry, ale nie przemawia do mnie fakt kupowania tego za 120 zł, tylko dlatego, bo motocyklowe. W ogóle, wszystko co motocyklowa to cena X100.

To tak jak w filmie powiedziałem. Teoretycznie, jak kupisz taki zestaw i wykonasz 100 wycieczek w sezonie, to jeden zestaw starcza na rok, więc rocznie kosztuje cię to 120 zł.

Jak jeździsz rzadko (a ty nie jeździsz rzadko), to takie zatyczki starczą ci do końca życia.

Ja też jeżdżę od 5 lat w zatyczkach medycznych za grosze z apteki i mi nie przeszkadzały, nawet intercom w nich było słychać, a teraz sobie motocyklowe kupiłem, bo miałem możliwość kupienia ze swoim rabatem (Dałem 80 zł, więc taniocha), więc chciałem przetestować.

I te medyczne i te motocyklowe, będę miał w kieszeni, jadąc na wycieczkę. Jak te motocyklowe nie dadzą rady, to se założę medyczne i tyle.

Szkoda, że nie mogę ze sklepu zabierać sobie ciuchów i robić testów, jak na przykład robi Motobanda, bo w ten sposób bym każdego dnia z roboty wyjeżdżał w innej kurtce, rękawicach i kasku, a i przy okazji bym może pobawił się w marketingowca i zareklamował nasz sklep.

Edytowane przez maniomen

Ja zatyczki zakładałem tylko na długie kilkugodzinne przeloty autostradowe, tak do normalnej jazdy to nie. Ale ostatnimi czasy jakoś nie czułem potrzeby ich zakładania, więc albo już się przyzwyczaiłem, albo przygłuchłem już trochę 🤣

8 godzin temu, seebst napisał:

Ja zgubiłem swoje krótko przed wyjazdem do Rumunii, w Rumunii używałem właśnie za free z fabryki od mojego kompana, ale akurat te uwierały i bolały mnie uszy. Dlatego po powrocie kupiłem sobie drugi zestaw 😛

Mnie też z początku uwierały i po jakimś czasie bolały uszy. Dlatego trzeba je umieć wkładać, aby potem się właśnie nie męczyć 😝

Pytanie z innej beczki: używał ktoś słuchawek bt w kasku? Myślałem nad Samsungiem, ciekawe czy dałoby się je sparować z nawigacją i telefonem

tez pytałem i echo. Czyli nie😜

Ja kiedyś próbowałem takie zwykłe na kabelku założyć. I mnie ten kabelek wkurzał, bo ciągle coś ciągnęło, a dwa, że uwierało mnie mocno w uszy. To było raczej tylko w celu sprawdzenia, jak by to było, i nie wypaliło. 

Ja jezdziem w słuchawkach zwykłych od telefonu i dawały rade. Czasem jednak trzeba bylo kilka razy kask wkładać by si nie przkeręciły i w uszy nie kuły. Jak mic położyłem na półkę na podbródu to rozmówcy szum nie przeszkadzał. Wiec da się. I powiem że doechalem tak na zlot w swornych gaciach :)
Miło wspominam.