Skocz do zawartości

Wymontowanie rozrusznika

maxmus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z rozrusznikiem i chcialem go wymontowac ale niestety poleglem. Czy ktos wie jak dostac sie do srob rozrusznika

3,albo 4 razy robilem co prawda przy 1250 ,ale to niewiele sie rozni 

no i zgadza sie ze jest troche kombinowania

ale za kazdym razem coraz szybciej idzie i bez wkurwiania

Czy li wszytkie te wtyczki z lewej strony odpinasz. Nie pomyla sie bo kazda jest inna , tylko nie pourywaj , maja zapinki takie z boku - podwazyc srubokretem trzeba albo nacisnac. 

masz takie przedluzenia do nasadek, i te takie lamane bo sie przydaja. z prawej strony masz na dole srube  8Aodkrecana nasadka 10 https://www.bike-parts-suz.com/suzuki-motorcycle/1250-MOTO/BANDIT-S/2008/GSF1250SK8-E3-E28-/ELECTRICAL/STARTER-MOTOR/44/4243307/E/1100,

a od lewej to zdejmujesz pokrywe zebatki zdawczej i w zasadzie musisz wyciagnac ten regulator napiecia ( taki czarny radiator) i z nim sa problemy bo on jest na 3 sruby ktore sa od srodka wkrecane i do tego trzeba troche gimnastyki https://www.bike-parts-suz.com/suzuki-motorcycle/1250-MOTO/BANDIT-S/2008/GSF1250SK8-E3-E28-/ELECTRICAL/ELECTRICAL/41/4243326/E/1100

a jak je wykrecic to muisz najpierw palcami wyczuc od srodka gdzie siedza i tymi lamanym inasadkami dasz rade , powoli owoli. Ja na poczatku t nie wykrecalem tej drugiej czy trzeciej sruby z tylu tylko odgialem ten regulator, bo on jest na takiej metalowej podstawie i nie musialem do konca odkrecac tego. 

i tu nie ma juz zadnych srub na ktore jest mocowany rozrusznik ,tylko trzeba zrobic miejsce zeby go wyjac ze srodka tam gdzie jest on sprzezony z kolami zebatymi. Mocniej troche poruszaj nim na boki i wyjdzie. (Ale to na koncu)

A i jak zdejmiesz juz te regulator to ja kombinowalem zawsze jak wyciagnac ten rozrusznik i sie nigdy niedawalo az wpadlem na pomysl ze trzeba wykrecic czujnik temp cieczy . Wkrecony jest w silnik normalnie tam zobaczysz ИК-датчик температуры GSF 1250 Bandit: купить с доставкой из Европы на  AuAu.market - (11455887440)

Odepnij kostke z gory i uwazaj nie zgub podkladki- u mnie byla miedziana . I wtedy powinienes wycaiagnac juz . 

Zrobilbym ci filmik jakis szybko ,ale w chu.. czasu mam malo .. bardzo 

jakby co to dzwon na tel ,albo whatapp 

ok dzieki 

Problem mam z oslona zembatki bo poprzedni wlasciciel poopkrecal sruby i musze jakies wykretaki zakupic. A dotego pewnie dal na klej 

ta oslona jest na trzy sruby, roznej dlugosci - takze zaznacz ktora gdzie idzie potem. a jak wykrecic? no to juz tu sa rozne szkoly kombinatorskie...

Dzisiaj doladowalem akumulator i moto kilka razy odpalil aku byl sprawdzany w setwisie i twierdzili ze jest ok. Pytanko czy jest mozliwosc ze rozrusznik pomimo wady odpala czy wymienic aku zanim zajme sie rozrusznikiem a moze cos innego jeszcze sprawdzic

rozrusznik tak jest zrobiony ze czasem w zaleznosci od tego jak sie tam zatrzymaja te szczotki na komutatorze raz moze odpali a raz wlasnie moze byc ciezko, dlatego chyba nie ma sensu juz sprawdzac dalej bo calkiem sie rozwala te lozyska w srodku ,albo i magnesy , tak jak w moim przypadku i wtedy juz tylko popych zostanie...

a aku w jakim stanie?

bylem w serwisie i sprawdzali twierdza ze ok ale jak probuje uruchomic to napiecie spada ponizej 7v

W niedziele zrobilem 540km a w poniedzialek odpalilem podjechalem pod dom zgasilem i juz przestal odpalac rozrusznik zaczyna krecic a potem niema sily tak jak slaby akumulator. Dzisiaj podladowalem aku i kilka razy odpalil i koniec.

6 godzin temu, maxmus napisał:

jak probuje uruchomic to napiecie spada ponizej 7v

No to już masz odpowiedź. Nieznacznie poniżej 12v może spaść napięcie podczas maksymalnego obciążenia. U mnie, pomimo że już mam kilka lat akumulator, to po kilkunastu sekundach po włączeniu zapłonu, uruchomieniu wszystkich odbiorników elektrycznych napięcie spada do 11.8V. podczas rozruchu nie mam jak sprawdzić bo tylko pyk i już odpala, nawet nie zdąży nic miernik pokazać. Ale pamiętam jak miałem właśnie Aku na wykończeniu, to napięcie na nim pod obciążeniem spadało właśnie do tych 7-8V

Gdzie Ci sprawdzali te aku i ile ma już lat?  Pojedź na Bełzy w bydzi tam Ci sprawdzą dobiorą i zamontują nowy. 

Dzisiaj aku pdpiolem do motocykla kolegi i kreci bez zajakniecia. Aku sprawdzane bylo w serwisie akumulatorow.  

Niestety przyjdzie wyciagnoc rozrusznik i napewno pomocne bedo wasze wskazowki z  dziekuje. Jak uda mi sie wyciagnac i jaki bedzie efekt oczywiscie poinformuje. 

no ale jak wyciagniesz rozrusznik to masz drugi zeby wlozyc dobry?

Dzisiaj aku pdpiolem do motocykla kolegi i kreci bez zajakniecia. Aku sprawdzane bylo w serwisie akumulatorow.  

Niestety przyjdzie wyciagnoc rozrusznik i napewno pomocne bedo wasze wskazowki z  dziekuje. Jak uda mi sie wyciagnac i jaki bedzie efekt oczywiscie poinformuje. 

No i okazalo sie ze rozrusznik jest uszkodzony. No i moze ma ktos na zbyciu do gsf 650 z 2008 r 

Rozrusznik padniety. Ma moze ktos na zbyciu do gaf 650 z 2008 r

Z ciekawości,ile te twoje moto ma nalatane?

https://www.ebay.co.uk/itm/354118326830?hash=item527318da2e:g:WfcAAOSwu4ViVHyY

w uk tyle sobie zycza .

A nie probowalbys tego zregenerowac sam ? rozkrec - dobierz lozyska - szczotki i poskladaj. 

U mnie taki mam zrobiony przez jednego majstra z forum :) ( Tomka) i chodzi jak zloto

Ma ok 34 000 

W serwisie stwierdzili ze spalony jsst stojan

Czy ktos dysponuje do odsprzefania rozrusznikiem do gsf 650

W dniu 7.07.2022 o 15:50, maxmus napisał:

No i okazalo sie ze rozrusznik jest uszkodzony. No i moze ma ktos na zbyciu do gsf 650 z 2008 r 

Rozrusznik padniety. Ma moze ktos na zbyciu do gaf 650 z 2008 r

W dniu 7.07.2022 o 17:32, kazek napisał:

Z ciekawości,ile te twoje moto ma nalatane?

ok 34000

Dzisiaj dojechal uzywany rozrusznik wyczyscilem zamontowalem i jest ok. Wielkie dzieki za pomoc LWG